Pregatiti-va. Vine Marea Corectie pe bursele globale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pregatiti-va. Vine Marea Corectie pe bursele globale
Pregatiti-va. Vine Marea Corectie pe bursele globale
de Cristina Enescu la 08 Nov. 2021
Urmareste-ne pe Google News
bursepreviziuni economiceinflatieeconomie 2022

Care sunt perspectivele pentru bursele globale pana la final de an si in 2022? Vine sau nu Marea Corectie pe burse? Acestea au fost intrebarile pe care casa de brokeraj XTB Romania, specializata in bursele internationale, le-a adresat, in cadrul unui sondaj, catre 11 analisti, investitori si cunoscatori ai pietelor de capital din Romania. 
 


Desi parerile sunt impartite, sunt anticipate scaderi pe bursele internationale intre 10% pana la finalul acestui an si pana la peste 20% in 2022, din cauza cresterii inflatiei, a scumpirii energiei si a problemelor din lantul de aprovizionare. 
 
Acestia indeamna la prudenta si la investitii diversificate, in baza unor strategii bine gandite, inclusiv imobiliare, companii ce produc materiale, energie, banci, bunuri de consum. Sondajul in randul specialistilor a fost realizat in contextul organizarii de catre XTB a conferintei online despre investitii Investors’ Day, ce va fi transmisa live miercuri, 10 noiembrie, incepand cu ora 14.
 
„Optimismul investitorilor e aparent de nezdruncinat: daca nici recrudescenta cazurilor in Europa, criza logistica, inflatia sau unele surprize la nivelul raportarilor de profit nu au oprit trendul ascendent al burselor, ce ar putea-o face? Intrebarile care fac paralele istorice au o relevanta limitata: trecem printr-o perioada diferita, fara echivalent perfect in trecut. Cu toate acestea, tensiunile generate de directia unica, anumiti indicatori de participare si sentiment si chiar si posibilitatea vanzarilor de actiuni Tesla (potrivit sondajului de pe Twitter) sugereaza un risc peste medie al unor corectii de peste 10% inainte de finele anului”, este de parere Claudiu Cazacu, consulting strategist in cadrul XTB Romania, casa de brokeraj pe bursele internationale.

Ignorarea riscului legat de inflatie ar putea fi o greseala

 
„In primul rand, ignorarea riscului legat de inflatie ar putea fi o greseala. Cresterile anterioare ale ratei inflatiei s-au aliniat cu perioade de crestere economica mai slaba, corectii bursiere sau chiar crahuri. Cresterea costului vietii este un subiect fierbinte la nivel global pentru ultimul trimestru al anului 2021. Este inflatia un efect temporar al redresarii dupa pandemie sau este un fenomen de durata? Raspunsul pentru ambele intrebari ar putea fi pozitiv, diferentele aparand in functie de sector. Unele sectoare vor inregistra cresteri temporare ale preturilor cauzate de problemele cu lanturile de aprovizionare si de alte blocaje. Cand operatiunile revin la normal, preturile s-ar putea normaliza. 
 
Dar factori precum costul energiei si disponibilitatea soferilor de camion vor avea un efect pe termen lung asupra unor sectoare precum industria siderurgica consumatoare de energie si sectorul de retail dependent de logistica. Costurile ridicate sustinute vor fi in mod inevitabil transferate asupra consumatorilor. 
 
De asemenea, tranzitia energetica ar putea duce la cresterea preturilor pe termen lung. Taxele pe carbon si costul conformarii cu noile reglementari vor majora costul aprovizionarii si, din nou, consumatorii vor plati. In 2022, se asteapta o incetinire a cresterii economice la nivel extins, pe masura ce realitatea se instaleaza dupa un impuls initial post-Covid. Nivelurile datoriei nationale sunt ridicate, problemele legate de oferta si logistica persista, iar inflatia este in crestere.
 
 In urmatoarele luni, atentia se va orienta asupra bancilor centrale pentru a vedea modalitatea de raspuns. Dupa ce Rezerva Federala din SUA a anuntat inceputul procesului de reducere a programului de achizitii de obligatiuni, investitorii anticipeaza ca banca centrala va recurge la o majorare a ratei pana in iulie anul viitor. 
 
Acest aspect ar putea fi extrem de important pentru evolutia pietelor, intrucat continuarea miscarii ascendente actuale sau chiar dezvoltarea unei perioade de consolidare ar putea fi conditionate de mentinerea unor politici monetare relaxate, care sa ofere destula lichiditate pentru piete”, considera si Radu Puiu, financial analyst in cadrul XTB Romania.

