Pretul carnii de porc risca sa explodeze in decembrie. Ce vor pune romanii pe masa de Craciun
scumpiripesta porcinacarne de porcimporturi
Vin vremuri grele atat pentru romanii care vor sa aiba pe masa de sarbatori carne de porc, cat si pentru crescatori. Pesta porcina a lovit puternic in capacitatea producatorilor romani de a acoperi cererea de pe piata, iar luna urmatoare vine cu scumpiri masive la acest sortiment de carne.
In ultimele saptamani, pretul carnii de proc a crescut semnificativ, iar acest trend va fi accentuat incepand cu 1 decembrie. In fiecare an, in luna decembrie, pretul acestui sortiment de carne creste, data fiind cererea tot mai mare de pe piata.
Majoritatea romanilor nu concep sa nu aiba diverse preparate din carne de porc pe masa de Craciun si, de obicei, accepta scumpirile, cautand totusi oferte din care sa poata face alegerea cea mai potrivita, atat calitativ, cat si cantitativ.
Anul acesta, insa, situatia este putin mai dificila. Din cauza pestei porcine, crescatorii mai reusesc sa acopere doar 40% din cerererile de pe piata, consemnandu-se o scadere de 20 de puncte procentuale in acest sens.
"Odata cu pesta porcina, au disparut din Romania mai mult de o jumatate de milion de porci, atat de ferme, cat si din gospodarii. Nimeni nu stie exact cati porci sunt in gopspodariile romanilor. "Fermele taiau 4,5 milioane de porci pe an si estimam ca se mai taie inca 2,5 milioane in gospodariile populatiei. Dar toate numaratorile cu ocazia pestei porcine au scos la iveala ca in gospodarii sunt peste 4 milioane de porci, care nu figureaza nicaieri.
Fermele taiau 4,5 milioane de porci pe an si estimam ca se mai taie inca 2,5 milioane in gospodariile populatiei. Dar toate numaratorile cu ocazia pestei porcine au scos la iveala ca in gospodarii sunt peste 4 milioane de porci, care nu figureaza nicaieri", arata presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc, Ioan Ladosi.
Din acest motiv, piata va fi invadata de carne din import, fie tot de porc, fie de alt tip. E posibil ca multi dintre romani sa se orienteze si sa puna pe masa de Craciun si Anul Nou, friptura de curcan, spre exemplu.
"Pe acest fond de scumpiri ne asteptam la o reducere a cantitatii de carne de porc pe care o cumpara romanii din galantare. Ne asteptam si la modificari ale comportamentului de cumparare si probabil ca romanii vor cumpara tot mai mult curcan. O parte din cumparatori care cumparau, de regula, 20 de kilograme de carne si preparate din carne de porc o sa cumpere doar 10 kilograme, iar de restul o sa cumpere curcan ieftin", a declarat pentru
profit.ro, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc, Ioan Ladosi.