Pietele financiare europene resimt fiori pe sirea spinarii: Germania - motorul economic al Europei - la un pas de lockdown
lockdownaustriagermaniavalul patru
Autoritatile austriece au decis ca, de luni, tara sa intre in lockdown, din cauza valului mare de infectari. Se pare insa ca si vecinii nemti i-ar putea urma exemplul, conform unei declaratii a a unui inalt oficial german.
Austria va deveni prima tara din vestul Europei care intra din nou in lockdown, de luni. Tara a raportat joi 15 mii de noi cazuri de infectare, la o populatie de sub 9 milioane de persoane si o rata de vaccinare de 66%. Mai mult, din februarie 2022, vaccinarea va deveni obligatorie in Austria.
Vestile au fost intampinate cu proteste in tara, atat de cetateni, cat si de unii lideri politici. De exemplu, liderul partidului Herbert Kickl a postat pe Facebook o poza cu inscriptia: "De astazi Austria este o dictatura".
Totusi, aceste decizii par cat se poate de intemeiate, in conditiile in care Europa a devenit epicentrul crizei sanitare globale. La noi sunt jumatate din cazurile si decesele globale. De asemenea,
Organizatia Mondiala a Sanatatii este "foarte ingrijorata" de raspandirea accelerata a infectiilor in Europa si se asteapta ca, pana in martie, sa mai avem 500.000 de decese provocate tot de acest virus.
Asa stand lucrurile, se pare ca si nemtii le vor calca pe urme austriecilor.
Germania, motorul nostru economic, baga spaima in pietele financiare: ar putea apela si ea la lockdown
Germania vecina a avertizat ca ar putea urma exemplul Austriei, provocand fiori pietelor financiare ingrijorate de consecintele economice.
Un al patrulea val de infectii a aruncat Germania, cea mai mare economie a Europei, intr-o urgenta nationala, a declarat ministrul Sanatatii, Jens Spahn, avertizand ca numai vaccinarile nu vor reduce numarul de cazuri.
Intrebat daca Germania ar putea exclude o blocare completa in stil austriac, ministrul Sanatatii a spus: "Ne aflam acum intr-o situatie in care nu putem exclude nimic", a declarat Jens Spahn.
"Suntem intr-o urgenta nationala", a adaugat oficialul neamt, citat de
CNBC.
Perspectiva lockdown-urilor in Europa au afectat deja o serie de sectoare ale pietei financiare, impingand actiunile si petrolul in jos si contribuind la aprecierea dolarului american.
Totusi, mai vin si vesti bune din partea companiilor farmaceutice. S-au facut mari progrese in privinta medicamentelor experimentale
Din fericire, o umbra de speranta vine dinspre marile companii farmaceutice. Este vorba despre medicamentele experimentale dezvoltate de Pfizer si Merck care reduc sansele de spitalizare si de imbolnavire grava, mai multe arme in lupta mondiala impotriva virusului.