Totul despre Declaratia unica si despre noul mecanism privind impozitul pe venit, CAS si CASS!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Totul despre Declaratia unica si despre noul mecanism privind impozitul pe venit, CAS si CASS!
Totul despre Declaratia unica si despre noul mecanism privind impozitul pe venit, CAS si CASS!
de Vlad Strunescu la 04 Mar. 2018 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
declaratia unicacum se depune declaratia unicaformulare declaratia unicadata depunere declaratia unica

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a prezentat propunerile de simplificare a obligatiilor declarative ale persoanelor fizice, care urmeaza sa fie reunite intr-o declaratie unica. MFP a publicat noul mecanism fiscal privind impozitul pe venit, CAS si CASS.

Potrivit Ministerului Finantelor Publice, in Noul Sistem de Declaratie Unica vor intra urmatoarele declaratii;
 
- D200 - veniturile realizate din Romania;
 
- D201 - veniturile realizate din strainatate;
 
- D220 - venitul estimat/norma de venit; 
 
- D221 - norme de venit  agricultura; 
 
- D600 - venitul baza pentru CAS;
 
- D604 - stabilire CASS persoane fara venit;
 
- D605 - stopare CASS persoane fara venit.

Numarul contribuabililor pentru care s-au emis decizii de impunere in baza veniturilor declarate anul anterior - activitati independente a fost de 221.905, al celor pentru care s-au emis decizii de impunere in baza documentelor depuse (contracte de inchiriere) in anul anterior - pentru cedare folosinta bunuri - chirii in lei de 144.595.
 

Termen depunere declaratie unica



Pentru anul 2018, Formularul unic va avea ca termen de depunere data de 15 iulie 2018 (definitivare an fiscal 2017 si estimare 2018).
 
Incepand din 2019, Declaratia unica va avea ca termen de depunere data de 31 martie (definitivare an fiscal precedent si estimare an curent). 
 


Cum se depune declaratia unica
 

 
1. Prin sisteme electronice de transmitere la distanta  SPV (se foloseste sistemul de identificare prin utilizator si parola)
 
Masuri:
 
- transmitere catre contribuabil prin posta a parolei de inrolare in SPV;
 
- persoanele inrolate in SPV pot solicita, prin acest sistem, precompletarea declaratiei unice si transmiterea acesteia de catre ANAF;
 
- transmiterea prin SPV a formularului precompletat.
 
- declaratia unica se descarca si se completeaza cu celelalte informatii de catre contribuabil si se transmite prin SPV, urmand a fi semnata cu certificatul calificat al MFP.
 
 
2. Prin mijloace electronice - e-guvernare (semnatura electronica bazata pe certificat calificat)
 
Contribuabilul poate sa opteze pentru descarcarea si completarea unui formular inteligent gol (neprecompletat) de pe portalul ANAF si depunerea lui electronica prin sistemul e-guvernare cu semnatura electronica.
 
 
3. Completarea cu asistenta ANAF si a Primariei a formularului unic inteligent si transmiterea acestuia la ANAF de pe calculatorul Primariei sau ANAF, fie prin SPV fie prin e-guvernare
 
 
4. Pe suport hartie (doar pentru 2018).
 

Pentru 2018, se afla in analiza posibilitatea introducerii unui sistem de bonificatii pentru contribuabilii care achita anticipat obligatiile fiscale estimate datorate
 
De exemplu:



Cum depunem declaratia unica prin SPV



- 10% daca obligatiile fiscale datorate sunt achitate integral pana la 15 iulie 2018;
 
- 5% daca obligatiile fiscale datorate sunt achitate integral pana la 30 septembrie 2018.
 


Cum depunem declaratia unica pe suport hartie:


 
- 5% daca obligatiile fiscale datorate sunt achitate integral pana la 15 iulie 2018;
 
- 2% daca obligatiile fiscale datorate sunt achitate integral pana la 30 septembrie 2018.


Citeste si: Guvernul comaseaza sapte formulare intr-unul
 
 

IMPOZIT PE VENIT - NOUL MECANISM DIN 2018

 
1. In cazul veniturilor pentru care impozitul pe venit nu se retine la sursa
 
- Se trece de la sistemul platilor anticipate, cu definitivare in anul urmator (stabilite de ANAF prin decizii de impunere), la sistemul de autoimpunere (calculul impozitului pe venit se efectueaza de catre contribuabil = persoana fizica prin Declaratia unica)
 
Autoimpunere: - An curent
 
Impozitul pe venit pentru anul curent se stabileste prin Declaratia unica de catre contribuabil, prin aplicarea cotei de impozit (10%) la venitul estimat a se realiza in anul curent.
 
- Platile de impozit se efectueaza oricand pana la scadenta (31 martie anul urmator);

- Posibilitatea de rectificare a declaratiei pana la termenul de plata (pana la 31 martie).
 

Definitivare Impozit pe venit pentru an curent, in anul urmator
 
Se stabileste prin Declaratia unica depusa pana la 31 martie, prin autoimpunere, prin aplicarea cotei de impozit (10%) la venitul realizat in anul precedent.
 
Diferente:
 
- in plus (de plata) - plata diferenta pana la 31 martie
 
- in minus (de restituit) - restituire/compensare plati in plus conform Codului de procedura fiscala
 

2. In cazul veniturilor pentru care impozitul pe venit se retine la sursa se mentine mecanismul retinerii la sursa (DDA, dividende, dobanzi, lichidarea unei persoane juridice, alte surse, asocieri cu persoane juridice, premii si jocuri de noroc, salarii, pensii).
 

