Provocarile mediului de afaceri in 2020

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Provocarile mediului de afaceri in 2020
Provocarile mediului de afaceri in 2020
de Magda Florea la 12 Dec. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
businessbirocratiespatiu fiscalautostraziinvestitiicapitalismcomunismromaniamediul de afacerimediul privatbugetari

Doar cateva saptamani ne despart de noul an si multi dintre oamenii de afaceri si-au pus deja la punct strategia de business pentru anul viitor. Vanzari mai mari, o cota mai mare de piata, mai multa implicare in mediul online si motivarea angajatilor pentru a ramane in firma, pe fondul crizei fortei de munca, sunt principalele obiective pe care le au antreprenorii nostri. Insa ca sa le duca la bun sfarsit, trebuie sa treaca cu bine peste provocari.

Anul 2020 aduce pentru mediul de afaceri din Romania cateva aspecte problematice, asupra carora oamenii de afaceri autohtoni trebuie sa se aplece si sa includa riscurile pe care le impun aceste probleme, in strategiile lor de business. IMM-urile se afla in prima linie, atunci cand vine vorba de provocari. Intreprinzatorii mici si mijlocii continua sa fie "marfa de tun" intr-o Romanie care parca nu mai trece de stadiul "in curs de dezvoltare".

Iata principalele provocari pe care le vor intampina IMM-urile in 2020:


Lipsa spatiului fiscal

 
Mediul de afaceri din Romania se va confrunta (si) in 2020 si cu lipsa spatiului fiscal. Nici aici nu este vreo noutate. Inca de anul acesta, tara noastra a fost avertizata cu privire la aceasta problema, chiar de catre Vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, care a spus ca Romania nu isi permite in acest moment sa aplice reduceri de taxe, deoarece Comisia Europeana "nu vede spatiul fiscal care sa sustina o astfel de masura", insa ii recomanda Guvernului sa creeze cadrul unor reduceri de acest gen, care se impun pentru unele categorii de persoane.
 
"In ceea ce priveste situatia din Romania, dupa cum stiti, ne-am exprimat ingrijorari fata de intreaga traiectorie fiscala a bugetului. 
 
Pentru al doilea an la rand, Romania este intr-o procedura de abatere semnificativa, ceea ce inseamna ca traiectoria sa bugetara deviaza semnificativ de la cerintele Pactului de Stabilitate si Crestere, si de acea este important ca Romania sa reduca in mod substantial deficitul bugetar. 
 
Recomandarea Consiliului a fost o imbunatatire structurala de un procent. De acea cand discutam despre politica fiscala, putem vorbi de transferul poverii fiscale, dar nu vedem spatiu fiscal pentru noi reduceri de taxe”, a afirmat Valdis Dombrovskis, care este si comisarul european responsabil pentru moneda euro si dialogul social, intr-o conferinta de presa, la Bucuresti, la finalul reuniunii informale a ECOFIN, din luna aprilie.
 
Chiar daca Guvernul Romaniei a fost schimbat si liberalii sustin ca vor sa reparte erorile vechilor Cabinete social-democrate, fara o sustinere parlamentara sanatoasa, e putin probabil ca se vor elimina toate efectele negative ale Ordonantei 114/2018, spre exemplu.

Ce ar putea face oamenii de afaceri pentru a face fata povarei fiscale? Probabil, sa aplice strategii cumpatate, realiste, sa nu riste foarte mult si sa isi tina in frau dezvoltarea afacerilor.

Cel putin vom scapa de lipsa predictibilitatii fiscale ...


Chiar daca e posibil sa nu avem spatiu fiscal nici in 2020, macar vom avea transparenta.

In vara, presedintele Klaus Iohannis facea o declaratie interesanta. El spunea ca Executivul PSD a modificat Codul fiscal de mai mult de 300 de ori. "Codul fiscal a fost modificat mai mult decat zile ale anului trecut. Este o contraperformanta (...)”, a declarat Klaus Iohannis.

Cand au venit liberalii la putere, pe 4 noiembrie, Orban a promis predictibilitate fiscala si ca nu va adopta nicio masura fara sa se consulte cu toate partile implicate. Vrem sa il credem pe cuvant, fiindca primele semnale in acest sens sunt deja pozitive. Guvernul PNLs-a consultat deja cu sindicatele si reprezentantii IMM-urilor pe tema majorarii salariului minim brut pe tara.
 

Lipsa infrastructurii rutiere


Investitiile, mai ales cele in infrastructura, aduc dupa ele investitii in business. Investitorii straini ar pune Romania pe harta tarilor in care merita sa isi riste banii, daca nu am avea, de 30 de ani incoace, doar cateva crampeie care se vor a fi drumuri de mare viteza, dar intra in reparatii la 1-2 ani de la inaugurare, desi s-au cheltuit averi pentru a le construi si carpi.

