Pilonul 2 de pensii, vesti bune pentru 8 milioane de romani care contribuie
pilonul 2 de pensii privatepensii private
Pilonul 2 de pensii private reprezinta poate singura speranta la un trai decent al angajatilor care sunt astazi activi in campul muncii si contribuie la sistem.
Aproximativ 8 milioane de romani vireaza diferite sume de bani administratorilor lor, cu gandul la o batranete linistita din punct de vedere fiananciar.
Ce se intampla cu banii de la Pilonul 2
Din fericire, cifrele arata ca sistemul e promitator. Conform unui raport publicat recent de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in luna iunie a acestui an, fondurile de pensii private au cumulat active de 114,17 de miliarde de lei. Fata de aceeasi perioada din 2022, activele totale ale fondurilor de pensii private au crescut cu 26%.
La finalul primului semestru din 2023, fondurile de pensii administrate privat au cumulat active in cuantum de 110,06 de miliarde de lei, cu 14% mai mult fata de decembrie 2022 si in crestere cu 26% comparativ cu iunie 2022.
TNumarul participantilor inregistrati in sistemul pensiilor administrate privat la 30 iunie 2023 a fost de 8,07 milioane persoane, fata de 7,96 milioane persoane inregistrate in luna decembrie a anului 2022, iar numarul de participanti inregistrati in sistemul pensiilor facultative a fost de 667 de mii de persoane, comparativ cu 627 de mii de persoane inregistrate la 31 decembrie 2022.
Politica investitionala din cadrul portofoliilor de active ale fondurilor de pensii private continua sa fie concentrata pe piata financiara locala, ponderea investitiilor in instrumente cu venit fix reprezentand 70% din totalul portofoliului investitional al fondurilor de pensii private. La finalul semestrului I 2023, un procent de 21% a fost investit in actiuni”, conform ASF
Sistemul de pensii obligatorii administrate privat este reglementat prin Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste pensii sunt obligatorii pentru: persoanele in varsta de pana la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare si contribuie la sistemul public de pensii.
Foto: freepik.com