Se schimba regulile pentru Black Friday. Amenzi uriase pentru cine le incalca
black friday 2021amenzi black fridayprotectia consumatorului
Nu exista vanator de reduceri care sa nu astepte, an de an, cu sufletul la gura festivalul taierii preturilor: Black Friday. Insa, in curand, si statul va avea o oferta, dar una de amenzi, deloc mici, intrucat acestea pot ajunge si la 35.000 de lei.
Masura este prevazuta intr-un proiect de hotarare de guvern si este menita sa impiedice magazinele off-line si pe cele
on-line sa atraga consumatorii cu false reduceri de preturi, de Black Friday sau cu prilejul altor campanii promotionale.
Propunerea, publicata de Ministerul Economiei, va modifica Hotararea de Guvern 947/2000 privind modalitatea de indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare privind informatiile pentru consumatori legate de reducerile de pret.
Noile prevederi arata ca orice notificare de reducere a pretului trebuie sa indice clar pretul aplicat anterior de comerciant (pretul anterior).
Pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de comerciant in ultimele 30 de zile, inainte de data aplicarii reducerii de pret.
Firmele care vor incalca aceste reguli vor primi amenzi cuprinse intre 7.000 de lei si 35.000 de lei.
In cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid, cum este cazul alimentelor, pretul anterior va fi considerat cel mai scazut pret practicat de comerciant in ultimele 10 de zile inainte de data aplicarii reducerii de pret.
Pentru bunurile aflate la comercializare timp de mai putin de 30 de zile, pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de vanzator in aceasta perioada inainte de data aplicarii reducerii de pret.
Daca reducerea de pret este majorata treptat, fara intrerupere, pe perioada aceleiasi campanii de reducere, pretul anterior este considerat pretul fara reducere inainte de prima aplicare a reducerii de pret.
Magazinele digitale, provocare pentru protectia consumatorului
In nota de fundamentare a proiectului de hotarare, Ministerul Economiei arata ca pietele digitale devin rapid principalele piete de consum, iar evolutia rapida a pietelor digitale reprezinta o mare provocare pentru legislatia de protectie a consumatorilor.
Noile reglementari ar urma sa intre in vigoare pe 28 noiembrie 2021 si sa se aplice efectiv incepand cu 28 mai 2022.
Prevederile proiectului trebuie sa alinieze legislatie romaneasca la Directiva Uniunii Europene in materie de protectie a consumatorilor.
Propunerile, sugestiile si opiniile privind proiectul de act normativ se primesc in termen de 10 zile de la data publicarii la adresa de e-mail: dezbateri_publice@economie.gov.ro.