Sinteza Saptamanii: Noi modificari in Justitie, pragul amenzilor in 2019 si mai mai multi bani pentru mame

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sinteza Saptamanii: Noi modificari in Justitie, pragul amenzilor in 2019 si mai mai multi bani pentru mame
Sinteza Saptamanii: Noi modificari in Justitie, pragul amenzilor in 2019 si mai mai multi bani pentru mame
de Magda Florea la 16 Nov. 2018
Urmareste-ne pe Google News
sinteza saptamaniitvabonuri valoriceraport mcvteleormanleakspunct de amenda 2019

Va prezentam o sinteza a celor mai importante modificari legislative din toate domeniile de activitate, aparute in ultima saptamana. De asemenea, specialistii nostri va pun la dispozitie analize si materiale informative cu privire la subiectele de interes din plan juridic, economic, social si fiscal.

ANSPDCP au transmis o notificare catre jurnalistii RISE Project prin care le cere divulgarea surselor din cazul #TeleormanLeaks si le arata ca risca o amenda de 20.000.000 de euro. Iata, insa, de ce nu poate fi aplicat aici Regulamentul GDPR.
 
Citeste despre  #TeleormanLeaks nu intra sub incidenta Regulamentului GDPR

Legea nr. 165/2018 privind bonurile valorice include toate tipurile de tichete pe care angajatorii le pot acorda salariatilor. Actul normativ include si tratamentul fiscal, dar prevederile sale risca sa creeze confuzie. Puteti consulta Legea nr. 165/2018 privind bonurile valorice la finalul acestui articol in format integral si actualizat. 
 

Romania a castigat litigiul arbitral cu Elvetia, dupa ce a fost chemata in instanta. Cei 450 de milioane de dolari raman la bugetul de stat. 
 

Un draft al raportului MCV arata ca evaluarea Bulgariei va fi mult mai pozitiva fata de cea a Romaniei. Tara noastra a indeplinit doar 2 din cele 12 recomandari pe care ar fi trebuit sa le implementam pana acum. 
 
Citeste despre raportul MCV

Desi ar fi trebuit ca dupa aproape 12 ani de apartenenta la Uniunea Europeana sa fim in Schengen si MCV-ul sa fie ridicat, primim 8 recomandari suplimentare, pe langa celelalte 12 deja existente. 
 
Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni ca Romania nu este pregatita pentru preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene. Opinia sefului statului este impartasita si de unul dintre liderii puterii: Calin Popescu Tariceanu considera, de asemenea, ca Romania nu poate fata acestei provocari internationale.
 
 
Presedintele Romaniei a contestat la CCR modificarile aduse Legii de organizare a Avocatului Poporului. Klaus Iohannis il lasa fara pensie speciala pe Victor Ciorbea.
 
 
Executivul a hotarat ca amenzile nu vor creste in 2019. Iata cat va ramane valoarea punctului-amenda. 
 
Citeste despre punctul de amenda 2019
 
De la inceputul lunii noiembrie a fost introdusa o noua cota de TVA pentru anumite servicii. Iata cand si cum se face aplicarea cotei de TVA de 5%. 
 
Citeste despre cota TVA de 5%

CODUL AERIAN AL ROMANIEI este acum disponibil pentru consultare gratuita in varianta actualizata pe E-Juridic.ro. In plus, cei interesati il pot descarca si in format .PDF fara niciun cost!
 
Citeste despre Codul aerian al Romaniei

Codul de Procedura Civila va fi modificat (din nou) pentru a permite ca toate cererile privind orice legat de mostenire sa fie depuse la judecatorie. 
 

Parcarea pe locurile rezervate pentru persoanele cu dizabilitati fara a avea acest drept se va pedepsi cu o amenda de 10.000 de lei si ridicarea mijlocului de transport. 
 
 
 Proiectul de lege privind combaterea antiromanismului a fost respins de Senat. Actul este acum in Camera Deputatilor, care are rol de for decizional. Proiectul prevede mai multe pedepse cu inchisoarea pentru cei care vor fi gasiti vinovati de antiromanism.
 
