Rolul biroului in viata unei companii s-a schimbat in timpul pandemiei. Fortati de masurile de protectie sanitara, companiile au trecut la munca de acasa sau cea hibrida. Pentru multe dintre ele ramane o intrebare esentiala: ce rol mai are biroul fizic in viata unei firme?
Conform datelor de mobilitate de la Google si Apple, traficul la finalul lui 2021 a devenit mai intens, dar nu a atins nici pe departe cifrele de dinainte de pandemie. Activitatea in cladirile de birouri din marile centre financiare ale lumii s-a schimbat. Astfel, la San Francisco activitatea este cu 57% mai mica, iar la Londra cu 42% mai redusa. Germania e cea mai conservatoare in aceasta privinta, traficul de la birouri fiind mai mic cu doar 20% fata de cel de dinainte de pandemie.
In acest context, companiile au decis in continuare sa-si mentina sediile si birourile pentru angajatii care doresc sa nu munceasca de acasa sau pentru diferite alte activitati. Ce rol mai are insa biroul unei companii in 2021, aproape 2022?
„Spatiu de interactiune” pentru angajati
Specialistii de HR folosesc aceasta formulare pentru a descrie un rol esential pe care il are biroul in continuare in multe companii. Acest spatiu de coliziune inseamna ca biroul este locul unde echipe de mici dimensiuni se pot intalni pentru a dezbate o problema care a fost discutata intr-un sir de peste 100 de mail-uri sau pentru a face un brainstorming pentru un proiect important.
Chiar daca suntem mai productivi si mai rapizi de acasa, colaborarea lasa de dorit. Asa ca e important ca angajatii sa aiba un spatiu familiar unde sa se vada si sa dezbata fara a fi intermediati de o platforma de video call-uri.
E important la nivel operational sa mentii birourile intr-o stare foarte buna, sa investesti in produse de curatenie de calitate si angajatii sa nu simta ca au ajuns intr-o cladire fantoma, ci intr-una primitoare.
Primirea noilor angajati sau a internilor
Training-ul angajatilor seniori se poate face online, iar multe companii au demonstrat ca acest proces de formare profesionala poate fi facut cu succes de la distanta, cu ajutorul echipelor distribuite si a tacticii de „buddy”, prin care un angajat existent este indrumatorul celui mai nou.
Cu toate acestea,totul stau lucrurile in perioada pandemiei cu posturile de interni. Acestea necesita o alta forma de interactiune, mai personala. Din acest motiv, birourile pot fi in continuare folosite pentru internship-uri. Astfel, un numar redus de angajati poate veni la birou pentru a putea sa ofere training tinerilor care fac practica si care castiga experienta. Multe lucruri pot fi facute online, dar comunicarea si explicatiile fata in fata sunt mai eficiente in acest caz.
Transformarea in spatiu de coworking
Deja am mentionat ca multe companii au lasat birourile deschise, dar accesul se face pe baza de rezervare sau dupa un calendar stabilit la inceput de luna. Astfel, echipele se pot intalni, pot munci impreuna sau angajatii care nu apreciaza munca de acasa pot folosi in continuare biroul.
Din acest motiv, un trend care a pornit in pandemie si care va continua va fi transformarea spatiilor de birouri ale companiilor in spatii de coworking, unde angajatii vor putea veni voluntar pentru a schimba mediul de lucru, pentru a putea lucra cu altii sau pentru a duce mai rapid la final un proiect.
Inainte de pandemie unele corporatii deja inchiriau spatii in birouri dedicate de coworking, utile pentru lucrul la proiecte punctuale sau pentru momentele cand biroul central era modernizat. Acum lucrurile se pot schimba si biroul vechi sa devina un spatiu activ.
Un spatiu de munca si socializare
Petrecerile de Craciun si teambuilding-urile nu au mai putut fi organizate, dar nici momentele de relaxare intre angajati. Din acest motiv, biroul poate fi o ocazie pentru echipe din diferite departamente sa interactioneze si sa aiba cateva zile impreuna. Chiar daca productivitatea ar putea scadea, e important ca moralul angajatilor sa fie la un nivel bun. Munca in echipa ajuta la aceasta relaxare, se schimba ritmul si mediul de lucru.
Din acest motiv, specialistii sfatuiesc managerii de HR sa ofere posibilitatea managerilor de departamente sa organizeze astfel de zile de munca si socializare la birou.
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Inventarierea elementelor de trezorerie: Concepte, etape si exemple practice
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii