Tudorel Toader, acuzat ca planuieste boicotarea Parchetului European, la ordinul PSD

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tudorel Toader, acuzat ca planuieste boicotarea Parchetului European, la ordinul PSD
Tudorel Toader, acuzat ca planuieste boicotarea Parchetului European, la ordinul PSD
de Magda Florea la 21 Mar. 2019
Urmareste-ne pe Google News
procuror sef europeanlaura codruta kovesicoruptieparchetul europeanfonduri europeneeppojustitietudorel toaderdnaromania

Senatoarea PNL, Iulia Scantei, il acuza pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ca intentioneaza sa boicoteze, la ordinul PSD, constituirea Parchetului european (EPPO). Scantei isi argumenteaza acuzatia spunand ca Romania nu a selectat niciun candidat pe care sa il trimita la Bruxelles pentru a ocupa functia de procuror-sef european.

”Este foarte posibil ca Tudorel Toader sa nu selecteze pe nimeni pentru a boicota, la recomandarea PSD, constituirea colegiului EPPO”, a explicat Scantei pentru G4Media.ro.
 
Declaratia senatoarei PNL a venit dupa ce marti Comisia juridica a Senatului a decis ca OUG 8/2019, ordonanta de urgenta care reglementeaza nominalizarea din partea Romaniei a candidatilor pentru functia de procuror european, sa fie trimisa Camerei Deputatilor, care sa o dezbata in calitate de prima camera sesizata. Consecinta este ca Senatul va fi camera decizionala. Propunerea de trimitere a actului normativ la Camera Deputatilor a fost facuta de senatorii PSD Robert Cazanciuc si Serban Nicolae.
 
Decizia Comisiei juridice a Senatului a venit la o zi dupa declaratiile publice facute de social-democratul Serban Nicolae, care a spus ca aderarea Romaniei la Parchetul european este neconstitutionala.
 
”EPPO nu prea are acoperire constitutionala in Romania (…) Romania nu trebuia sa adere la EPPO! Noi ne-am cam grabit”, a declarat Serban Nicoale pentru Europa Libera. 
 

Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta nr. 8/2019 in luna februarie si, in baza ei, Ministerul Justitiei a declansat deja procedura de selectie a candidatilor romani pentru functia de procuror european

 
Potrivit actului normativ, poate fi desemnata candidat in numele Romaniei pentru functia de procuror european persoana care este cetatean roman, cu domiciliul in Romania, este procuror sau judecator cu o vechime in functia de judecator sau procuror de minimum 15 ani, este procuror cu grad profesional de Parchet de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau judecator cu grad profesional de curte de apel, are experienta practica relevanta in sistemul judiciar romanesc, cunoaste la un nivel tehnic avansat limba engleza sau franceza (cunoasterea la nivel avansat a unei a doua limbi de circulatie internationala reprezinta un avantaj).
 
In urma sustinerii interviului, comisia selecteaza trei candidati, care vor fi inclusi in lista cu trei candidaturi pe care ministrul Justitiei o va inainta Consiliului Uniunii Europene.
 
Potrivit unui anunt publicat saptamana trecuta pe pagina de internet a Ministerului Justitiei, pentru functia de procuror european din partea Romaniei si-au depus candidatura: Daniel Constantin Horodniceanu, Catalin Laurentiu Borcoman, Marius Bogdan Bulancea, Laura Ecedi Stoisavlevici si Elena Hach.
 
"Toti candidatii au fost selectati pentru sustinerea interviului in fata comisiei de selectie prezidate de ministrul Justitiei, care va avea loc in data de 22 martie, incepand cu ora 8,00, la sediul Ministerului Justitiei din Bucuresti”, se mentioneaza in anunt.
 

Iuliana Scantei: OUG 8/2019 incalca Regulamentul Uniunii Europene privind instituirea Parchetului European (EPPO)

 
Senatoarea PNL Iuliana Scantei a criticat insa OUG 8/2019 inca de la adoptarea ei in Guvern, subliniind ca actul normativ incalca Regulamentul Uniunii Europene privind instituirea Parchetului European (EPPO).
 
