Sinteza Saptamanii: Guvernul pregateste masuri de austeritate, modificari la salariul minim si ultimele noutati despre Start-Up Nation 2018

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sinteza Saptamanii: Guvernul pregateste masuri de austeritate, modificari la salariul minim si ultimele noutati despre Start-Up Nation 2018
Sinteza Saptamanii: Guvernul pregateste masuri de austeritate, modificari la salariul minim si ultimele noutati despre Start-Up Nation 2018
de Magda Florea la 07 Dec. 2018
Urmareste-ne pe Google News
bonuri de masaobligatii fiscalecod fiscalmasuri de austeritatecalendar fiscalstart up nation 2018salariul minimanaf

Va prezentam o sinteza a celor mai importante modificari legislative din toate domeniile de activitate, aparute in ultima saptamana. De asemenea, specialistii nostri va pun la dispozitie analize si materiale informative cu privire la subiectele de interes din plan juridic, economic, social si fiscal.

Obligatiile fiscale de plata ale contribuabililor persoane fizice pentru veniturile estimate/realizate dupa data de 1 ianuarie 2018 se platesc in contul unic de disponibil 5504 "Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire" si se distribuie de organul fiscal central potrivit metodologiei aprobata prin OANAF 2937/2018.
 
Citeste despre obligatiile fiscale

MFP (Ministerul Finantelor Publice) a publicat, in dezbatere publica, un proiect de hotarare referitor la aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. Prin urmare, vor fi abrogate cele trei hotarari de guvern care privesc acordarea tichetelor de masa, acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa si acordarea voucherelor de vacanta.
 
Citeste despre acordarea biletelor de valoare

In Monitorul Oficial nr. 1005 din data de 27 noiembrie 2018 a fost publicat OPANAF nr. 2906/2018 pentru aprobarea Procedurii de acordare a bonificatiei pentru plata cu anticipatie a sumelor de plata, reprezentand impozit pe venit, contributie individuala de asigurari sociale si contributie individuala de asigurari sociale de sanatate, stabilite prin decizii de impunere anuala.
 
Citeste despre  OPANAF nr. 2906/2018 
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat, in data de 4 decembrie, un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Masura vine in contextul in care, prin dosarul EU Pilot 7502/15/TAXU, Comisia Europeana a solicitat clarificarea unor aspecte din legislatia nationala referitoare la contributia pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate aplicate produselor din tutun prelucrat si bauturilor alcoolice spirtoase, ulterior Comisia Europeana respingand raspunsul transmis de partea romana.
 
Citeste despre modificarea Codului fiscal

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) aplica o serie de masuri active ce vizeaza integrarea pe piata muncii a somerilor si persoanelor in cautarea unui loc de munca. Printre masurile destinate cresterii sanselor de ocupare a somerilor se numara acordarea de subventii in vederea stimularii angajatorilor de a incadra pe piata muncii persoane apartinand unor categorii dezavantajate sau cu acces mai dificil pe piata muncii.
 

Serialul “cresterea salariului minim pe economie” pare sa se apropie de final. 1 ianuarie 2019 a fost prima data anuntata, dupa care s-au mentionat si 1 noiembrie si 1 decembrie, ca in final Guvernul sa ajunga din nou la 1 ianuarie 2019.  
 
Mai mult de atat, salariul minim nu va mai creste la 2.350 de lei pentru persoanele cu o vechime in munca de cel putin 15 ani, dupa cum anuntasera guvernantii inainte. Aceasta crestere se va face doar pentru persoanele incadrate pe functii cu studii superioare, cu o vechime de cel putin 1 an.
 

2019 nu se anunta deloc a fi un an bun pentru romani, avand in vedere ca Guvernul ia in calcul mai multe masuri de austeritate. Va informam intr-un articol recent ca guvernantii se gandesc la amanarea majorarii voucherelor de vacanta pentru urmatorii doi ani. Din pacate, aceasta nu este singura masura care ar putea sa intre in vigoare in 2019. Ar putea sa se inghete angajarile la stat si sa se taie punctul de pensie.
 
Citeste despre masurile de austeritate pregatite de Guvern

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat calendarul fiscal al lunii decembrie 2018, primul termen de depunere a unor declaratii fiind chiar luni, 3 decembrie. Cele mai aglomerate zile, din punct de vedere al declaratiilor care trebuie depuse, sunt 17 si 21 decembrie, iar ultimul termen de depunere al unor declaratii este in ultima zi din an, pe 31 decembrie.
 

Prin O.A.N.A.F. nr. 2.906/2018 a fost aprobata Procedura de acordare a bonificatiei pentru plata cu anticipatie a sumelor de plata, reprezentand impozit pe venit, contributie individuala de asigurari sociale si contributie individuala de asigurari sociale de sanatate, stabilite prin decizii de impunere anuala. 
 

