Liberalii din Camera Deputatilor au pregatit o initiativa legislativa referitoare la pensiile administrate privat (Pilonul II de pensii), facultative (Pilonul III de pensii) si ocupationale. Deputatii liberali propun cu aceasta ocazie o impozitare mult mai avantajoasa in cazul acestor pensii in situatiile in care sumele sunt platite beneficiarilor sau mostenitorilor acestora ca plata unica sau prin plati esalonate. Printr-o astfel de masura, deputatii PNL isi doresc sa incurajeze populatia sa economiseasca prin intermediul pensiilor facultative.
Potrivit reglementarilor aplicate in prezent, toate pensiile sunt tratate din punct de vedere fiscal la fel, indiferent daca sunt cele de la sistemul public, cele obligatorii administrate privat sau cele facultative. Spre exemplu, daca vorbim despre o pensie in valoare de 4.200 de lei, vei avea de platit CASS de 10% pentru cei 200 de lei care depasesc pragul de 4.000 de lei, adica 20 de lei. Ramai asadar cu 4.180 de lei, la care vei mai avea de platit un impozit de 10% pentru ce trece de pragul de 2.000 de lei, adica pentru cei 2.180 de lei vei plati 218 lei.
In cazul in care initiativa deputatilor PNL va fi adoptata, la pensiile cuprinse in Pilonul II si Pilonul III, inainte de a se aplica impozit ar urma sa se scada si valoarea contributiilor nete platite de-a lungul timpului.
Initiatorii acestui proiect legislativ sustin ca daca se doreste intr-adevar cresterea contributivitatii la sistemele facultative de pensii prin atragerea unui numar mai mare de persoane interesate, trebuie creat mai intai un cadru legal de impozitare echitabil al acestora pentru a le face atractive si rentabile. Deputatii liberali transmit, totodata, ca prin aceasta initiativa legislativa isi doresc “sa reglementeze valoarea venitului impozabil atunci cand urmeaza a se efectua plati din fondurile de pensii administrate privat, respectiv Pilonul II, Pilonul III si segmentul pensiilor ocupationale din tara noastra”.
Atentie: Masurile propuse de deputatii liberali vor intra in vigoare numai dupa ce Parlamentul isi va da votul asupra acestei initiative legislative. Ulterior, legea trebuie sa fie promulgata de presedintele Klaus Iohannis si publicata in cele din urma in Monitorul Oficial.
De la introducerea sistemului de pensii private din 2008 si pana in ziua de astazi, 59.000 de participanti si mostenitori la Pilonul II de pensii au incasat mai bine de 600 de milioane de lei. In acelasi timp, fondurile de pensii private (atat Pilonul II obligatoriu, cat si Pilonul III facultativ) au realizat plati plati de peste un miliard de lei catre aproximativ 115.000 de participanti si mostenitori.
Citeste si: Atentie, pensionari: aceste greseli va lasa FARA PENSIE. Anunt oficial
Ultimele NOUTATI
5 accesorii de iarna pe care orice sofer ar trebui sa le aiba in masina
7 sfaturi pentru incalzirea masinii corect in zilele recile – greseala pe care o fac multi
Nu pleca pe drum fara a face asta! 5 recomandari esentiale pentru sofatul iarna
Cel mai bun anunt de angajare in 2024. Cum sa il scrii, ca sa atragi numai candidati de calitate
Cauti personal pentru firma ta? Descopera aceste 5 intrebari neasteptate pe care orice angajator ar trebui sa le puna in interviuri
Cate tipuri de credite bancare exista si care e diferenta dintre ele? Ipotecar, de nevoi personale, imobiliar?
Partenerii nostri
Proiect - salariatii ar putea beneficia de doua zile libere PLATITE pentru a merge la medic
Declaratie pe proprie raspundere cu privire la functia de baza - MODEL
Salariat care a plecat in concediu de odihna, fara sa depuna cerere - PROCEDURA
Aspecte juridice critice in imbunatatirea managementului fortei de munca
Cele mai importante reglementari pentru institutiile de credit in 2024
Salariatul nu este apt pentru locul de munca: "Suntem obligati sa ii oferim alt post in firma?"
Te-ar putea interesa si
Nu pleca pe drum fara a face asta! 5 recomandari esentiale pentru sofatul iarna
Cel mai bun anunt de angajare in 2024. Cum sa il scrii, ca sa atragi numai candidati de calitate