Persoanele care calatoresc in zone cu risc epidemiologic ridicat, vor primi indemnizatii de concediu cu mult diminuate
indemnizatii socialeconcediu carantinacnas
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Adrian Gheorghe, a anuntat noi masuri pentru persoanele care calatoresc in interes personal, in zone cu risc epidemiologic ridicat.
Potrivit explicatiilor oferite de presedintele
CNAS, oamenii care intra in concediu de carantina dupa ce au calatorit in tari cu risc epidemiologic ridicat beneficiaza de doar cinci zile platite de la bugetul de sanatate, in loc de 14.
Persoanele care se deplaseaza in interes personal in zone in care exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent inalt patogen, desi cunosc aceste conditii la momentuldeplasarii si care, la intoarcerea in Romania, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin in contact, intra in concediu de carantina, vor beneficia de indemnizatie suportata din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) pentru o perioada de 5 zile, fata de 14 zile, cum a fost prevazut pana acum, au anuntat reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, miercuri, printr-un comunicat de presa.
Aceasta este una dintre masurile care au fost aprobate de Guvern in sedinta de miercuri, 30 iunie. Este vorba de Ordonanta de Urgenta care cuprinde o serie de masuri privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate menite sa vina in sprijinul persoanelor asigurate aflate in incapacitate temporara de munca.
Reglementari privind baza de calcul pentru indemnizatiile de asigurari sociale
Actul normativ prevede reglementari care conduc la echilibrarea veniturilor alocate bugetului FNUASS cu costurile reale suportate de fond pentru plata indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate.
In acest sens, baza maxima de calcul lunara al indemnizatiilor de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care nu realizeaza venituri si se asigura optional pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita valorica lunara a 3 salarii minime brute pe tara (in prezent, limita este de 12 salarii minime brute pe tara lunar).
Vor fi exceptate de la aceasta regula persoanele care se asigura optional pentru a beneficia de concedii si indemnizatii pentru maternitate, pentru care baza maxima de calcul lunara a indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor asigurate din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita valorica lunara a 12 salarii minime brute pe tara garantate in plata, stabilite potrivit legii.
Conform CNAS, persoanele fizice care nu realizeaza venituri din salarii se pot asigura optional in sistem, pe baza de contract, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii, numai in baza declaratiei fiscale depuse in vederea platii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical
Noul mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical prevede evaluarea starii de sanatate si monitorizarea pacientilor, in vederea recuperarii capacitatii de munca a persoanei asigurate si reinsertiei socio-profesionale a acesteia. Astfel, medicii curanti vor intocmi unui plan de urmarire a evolutiei bolii, iar perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boala se vor acorda in cel putin doua etape.
"Toate aceste reglementari au ca scop respectarea drepturilor la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate in mod echitabil, dar si gestionarea corecta si eficienta a costurilor suportate din FNUASS", a declarat Adrian Gheorghe, presedintele CNAS.