Reforma noua in Romania: bani mai multi pentru 8 milioane de romani, direct prin modificarea Codului Fiscal. Cui se umple portfofelul si de ce
pilonul doi de pensiipensii privatepilonul 2
Vesti neasteptat de bune pentru milioane de romani. Din 2024 vor avea parte de un sistem fiscal mai prietenos.
Camera Deputatilor tocmai a adoptat, in calitate de for decizional, o propunere legislativa care elimina impozitele pe contributii, incepand de la 1 ianuarie 2024! Noua lege a fost adoptata cu 254 de voturi ”pentru” si 6 abtineri.
Practic, ne arata documentul care a primit unda verde de la deputati, de anul viitor ar urma sa fie impozitate numai castigurile administratorilor, inregistrate de acestia de pe urma managerierii banilor celor ce contribuie la sistem. Initiativa legislativa apartine liberalilor si trebuie mentionat si faptul ca se refera inclusiv la Pilonul 3 de pensii, precum si la segmentul pensiilor ocupationale din Romania.
De retinut ca au suferit schimbari si prevederile referitoare la stabilirea venitului impozabil lunar din pensii. Astfel, conform noilor reguli asupra carora parlamentarii au cazut de acord, venitul impozabil lunar din pensii se va stabili prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata potrivit titlului V – contributii sociale obligatorii.
"Romania a avut trei reforme bune: cota unica, regimul microintreprinderilor si Pilonul II, trei reforme care au ajutat si ajuta in continuare economia. Proiectul incurajeaza Pilonul II, nu se impoziteaza contributia la Pilonul II, doar castigurile. Daca vrem sa nu mai avem concursuri cu cine creste pensiile mai mult, sa nu mai avem pensii dependente de factorul politic, de pixul unui ministru sau presedinte de partid, atunci calea, solutia este Pilonul II. Este singurul pilon cu adevarat contributiv. Nu pensiile speciale, nu alte tipuri de sisteme speciale care favorizeaza pe unii sau altii, ci un sistem la care cu adevarat contribuim, in care toti platim, toti avem randamente foarte bune", a spus Claudiu Nasui, deputat USR.
Care sunt diferentele intre Pilonul 2 si Pilonul 3?
Conform Ministerului Muncii, participarea la Pilonul 2 este obligatorie, pe cand in cadrul Pilonului 3 este facultativa. De retinut ca si Pilonul 2 e facultativ pentru persoanele in varsta de pana la 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii.
Intrarea in Pilonul 2 e obligatorie pentru persoanele in varsta de pana la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare si contribuie la sistemul public de pensii.
O alta diferenta consta in faptul ca, pentru Pilonul 2 contributia va fi colectata din contributia individuala de CAS, in timp ce pentru Pilonul 3 este vorba de o contributie distincta care se va colecta din venitul salarial brut lunar al asiguratului.
Incepand cu anul 2018, cota de contributie aferenta fondurilor de pensii administrate privat este de 3,75% (art. II din OUG nr. 82/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative).
Foto: pexels.com