Scumpirile nu se vor opri. Energia va deveni un produs din ce in ce mai piperat pentru buzunarul romanilor
scumpirienergie electrica
In ultimele luni, se resimte o tendinta de scumpire la bunurile si serviciile destinate romanilor, insa vestea cu adevarat proasta este ca trendul va continua, cel putin in ceea ce priveste pretul la energia electrica.
"La momentul la care scriu aceste randuri, pe piata de energie din Romania se inregistreaza recorduri ale pretului spot la energie electrica pe fondul unui consum crescut, datorat zilelor caniculare si unei deconectari neprogramate a Unitatii 2 de la Cernavoda (energia cu livrare vineri pe piata spot – n.r.).
Desigur ca, in functionarea unui sistem energetic, exista momente deosebite care pot genera un impact de termen redus sau mediu asupra pietei de energie.
In general, preocuparea principala este de natura tehnica si prioritatea oricarui sistem energetic este aceea a asigura continuitatea in alimentare.
Modelarea functionarii in momente speciale este facuta cu dedicare de catre specialisti care lucreaza nestiut si non-stop", a declarat oficialul, in cadrul proiectului "Noi tehnologii in energie", derulat de
Agerpres.
Acum vine "nota de plata" a iresponsabilitatii ultimilor 50-60 de ani
Expertul considera ca energia in general va continua sa devina un produs din ce in ce mai scump si asta deoarece trebuie sa incepem sa ne asumam utilizarea ei nesustenabila din ultimii 50-60 de ani. Nu este un lucru usor de acceptat atata timp cat energia se afla la baza constructiei atator preturi la produse esentiale traiului, insa este o realitate ce trebuie luata serios in considerare.
>>> Nu se stie daca vine valul al patrulea al pandemiei, dar a venit valul de firme suspendate
Planeta traieste "pe datorie"
"Tot la momentul in care scriu, suntem la cateva zile dupa ce am depasit si in acest an consumul de resurse ce se pot regenera si traim pe datorie, asa cum foarte sugestiv au calculat expertii.
Aceasta data in care depasim capacitatea Pamantului de a sustine consumul nostru, cade de la an la an mai aproape de jumatatea acestuia si imprumutam din ce in ce mai mult de la niste urmasi care nu vor fi neaparat de accord sa ne plateasca datoriile.
Forma de responsabilitate principala ar fi aceea de a ne implica in aspectele care tin de sustenabilitatea actiunilor noastre si cu precadere de eficientizarea consumurilor energetice. Uniunea Europeana aloca fonduri serioase in aceasta directie, orientate atat catre marii consumatori cat si catre cei casnici", a mai aratat presedintele CRE.