Politistii si cadrele militare care au fost numite in prima functie sau care au fost mutate in interes de serviciu intr-o alta localitate decat cea de domiciliu vor primi o compensatie pentru plata ratei sau a unei fractiuni din rata imprumutului contractat. 
 

Start-Up Nation 2018, ultimele noutati inainte de depunerea proiectelor: Pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA) a fost publicata forma actualizata a documentelor procedurale necesare inscrierii online in programul Start-Up Nation, editia 2018, a anuntat institutia, marti, 04 decembrie. Aceste documente includ modelul planului de afaceri si declaratiile de eligibilitate.
 
Citeste despre Start-Up Nation 2018
 
Vesti proaste pentru romani. Valoarea tichetelor de vacanta se va mentine la acelasi nivel si in 2019, la propunerea Guvernului. Executivul arata ca acordarea voucherelor de vacanta, conform reglementarilor stabilite prin Legea nr. 165/2018 - privind acordarea biletelor de valoare, ar avea un impactul negativ asupra bugetului de stat si implicit a bugetelor locale.
 

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) organizeaza 106 intalniri cu contribuabilii in intreaga tara, in luna decembrie, unele dintre acestea fiind organizate in colaborare cu organisme profesionale si cu alte institutii publice, anunta institutia intr-un comunicat de presa. 
 

Discutiile privind majorarea salariului minim sunt departe de a se fi incheiat. Acum Guvernul a ajuns in punctul in care considera ca o crestere diferentiata in functie de vechimea in munca a angajatului ar fi discriminatorie, asa ca renunta la idee. Decizia de a abandona ideea a fost influentata si de avertismentele primite din partea sindicatelor si a organizatiilor patronale privind riscul ca angajatii vechi sa fie inlocuiti cu oameni tineri.
 

Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, a anuntat joi, ca este foarte posibil ca pretul calatoriei cu metroul sa se majoreze incepand de anul viitor, aceasta fiind cea mai probabila solutie pentru a acoperi cresterile salariale cerute de sindicatele Metrorex.
 

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) atrage atentia asupra faptului ca Guvernul pregateste o OUG pentru inghetarea salariilor si a pensiilor, in pofida asigurarilor date de ministrul Finantelor Publice. Proiectul de Ordonanta ar urma sa intre pe ordinea de zi in sedinta de vineri.
 

Pensiile recalculate se vor pune in plata incepand cu 1 octombrie 2018, indiferent cand se va finaliza recalcularea ultimului dosar, potrivit declaratiei ministrului Muncii, Marius Budai. Acesta a explicat ca pensionarul va primi retroactiv diferenta de bani, incepand cu data la care legea a intrat in vigoare si pana cand ajunge acasa decizia.
 
Citeste despre pensiile recalculate
 
Cinci lucruri esentiale despre noul cadru legislativ pentru asociatiile de proprietari: Iata tot ce stiati despre organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari! Legea nr. 196/2018 modifica substantial reglementarile in domeniu. 
 
Citeste despre asociatiile de proprietari
 
Castigi mai mult de 3.600 de lei pe luna? Te numeri printre cei mai bogati 1% dintre romani. Cei mai bogati 1% dintre romani castiga venituri anuale in valoare de aproximativ 9301 euro. Acest lucru inseamna ca daca obtii venituri mai mari de 3600 de lei te numeri printre cei mai bogati 1% dintre romani.
 
Citeste despre cei mai bogati 1% romani
 
Legea nr. 554 din 2 decembrie 2004 a contenciosului administrativ este disponibila in format .PDF pentru descarcare gratuita sau pentru a fi citita direct in site. 
 
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un studiu care delimiteaza clar zonele unde debransarea de la RADET va fi interzisa (denumite Zone Unitare), insa acestea sunt practic orice areal unde exista retea a regiei de termoficare. Exista, insa, si unele locuri care au obtinut sub punctajul minim obligatoriu de 4,1, cel maxim fiind de 35. 
 

Guvernul Romaniei, prin Ministerul de Interne, vrea sa doteze politistii cu electrosocuri pentru a "impiedica sau neutraliza actiunile violente ale persoanei".
 
Consiliul Concurentei arata ca a sanctionat mai multe firme pentru marirea ilegala a tarifelor RCA. Amenzile insumeaza 53 de milioane de euro. 
 

Experti, specialisti si practicanti ai dreptului si ai altor domenii conexe se pregatesc de noi provocari in 2019. Iata la ce ar trebui sa ne asteptam si de ce trebuie sa anticipam modificarile.
 

In anul scolar 2019-2020 elevii vor petrece mult mai putin timp la scoala: Parlamentul a hotarat, prin votul decizional dat de Senat, ca elevii vor petrece mai putine ore la scoala, asta dupa ce greutatea ghiozdanului a fost limitata la 10% din greutatea corporala a copiilor.
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x