Te-ar putea interesa si: Magnatii lumii desfac sampania: afacerile lor duduie

„In urma analizei mele sunt sanse foarte mari ca incepand cu februarie 2022, piata de capital sa anticipeze problemele care se vor agrava, probleme ce tin de intreruperea lanturilor de aprovizionare si de cresterea accelerata a inflatiei

 
„In urma analizei mele sunt sanse foarte mari ca incepand cu februarie 2022, piata de capital sa anticipeze problemele care se vor agrava, probleme ce tin de intreruperea lanturilor de aprovizionare si de cresterea accelerata a inflatiei. Consider ca februarie va accelera tapperingul si in lunile iulie-august vom putea avea o prima interventie pe cresterea dobanzii de politica monetara, ceea ce va duce la o crestere a dobanzilor la credite si la un impact pe companiile neprofitabile, care se bazeaza pe un credit ieftin. In concluzie, da, vom avea o corectie care se va intinde pe cateva luni incepand cu februarie si continuand cu martie-aprilie-mai, dupa care va urma o consolidare la nivelul de jos , atins in urma corectie, dupa care in noiembrie-decembrie 2022 vom reveni pe crestere”, crede, la randul sau, Valentin Dragu, fost investment banker, actualmente investitor in piata de capital si consilier in investitii, creatorul Grupului de Facebook - Investitorul Corporatist.
 
„Avand deja o inflatie de 5.4% pe SUA (core: 4%), respectiv 2.5% in UE, cel mai probabil anul 2022 vine dupa el cu o inflatie destul de mare, in special daca o raportam la ultimii ani. Astfel, n-ar fi o idee rea daca am analiza diverse investitii potentiale, respectiv instrumente financiare care pot profita de un context inflationist: imobiliare, companii ce produc materiale, energie, banci, bunuri de consum, etc.”, spune si Bogdan Dinu,  consultant in private banking, capital markets, wealth management si investitor pe piete de capital si imobiliare.

Dupa un an 2021 foarte bun, ne pregatim sa intram intr-un an 2022 plin de incertitudini

 
„Dupa un an 2021 foarte bun (cel putin pana in acest moment, 1 noiembrie 2021) ne pregatim sa intram intr-un an 2022 plin de incertitudini. Daca in a doua jumatate a anului 2020 si la inceput de 2021 directia a fost destul de usor de anticipat, si anume crestere economica si o inflatie in crestere, pentru 2022, directia este mult mai greu de identificat. Vom avea inflatie tranzitorie sau am intrat intr-o perioada mai lunga inflationista? Criza medicala va trece sau va reveni in noi si noi valuri? Va reusi economia sa regleze problemele din lanturile de aprovizionare si cele legate de scumpirea energie sau problemele se vor acutiza? Sunt prea multe intrebari care in acest moment isi asteapta raspunsurile. Consider ca cea mai buna abordare a anului 2022, din punct de vedere investitional, este una prudenta, cu un portofoliu diversificat si cu ceva cash pregatit pentru eventuale corectii”, opineaza Valentin Nedelcu, Investitor, Fondatorul comunitatii Stiintabanilor.
 
„Dupa un an 2021 foarte bun pentru pietele de capital, cu cresteri de peste 10% pentru majoritatea burselor pietelor dezvoltate, anul 2022 poate aduce o continuare a acestui trend insa cu asteptari de crestere mult mai scazute si cu volatilitate. Fundamente economice bune, venituri in crestere pentru companii, costuri mici ale capitalului si sume mari de bani disponibile pentru investitii pot oferi suport actiunilor, insa riscuri precum un dezechilibru intre cerere si oferta (cererea mult mai mare decat oferta), intensificarea blocajelor in aprovizionare, cresterea foarte mare a preturilor la energie si mancare si o incetinire a economiei Chinei pot genera volatilitate crescuta. Totodata, deciziile luate de bancile centrale din intreaga lume vor avea impact asupra pietelor, decizii eronate ale acestora putand aduce noi valuri de volatilitate. Cresterea cea mai mare a pietei de actiuni s-a intamplat deja, perioada urmatoare fiind o perioada de intoarcere catre medie. Anul 2022 trebuie privit cu prudenta, strategia de a investi in transe, cu suplimentari ale sumelor investite in perioadele de corectie, poate fi o strategie castigatoare, pentru investitorii pe termen lung”, este de parere Mihai Constantinescu, coach financiar si trainer. 

Te-ar putea interesa si: EURO peste pragul de 5 LEI: momentul e mai aproape decat ne-am dori

Pe termen lung, companiile bune vor face profit si vor creste indiferent de poza de moment

 
„Corectii au tot fost si vor mai fi. Important este sa ne concentram asupra strategiei. Pe termen lung, companiile bune vor face profit si vor creste indiferent de poza de moment”, considera, la randul sau, Sarkany Istvan, investitor cu peste 8 ani experienta. 
 