 

CAS INDEPENDENTI - NOUL MECANISM 


Pentru venituri din activitati independente (DDA sunt excluse)
 
- Se trece de la sistemul de stabilire a CAS de catre ANAF prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul CAS se efectueaza de catre contribuabil - persoana fizica prin Declaratia unica)
 
- Persoana fizica face evaluarea pentru incadrarea ca platitor CAS, in functie de venitul estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat in anul precedent).
 
✓ venitul net estimat pentru anul curent ≥ 22.800 lei – datoreaza CAS la un venit ales, dar nu mai mic decat nivelul salariul minim brut pe tara - de stabilit daca si venitul ales se plafoneaza la nivelul celui mai mare salariu din sectorul public ( 273.600 lei/an)
 
✓ venitul net estimat pentru anul curent < 22.800 lei – nu datoreaza CAS conform Codului fiscal (se poate asigura facultativ la CNPP)
 
Autoimpunere: - An curent
 
CAS se stabileste prin Declaratia unica de catre contribuabil, prin aplicarea cotei de CAS (25%) la venitul ales.
 
- Platile de CAS se efectueaza oricand pana la scadenta (31 martie anul urmator)
 
- Posibilitatea de rectificare a declaratiei pana la termenul de plata ( pana la 31 martie)
 
Definitivare CAS an curent, in anul urmator
 
Se stabileste prin Declaratia unica depusa pana la 31 martie, prin autoimpunere, prin aplicarea cotei de CAS (25%) la venitul ales (in cazul in care venitul realizat ≥ 22.800 lei, iar venitul estimat a fost sub 22.800 lei)
 
Diferente:
 
- Daca, la 31 martie anul urmator,
 
✓ venitul realizat > venitul estimat ≥ 22.800 lei, nu se stabilesc diferente de CAS
 
✓ venitul realizat < 22.800 lei, CAS platit se valorifica in sistemul de pensii, cu ajustarea corespunzatoare a stagiului de cotizare

✓ venitul realizat ≥ 22.800 lei, iar venitul estimat a fost sub 22.800 lei, contribuabilul datoreaza CAS pentru anul precedent, iar in Declaratia unica alege venitul baza de calcul cel putin egal cu salariul minim.
 
Termenul de plata este 31 martie, data depuneri Declaratia unica
 

 

CASS INDEPENDENTI + ALTE VENITURI NOUL MECANISM

 
Pentru venituri din activitati independente (DDA sunt excluse), cedarea folosintei bunurilor, agricultura, silvicultura, piscicultura, asocieri cu persoane juridice, investitii si alte surse
 
- Se trece de la sistemul de stabilire a CASS de catre ANAF prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul CASS se efectueaza de catre contribuabil - persoana fizica prin Declaratia unica)
 
- Persoana fizica face evaluarea pentru incadrarea ca platitor CASS, in functie de venitul estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat in anul precedent)
 
â–ªvenitul net estimat, cumulat din toate categoriile de venituri, pentru anul curent ≥ 22.800 lei - datoreaza CASS (in prezent la nivelul salariului minim)
 
â–ªvenitul net estimat cumulat din toate categoriile de venituri, pentru anul curent < 22.800 lei - nu datoreaza CASS, insa persoana fizica poate opta pentru plata CASS astfel:
 
✓daca isi exercita optiunea prin Declaratia unica pana la termenul de depunere, plateste CASS la 6 salarii minime si este asigurat 12 luni
 
✓daca isi exercita optiunea prin Declaratia unica dupa termenul de depunere plateste CASS la 12 salarii minime si este asigurat 12 luni.
 

Autoimpunere: - An curent
 
- CASS se stabileste prin Declaratia unica de catre contribuabil
 
- Platile de CASS se efectueaza oricand pana la scadenta (31 martie anul urmator)
 
- Posibilitatea de rectificare a declaratiei pana la termenul de plata ( pana la 31 martie)
 
Persoane fara venituri an curent
 
Depunerea Declaratiei unice prin care dobandeste calitatea de asigurat - plateste la 6 salarii minime si este asigurat 12 luni (indiferent daca Declaratia unica este depusa inainte sau dupa termenul normal de depunere) Plata CASS pana la data de 31 martie a anului urmator

 

DREPTURI DE PROPRITATE INTELECTUALA, SISTEM NOU DIN 2018


Se analizeaza posibilitatea stabilirii unui mecanism pentru DDA (categorie distincta de activitatile independente)
 
- posibilitatea exceptarii de la plata CAS conform Codului fiscal - sa se poata asigura facultativ la CNPP
 
- pentru CASS - se analizeaza posibilitatea reintroducerii mecanismului de retinere la sursa (atat pentru DDA, cat si pentru veniturile din arenda si din asocieri cu persoane juridice)
 
- se analizeaza posibilitatea exceptarii de la plata CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala a urmatoarelor categorii de persoane:
 
- pensionarii
 
- copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenti, precum si persoanele care urmeaza modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldati sau gradati profesionisti.
 
- tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului
 
Alte masuri in analiza sunt:
 
- pentru distribuirea cotei de pana la 2% din impozitul anual datorat pe veniturile din salarii se analizeaza varianta retinerii si distribuirii lunare a acesteia de catre angajatori (cota de 2% se retine din impozitul datorat in luna). Salariatul ar putea opta pentru retinerea de catre angajator la sursa sau pentru depunerea declaratiei 230
 
- se analizeaza posibilitatea ca optiunea exercitata pentru directionarea cotei de 2% din impozitul pe venit pentru o anumita entitate, ramane valabila in fiecare an pana la exercitarea unei noi optiuni sau pana la anularea optiunii existente (nu mai mult de 3 ani consecutivi).
 
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x