Pretul petrolului, in plina scadere: temerile legate de recesiune isi spun cuvantul
pret petrolrecesiunepetroltitei
Cele mai recente date arata ca inflatia si-ar fi atins deja varful in unele tari din Uniunea Europeana, inclusiv in Romania, situatia fiind similara in Statele Unite. Domolirea inflatiei e o veste buna pentru pietele financiare care se asteapta la o incetinire a cresterii ratelor dobanzilor de catre bancile centrale, in timp ce economiile sunt amenintate de o posibila recesiune.
In timp ce vedem ca inflatia a scazut usor de la 15,05% la 14,96%, in Romania productia industriala ajustata a scazut cu 3,9% in iunie fata de mai si arata o scadere de 3,7% fata de aceeasi luna din 2021. Principalele scaderi au fost in productia si distributia de utilitati de 4% si industria prelucratoare de 2.8% in timp ce industria extractiva a crescut cu 1.6%. Iar cazul Romaniei nu este singular.
Cele mai recente date venite din Statele Unite arata ca indicele conditiilor generale de afaceri s-a prabusit cu 42 de puncte pana la -31,3, a doua cea mai mare scadere lunara inregistrata vreodata in cadrul Empire State Manufacturing Survey. Indicele comenzilor noi a scazut cu treizeci si sase de puncte, pana la -29,6, iar indicele livrarilor s-a prabusit cu aproape cincizeci de puncte, pana la -24,1, ceea ce indica o scadere puternica atat a comenzilor, cat si a livrarilor. Privind in perspectiva pentru urmatoarele sase luni, indicele pentru conditiile viitoare de afaceri a ajuns la 2,1, sugerand ca firmele nu sunt optimiste. Indicii pentru viitoarele comenzi noi si livrari au fost pozitivi, dar au ramas la niveluri scazute.
Intr-o miscare surprinzatoare menita sa sprijine o economie in incetinire, Banca Poporului din China - Banca Centrala Chineza - a scazut cu 10 puncte de baza rata principala care ofera lichiditate bancilor la 2% si rata facilitatii de creditare pe un an la 2,75%. Acest lucru a fost un nou semnal pentru piete ca s-ar putea sa ne confruntam cu o incetinire economica globala in acest an.
Scaderea ratei de catre Banca Centrala Chineza vine dupa datele slabe privind vanzarile cu amanuntul, care au crescut cu doar 2,7%, sub valoarea estimata de 4,9%. Productia industriala a crescut cu doar 3,8% fata de 4,3% cat se astepta. Dar cele mai mari scaderi sunt in sectorul imobiliar, unde vanzarile de locuinte au scazut cu aproape 29%, iar investitiile in proprietati au scazut cu 12,3%. Intre timp, in China, rata somajului a scazut la 5,4%, putin mai bine decat cea de 5,5% din iunie, dar somajul in randul tinerilor a crescut la aproape 20%, ceea ce reprezinta un nou record. Potrivit economistilor, incetinirea redresarii ar putea continua, influentata de politica "zero Covid" si de scaderea consumului.
Economistii vad riscurile de recesiune in Europa la cele mai ridicate niveluri din noiembrie 2020
Conflictul dintre Rusia si Ucraina si temerile ca rezervele de gaze naturale nu vor fi capabile sa genereze suficienta energie electrica in aceasta iarna au dus pretul megawatului la 477 de euro, adica de aproape sase ori mai mult decat anul trecut. Contractele futures pentru gazele naturale olandeze au atins 234 de euro pe megawatt ora cu livrare in Septembrie. Toate aceste preturi ridicate la energie vor creste riscurile de scadere a productiei industriale in Europa, ceea ce se adauga la potentialul de recesiune. Cel mai recent sondaj Bloomberg arata ca riscul unei recesiuni in Europa a crescut la cel mai inalt nivel din noiembrie 2020. Probabilitatea ca productia sa se diminueze timp de doua trimestre consecutive a crescut la 60%, de la 45% intr-un sondaj anterior, si de la 20% inainte de criza Ruso - Ucraineana.
Toate aceste date pesimiste readuc temerile legate de
recesiune, ceea ce a dus la o scadere a pretului petrolului cu 5%. Aceasta a fost ajutata de sperantele privind un potential progres al negocierilor privind acordul nuclear cu Iranul. Titeiul West Texas Intermediate s-a ieftinit cu pana la 5,7% coborand sub 87 de dolari pe baril, cel mai scazut nivel din ultimele sase luni, iar petrolul Brent a ajuns la 95 de dolari pe baril.
Explicatiile ne-au fost oferite de Bogdan Maioreanu, analist si comentator de piata al eToro.
Foto: freepik