Lipsa infrastructurii rutiere nici nu aduce investitori straini, nici nu ii ajuta pe oamenii de afaceri autohtoni. Practic, lipsa autostrazilor inseamna calitate slaba a serviciilor si costuri cu mult mai mari pentru companii, fie ca sunt ele multinationale sau locale.

La data de 14 august 2019, Romania, la cei 238.397 kilometri patrati ai sai, avea 829,1 kilometri de autostrada. Prin comparatie, Polonia, tot un stat fost socialist, de 312.679 kilometri patrati, avea nu mai putin de 3.797 de kilometri de autostrazi.
 
Sa nu mai vorbim despre Spania, cu 16.204 de kilometri, Germania, cu 12.845 de kilometri, sau Ungaria, cu 1.527 de kilometri. Stam putin mai bine decat bulgarii, care aveau la 14 august, 807,2 de kilometri.

Mai mult decat atat, nici cei 829,1 kilometri de autostrada nu sunt construiti de conducatorii capitalismului in Romania. Revolutia din '89 ne-a prins deja cu 113 kilometri de autostrazi, care nu ar fi fost ultimii. Ba chiar, in 1968-1969, IPTANA, compania de proiectari de drumuri din vremea regimului comunist, a realizat un plan de construire a nu mai putin de 3.200 de kilometri de autostrazi in Romania.

Iata cum isi propusese Ceausescu sa impanzeasca Romania de autostrazi. Imaginea din stanga reprezinta planul de drumuri din comunism, iar cea din dreapta reflecta cruda realitate de astazi si reprezinta planul CNAIR pentru 2019:



Legenda CNAIR: Rosu – autostrazi pe care se circula Negru – autostrazi in lucru Galben – autostrazi scoase la licitatie pentru executie Bleu – autostrazi in licitatie pentru faza de proiectare Mov – autostrazi in proiectare Maro – autostrazi in concesiune Albastru – autostrazi in pregatire
 
 

Digitalizarea si prezenta in online


Cine nu este in mediul online, nu exista.  Cine nu tine pasul cu tehnologia, nu va supravietui in piata. Iar aceasta deviza se va inradacina, de la an la an si mai mult in Romania si, de fapt, in intreaga lume. Cine pariaza pe online, pe tehnologie, nu are cum sa piarda. Nu intr-un 2020 care se anunta fulminant pe acest sector, aflat in permanenta dezvoltare si ascensiune.

Insa digitalizarea si prezenta in online impun cunostinte, pregatire, investitii, cheltuieli. Sunt riscuri pe care multe IMM-uri nu si le permit, si ajung sa piarda teren in fata marilor jucatori internationali.

 Cine domina piata fizica, stie cat, cum si unde sa investeasca in online, motiv pentru care ii vedem tot pe acestia, extrem de vizibili si in lumea virtuala, care a ajuns in fapt, o oglinda a ierarhiei din lumea reala.

Criza fortei de munca


O alta mare problema a IMM-urilor va continua sa fie, si in 2020, criza fortei de munca. Conform calculelor facute de experti, ar fi nevoie de 1 milion de persoane care sa acopere necesarul de angajari la noi in tara. Companiile se plang de ani buni ca nu gasesc personal pe care sa il angajeze, nici chiar fara calificare, fiind dispusi sa il califice la locul de munca. 

Pe langa faptul ca zeci de mii de romani pleaca anual din tara pentru un loc de munca in strainatate, la criza fortei de munca contribuie si factori "de finete", cum ar fi calitatea invatamantului superior din Romania, lipsa invatamantului profesional, faptul ca avem o populatie imbatranita, dar si salariile mici pe care si le permit sa le ofere firmele impovarate de taxe si impozite din Romania.

Daca se vor crea facilitati fiscale pentru angajatori, daca li se va da voie sa se dezvolte si daca mediul de afaceri nu va mai fi tratat ca un dusman, ci va fi vazut conform statutului pe care il are in fapt, adica cel de "motor al economiei", situatia se va schimba radical. Pana atunci, firmele isi incetinesc dezvoltarea pentru ca nu gasesc locuri de munca.

Eterna Birocratie


Eterna si nemuritoare birocratie, de care se pare ca nu vom scapa prea curand. Totusi, se pare ca exista semnale ca lucrurile s-ar ameliora din acest punct de vedere. Si deducam asta din faptul ca Executivul Orban a promis eficientizarea institutiilor publice, pastrarea in functii a oamenilor competenti si reducerea numarului de bugetari.

Este un pas inainte, insa, cu siguranta, unul care nu se rezolva peste noapte si, pana in noaptea in care se va rezolva, trebuie sa ne plimbam in continuare cu acel dosar tip plic sau "cu sine", pentru o stampila, la cinci ghisee, ca sa isi justifice si doamnele de acolo, cumva, faptul ca li s-a pus un scaun si un birou in fata, si li se dau lunar niste bani. Multi.

Citeste si: Unde a gresit Ceausescu?
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x