„In acest moment este foarte dificil de anticipat evolutia burselor in anul viitor. Deocamdata indicii americani incep luna noiembrie cu castiguri YTD de 18%-23%, dupa un plus de 8% in octombrie (devenita astfel cea mai buna luna din an, venita imediat dupa cea mai slaba, respectiv septembrie), intr-un an pe parcursul caruia au stabilit pana acum valori record in foarte multe sesiuni de tranzactionare (NASDAQ de 40 ori, DJIA de 41 iar pentru S&P500 tocmai am consemnat al 61-lea maxim istoric in 2021). Cred insa ca este foarte putin probabil sa se repete si anul viitor cresterile puternice de pe Wall Street din acest an. Din contra, 2022 poate fi un an dificil pentru bursa, deoarece FED se pregateste sa faca o schimbare de politica monetara si sunt sanse sa fie fortata sa majoreze ratele dobanzilor mai devreme decat se astepta (in 2023) in contextul in care socul inflationist din acest an a dus la o crestere a preturilor marfurilor, ceea ce va face si mai dificil pentru banca centrala sa evite schimbarea politicii anul viitor, cumva de la pro-crestere la anti-inflatie. Evident ca nu poate fi scoasa din calcul o corectie de (minim) 20%, care poate avea loc insa in mai multe moduri, de la o prabusire in gol ca cea din februarie-martie anul trecut pana la o evolutie laterala usor descendenta pe parcursul unei perioade mai lungi de timp”, spune Catalin Chivu, realizator FeelTheMarkets.ro.

Evolutia pietelor pentru 2022 ramane una incerta

 
„Evolutia pietelor pentru 2022 ramane una incerta, cu 3 mari semne de intrebare mai ales pentru zona Euro. Va putea fi inflatia tinuta sub control? Se va adanci criza energetica din Europa? Va reusi imunizarea in masa si vaccinarea sa stabilizeze criza medicala provocata de COVID-19? Inca nu avem raspunsuri clare la aceste intrebari. Dar din experienta ultimilor 13 ani am invatat ca bancile centrale s-au obisnuit sa reactioneze rapid la problemele care ar putea pune economia mondiala in pericol. Din punctul meu de vedere, 2022 nu va fi lipsit de corectii pe pietele de capital. Totusi, probabilitatea ca marea corectie sa apara, este destul de mica,” crede investitorul Razvan Mihai, CFTe (Certified Financial Technician).
 
„Cu exceptia unei situatii exceptionale cum a fost cea de anul trecut cand a debutat pandemia si am experimentat o corectie semnificativa pe burse, de obicei sunt cateva semnale timpurii care ar putea indica o depreciere majora in pietele financiare. Primul si poate cel mai important ar putea fi perceptia si sentimentul investitorilor vis-a-vis de evolutiile viitoare si ma refer aici la gradul de atractivitate al emitentilor (cat de scumpa este piata), indicatori economici precum rata inflatiei si rata somajului, valori mai in ambele cazuri fiind un important semnal de alarma. Nu in ultimul rand, nivelul si traiectoria dobanzilor de politica monetara si eliminarea in viitorul apropiat a programelor de achizitii de active (tapering) ar putea aduce indicii privind incetinirea si poate aparitia unor scaderi pe parcursul anului viitor”, este de parere Tiberiu Porojan, realizator FeelTheMarkets.ro.
 
„Trebuie sa recunosc ca imi lipsesc in totalitate aptitudinile de prezicator. De aceea, de fiecare data cand investesc, am in vedere ambele scenarii posibile: atat cel favorabil (in care piata evolueaza in directia investitiei mele), cat si cel nefavorabil (in care lucrurile merg fix pe dos). Si imi construiesc strategia de investitii in conformitate cu aceste scenarii. Cat despre o "mare corectie" pe burse, abia am avut in 2020 una de vreo 35%. Corectiile de asemenea marime au loc, in medie, cam o data la 10 ani, cel putin asa arata statisticile pentru bursa din SUA. Deci putin probabil sa avem inca una in 2022. Tot ce pot spune, insa, este ca o astfel de corectie ar fi o oportunitate excelenta de a cumpara active valoroase la preturi de "Black Friday". Adica exact cum a fost si in 2020. Pe de alta parte, cred ca in anul 2022 ne vom confrunta cu un alt fenomen: inflatie la nivel global. Iar aceasta este mai mult decat o simpla predictie, pentru ca aceasta inflatie deja isi face simtita prezenta foarte clar,” considera, la randul sau, Dan Sulica, fondatorul comunitatii IdeiSiBani.ro. 

Te-ar putea interesa si: Scenariul crizei economice in 2022 face un pas in spate: ce ne asteapta, de fapt, anul viitor


 
 
Colaborator Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x