Primele doua tari UE carora Comisia Europeana le-a dat voie sa SCADA pretul ELECTRICITATII: facturile se reduc LA JUMATATE
spaniaportugaliacriza energetica
Doua tari importante din Uniunea Europeana, respectiv Spania si Portugalia, tocmai au primit acordul Comisiei Europene pentru a scadea pretul electricitatii.
Concret, este vorba despre o masura care va permite celor doua tari sa disocieze pretul electricitatii de cel al gazelor naturale. Aceasta masura denumita de presa internationala "exceptia iberica" va putea fi aplicata pentru o perioada de 12 luni.
E asteptat ca facturile sa scada chiar si la jumatate
Acordul politic permite crearea unui mecanism temporar care va limita pretul gazului la o medie de 50 de euro pe megawat-ora, ceea ce ar trebui sa aiba ca rezultat reducerea la jumatate a facturilor de energie electrica pentru aproximativ 40% dintre consumatorii spanioli si portughezi cu tarife reglementate. De mentionat este ca cele doua state cerusera initial un plafon de 30 de euro, dar diferenta va fi compensata prin durata extinsa a masurii.
Masura este conceputa pentru a reduce expunerea (a facturilor de energie electrica a consumatorilor) la volatilitatea pietei de gaz.
Guvernele din cele doua state au lansat inca de vara trecuta apeluri catre oficialii europeni, in care au cerut sa puna in aplicare masuri de reducere a preturilor la energie electrica, ce au crescut semnificativ pe piata internationala europeana, in ultimul an.
De ce Spania si Portugalia?
"Peninsula Iberica are o situatie cu totul speciala... cu o incarcatura mare de surse regenerabile si cu foarte putine interconexiuni", a declarat presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la conferinta de presa de luna trecuta, subliniind ca aceste particularitati conduc la preturi exceptional de ridicate la electricitate in regiune.
Actualul sistem electric al
Uniunii Europene fixeaza pretul energiei la cel mai scump combustibil necesar pentru a satisface cererea. In ultimul timp, asta a fost gazul, ceea ce a dus la scumpiri ale facturilor, mai ales dupa ce statele europene au inceput sa faca eforturi pentru a limita importurile de gaze rusesti, un furnizor de baza pentru piata de profil, in conditiile in care aproximativ 40% din gazul european provine de la Moscova.
Foto: pexels.com