In atentia distribuitorilor de carburanti, alcool si tutun: Prin OANAF 1960/2018 publicat in Monitorul Oficial  nr. 700 din 10/08/2018 au fost aduse modificari OANAF nr. 1.849/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a operatorilor economici care comercializeaza in sistem angro sau en detail produse energetice - benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat si biocombustibili, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, precum si OANAF nr. 1.850/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a activitatii de distributie si comercializare angro de bauturi alcoolice si/sau tutun prelucrat, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.
 
Prin acest ordin a fost eliminata posibilitatea de inregistrare a acestor activitati fara depozitare.
 
Citeste despre modificarile OANAF nr. 1.849/2016 

Incepand cu 01 ianuarie 2017 entitatile de interes public care depasesc numarul mediu de 500 de salariati includ in situatiile financiare, in raportul administratorilor, o declaratie nefinanciara.
 
Citeste despre declaratia nefinanciara

Anunt MFP: Se aproba primele finantari din 2018 ale schemei de ajutor de stat. Primele noua acorduri de finantare acordate in baza schemei de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor majore (807/2014) au fost semnate in data de 12 noiembrie, de catre ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici. Ceremonia de semnare s-a desfasurat la Palatul Victoria, in prezenta prim-ministrului, Viorica Dancila, potrivit unui comunicat de presa al institutiei.
 
Citeste despre schema de ajutor de stat
 
SAGA salariului minim pe economie continua cu partea a treia. Ultima varianta propusa si stabilita printr-o ordonanta de urgenta adoptata de Guvern este 1 decembrie. Pana acum au mai fost luate in calcul datele de 1 ianuarie 2019 si chiar 1 noiembrie 2018 (decizie anuntata AICI), ceea a bulversat angajatorii care s-au plans in repetate randuri de noua masura.
 

Conform unei decizii a Uniunii Europene, publicatiile electronice ar putea avea cota redusa de TVA.
 
 
Guvernul va desfiinta in urmatoarea perioada in jur de 4.143 de posturi din 21 de ministere, din care peste 3.000 de la ANAF, anunta MFP-ul printr-un proiect de hotarare publicat pe site-ul institutiei.
 

Propunere la Senat: PFA-urile si intreprinderile individuale ar putea sa aiba mai multi angajati. PFA-urile si intreprinderile individuale ar putea sa aiba mai multa libertate in ceea ce priveste angajarea mai multor persoane, conform unei initiative legislative inregistrate recent la Senat. Discutiile despre limitarile celor doua categorii au inceput din anul 2016 ai au intrat in vigoare din data de 16 ianuarie 2017 prin intermediul Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.
 
 
MFP (Ministrul Finantelor Publice) a publicat marti, in dezbatere publica, un proiect de lege privind emiterea de moneda electronica.
 

Atentie: s-a modificat sistemul ajutoarelor sociale. Prin Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificarile ulterioare, a fost instituit un nou beneficiu de asistenta sociala prin consolidarea ajutorului social, a alocatiei pentru sustinerea familiei si a ajutorului pentru incalzirea locuintei. 
 
Citeste despre ajutoarele sociale 2018
 
Ordonanta pentru modificarea Codului Muncii a fost publicata in Monitorul Oficial. Principala modificare priveste aplicarea salariul minim diferentiat pe studii sau vechime.
 
Citeste despre Codul Muncii 2018

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind restituirea contravalorii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si a timbrului de mediu pentru autovehicule.
 

Mai multi deputati UDMR si PSD au inregistrat in Senat o propunere legislativa de modificare si completare a OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului. Propunerea legislativa are anumite prevederi pentru incurajarea natalitatii, dat fiind contextul actual in care Romania se confrunta cu un sporul negativ al natalitatii. 
 

Comisia Europeana solicita Romaniei sa puna capat sistemului de plata defalcata a TVA, astfel ca aproximativ 20.000 de platitori de TVA din tara noastra pot respira usurati.
 
Citeste despre plata defalcata TVA

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) cere distribuirea voucherelor de vacanta incepand cu luna ianuarie a fiecarui an, pentru ca turistii sa poata profita de perioada de inscrieri Timpurii – cu varful intre ianuarie si martie, cand pot alege dintr-o multitudine de oferte.
 
Citeste despre voucherele de vacanta

Citeste si: Analistii economici avertizeaza: Suntem aproape de o noua criza
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024
Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie...

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x