Atunci cand alegi sa incepi o cariera in domeniul imobiliar, este cert ca ai o oarecare privire de ansamblu despre ce presupune munca de teren, procesul de negociere si, bineinteles, avantajele in vanzari, materializate prin comisioanele de vanzare.
Desigur ca nimeni nu s-a nascut invatat, asa ca mereu sunt lucruri pe care trebuie sa le perfectionezi, insusesti mai bine sau, de ce nu, sa le inveti chiar de la zero. Acest aspect nu ar trebui sa te sperie, intrucat orice cariera de durata presupune formare continua.
Din fericire, exista cateva „reguli de aur” in profesia de agent imobiliar. Daca le respecti si tii mereu cont de ele, iti vor asigura succesul si se vor contura in comisioane bine-meritate.
Asertivitatea este calitatea de a fi sigur pe sine si de a avea incredere in proprile argumente si opinii, fara a afisa un comportament agresiv. In domeniul psihologiei si psihoterapiei, asertivitatea este un mod de comunicare si o abilitate care poate fi invatata.
Asadar, daca esti chemat, spre exemplu, sa prezinti o locuinta sau un spatiu de birouri imobiliare bucuresti, primul pas este sa te documentezi foarte bine cu privire la toate avantajele sau dezavantajele imobilului. Acest lucru te va face sigur pe tine, pregatit pentru toate intrebarile neprevazute si incomode. Cunostintele si intuitia te vor ghida, chiar si in fata unui client mai pretentios, care cauta portite sa intoarca situatia in favoarea bugetului sau.
Comunicarea asertiva este cu siguranta comunicarea eficienta atat in relatiile profesionale, cat si in viata de zi cu zi. Odata ce stii care sunt mijloacele de comunicare eficiente in functie de context si partener la discutie, urmeaza sa pui in aplicare diverse tehnici si abilitati de comunicare, cum ar fi:
- acorda atentie limbajului corporal – limbajul non-verbal poate face diferenta intre o comunicare reusita si un esec. Ca agent imobiliar, tu reprezinti clientul (persoana fizica sau dezvoltator imobiliar), iar postura si gesturile in prezentarea argumentelor pentru incheierea unei tranzactii pot fi uneori acele puncte forte care contribuie la atingerea obiectivului propus;
- impartaseste experiente si povesti – construieste-ti un discurs viu, bazat pe experientele pe care le-ai avut de-a lungul timpului, dar nu exagera prea tare cu asta;
- asculta, repeta si pune intrebari – nu vorbi mai mult decat potentialul client. Ascultarea activa este importanta pentru a sti pe ce informatii sa pui accent si ce intrebari sa pui si tu, la randul tau;
- fii concis, pragmatic si implicat – construieste mesaje simple, concise, practice si coerente; arata-i interlocutorului ca esti implicat in conversatie si ca iti pasa de cel din fata ta. Negociaza concentrandu-te pe nevoile potentialului client;
- comunica in forme variate – dezvolta-ti abilitatile de comunicare scrisa, verbala, non-verbala, vizuala, astfel incat mesajul tau sa imbrace forme variate care sa ajunga la profiluri diferite de clienti.
Social media a luat o amploare colosala, motiv pentru care este important ca in calitate de agent imobiliar sa fii reperat cu usurinta de clienti si sa le creezi sentimentul de confort si cunoastere la momentul primei intalniri.
In acest sens, folosirea retelelor sociale profesionale, te ajuta nu doar sa iti construiesti un profil profesional impecabil, ci si sa te conectezi mai bine cu oamenii. Este important sa te asiguri ca ai o identitate foarte bine conturata: logo, identitatea vizuala a brandului pe care il reprezinti, poza reprezentativa, date personale de contact si postari relevante pentru activitatea pe care o desfasori.
In faza depasirii obiectiilor clientilor, incearca sa nu utilizezi cuvantul „nu” sau expresii negative. Acest fapt poate conduce la o continuare si o exacerbare a atitudinii negative, de impotrivire, din partea clientului.
Utilizarea lui „Da, dar….” permite formularea opiniei proprii fara a nega opinia clientului. Acest mod de abordare permite trei secvente posibile, respectiv poate avea semnificatie de „da”, „poate” sau „nu”, continuandu-se oricand pe directia de comunicare dorita.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Stiai ca vocea ta iti poate aduce bani? Cum sa castigi bani din asta in Romania?
Scoateti banii de la saltea si cumparati acum apartamente. Sunt semnale ca urmeaza scumpiri, iar salariile nu vor tine pasul
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
3 modalitati prin care un dezvoltator imobiliar poate sa-ti dea teapa cand cumperi o locuinta in faza de proiect
Creditele in euro devin din nou accesibile romanilor. Dobanzile sunt taiate, vesti mari pentru cei cu datorii
Vrei sa renunti la jobul clasic? Afla cum sa iti construiesti o afacere online profitabila!
Partenerii nostri
Numirea unui salariat ca vicepresedinte. Contractul individual de munca se suspenda?
CNPP - cati pensionari beneficiaza de pensie de serviciu? Conditii necesare
SAF-T pentru contribuabilii mici: ce obligatii sunt de la 1 ianuarie 2025
Rezervele: ce reprezinta, functiunea contului 106 si exemplu practic
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Te-ar putea interesa si
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
3 modalitati prin care un dezvoltator imobiliar poate sa-ti dea teapa cand cumperi o locuinta in faza de proiect