Scumpirile ascunse: cum iti fura criza energetica BANI din portofel, fara sa-ti dai seama
criza energeticascumpiri ascunsefacturiinflatie
Romanii se confrunta, in ultimele luni, cu o inflatie galopanta, cu preturi explozive la aproape toate bunurile, alimentele si serviciile de larg consum. Totusi, cea mai grea povara pentru bugetele familiilor e reprezentata de scumpirile la facturi. Din pacate, criza energetica actuala nu ne ia bani din portofel doar cand mergem sa ne achitam facturile, ci genereaza scumpiri "ascunse", pe care tot noi, oamenii de rand, le vom suporta.
Conform unui sondaj recent realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania, se pare ca acestea vor creste preturile produselor sau serviciilor pe care le ofera cu 10 pana la 30%. Cauza? Scumpirile de pe piata de energie.
Scumpirile nasc alte scumpiri
"Peste 80% au spus ca vor scumpi serviciile si produsele cu 10-30% sau poate chiar mai mult.
Vedem deja aceste scumpiri la produsele de baza, care in medie au crescut cu 10-30%, dar si la valoarea serviciilor din economia romaneasca, vedem si in cresterea inflatiei.
Ba chiar pentru 35%, adica una din trei intreprinderi, aceasta perioada va avea drept impact reducerea numarului de angajati, iar pentru 8% va insemna chiar inchiderea firmei.
Una din zece firme se va inchide in perioada urmatoare ca urmare a impactului generat de preturile costurilor energiei si gazelor. Sase din zece companii vor disponibiliza angajati in perioada urmatoare", declara Florin Jianu, presedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
Din nefericire, previziunile analistilor economici cu privire la evolutia ratei anuale a inflatiei arata cum nu se poate mai rau. Insasi Banca Nationala a Romaniei anticipeaza, in curand, o inflatie de doua cifre.
"Scenariul actual, intocmit pe baza datelor disponibile si a reglementarilor in vigoare, evidentiaza o inrautatire considerabila a perspectivei pe termen scurt a inflatiei, sub impactul puternic al socurilor pe partea ofertei, in principal al preturilor la energie. Astfel, rata anuala a inflatiei este asteptata sa-si accentueze semnificativ cresterea in trimestrul II 2022 si sa urce la un nivel de doua cifre, in principal ca efect al unor majorari mult mai ample ale preturilor gazelor naturale si energiei electrice, ce se vor evidentia pregnant dupa suspendarea in luna aprilie a schemelor de compensare aplicate pentru consumatorii casnici", explica analistii BNR.