Rusii isi fac moneda digitala nationala, pe modelul Bitcoin: la ce-i va ajuta noul sistem, de fapt
rubla ruseasca digitalacriptomonederusiasanctiuni rusia
Dupa ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, au urmat valuri de sanctiuni impotriva economiei sale, atat din partea SUA, cat si a statelor occidentale, in incercarea acestora de a determina Kremlinul sa puna capat razboiului declansat in tara vecina. Aceste sanctiuni au izolat aproape complet Rusia pe scena economica internationala, motiv pentru care acum tara cauta solutii pentru a evita consecintele masurilor ce s-au luat impotriva ei. Una dintre solutii ar putea fi lansarea rublei digitale, proiect care ar urma sa fie materializat foarte curand.
Adoptarea unei monede digitale la nivel national ar ajuta Rusia sa faca plati interne si internationale, in conditiile in care tara este exclusa acum din aproape toate sistemele financiare globale.
Noul sistem ar urma sa fie lansat pana in 2023, au anuntat autoritatile ruse, la finele saptamanii trecute.
Totodata, Rusia mai planuieste sa extinda numarul de tari care accepta cardurile bancare in stil Visa si Mastercard care sunt administrate de banca sa centrala.
Guvernatorul Bancii Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat ca banca centrala intentioneaza sa inceapa tranzactii cu ruble "digitale" anul viitor.
”Rubla digitala se numara printre proiectele prioritare. Am creat destul de repede un prototip… acum facem teste cu banci si anul viitor vom avea treptat tranzactii pilot”, a mai declarat aceasta.
Comisioanele pentru tranzactiile cu ruble digitale vor fi foarte mici sau chiar inexistente
Referitor la comisioanele percepute, presa internationala noteaza ca transferul intre persoane nu va suporta niciun cost, insa plata pentru bunuri si servicii va avea impus un comision de 0,4-0,7%.
Autoritatile de aici lucreaza la dezvoltarea unui CBDC de mai bine de un an. A lansat un prototip al platformei digitale Rubble in decembrie 2021, iar pentru aceasta 12 banci comerciale si-au aratat interesul si s-au declarat dispuse sa intre in programul pilot.
Foto: Finbold