"In baza OUG 8/2019, ministrul justitiei deruleaza dupa bunul plac si in mod discretionar selectia nationala a celor trei candidati care vor fi propusi pentru a ocupa unicul post de procuror european ce revine Romaniei in Colegiul procurorilor din viitorul Parchet European. Selectia procurorului european, precum si a procurorilor europeni delegati este distincta de procedura derulata de Consiliul UE si de Parlamentul European pentru functia de Procuror sef al Parchetului European, in urma careia candidatul roman, procurorul Laura Codruta Kovesi, are cele mai mari sanse sa obtina locul intai si conducerea pentru 7 ani a Parchetului European”, declara prin intermediul unui comunicat de presa senatorul PNL Iasi Iuliana Scantei, membru al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei.
 
Scantei: inistrul Justitiei a eliminat mai multe cerinte obligatorii pe care viitorii candidati trebuie sa le indeplineasca pentru a putea fi selectati drept candidati pentru Parchetul European.
 
"A fost eliminata cerinta ca toti candidatii sa ofere toate garantiile de independenta, prin intermediul unei declaratii prin care sa isi asume angajamentul de a actiona independent si in interesul public, in conformitate cu articolul 6 din Regulamentul EPPO, si sa declare orice interese care ar putea sa afecteze independenta lor. Criteriul experientei profesionale a fost restrans doar la cunoasterea sistemului judiciar romanesc, fiind eliminata intentionat "experienta practica relevanta in ceea ce priveste investigatiile financiare si cooperarea judiciara internationala in materie penala”. Nici in cuprinsul OUG 8/2019 si nici in Anuntul de selectie publicat pe pagina de internet a Ministerului Justitiei, nu se regaseste o alta conditie de eligibilitate a viitorului candidat: obligatia de a detine sau de a fi in masura sa obtina un certificat valabil de acces la informatii clasificate la nivelul secretelor UE, de la autoritatea sa nationala de securitate”, mentioneaza Iuliana Scantei.
 
Acest act normativ "restrange in mod nejustificat participarea la procedura nationala de selectie a judecatorilor cu grad de Inalta Curte de Casatie si Justitie, desi procurorii cu grad de parchet de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pot participa la selectie, iar Regulamentul EPPO enumera in lista criteriilor de eligibilitate ‘calificarile necesare pentru numirea in cele mai inalte functii de la nivelul parchetelor si al magistraturilor din statele lor membre".
 
"Ordonanta de Urgenta nr. 8/2019 contine si dispozitii discriminatorii, incalcand atat Regulamentul EPPO 2017/1939, cat si Regulamentul UE 31/1962 privind Statutul functionarilor Uniunii Europene si Regimul aplicabil celorlalti agenti ai Comunitatii Economice Europene si ai Comunitatii Europene a Energiei Atomice. 
 
Astfel, ministrul justitiei a limitat competentele lingvistice ale candidatilor exclusiv la limbile engleza si franceza, desi cerintele europene pentru Parchetul European impun candidatilor ‘o cunoastere aprofundata a uneia dintre limbile Uniunii si o cunoastere satisfacatoare a altei limbi a Uniunii, in conformitate cu articolul 12 alineatul (2) litera (e) din Regimul aplicabil celorlalti agenti ai CE'”, a mai aratat liberala.
 

Scantei: Nici procedura de selectie stabilita prin OUG 8 nu respecta criteriile de transparenta si expertiza a membrilor comisiei de selectie in conformitate cu Regulamentul EPPO.

 
"Desi urmeaza a fi desemnati candidatii Romaniei pentru functia de procuror european si respectiv, de procuror european delegat, in "Comisia de selectie Tudorel Toader” nu se regaseste nici macar un procuror de cariera in activitate", adauga liberala.
 

Iuliana Scantei: Celelalte tari europene care isi vor desemna procurorii europeni au stabilit intreaga procedura de selectie sub autoritatea profesionala a procurorului general, dupa caz, a Consiliului Judiciar sau al Magistraturii din tara respectiva

 
"Toti candidatii Romaniei propusi de ministrul justitiei vor fi cu adevarat evaluati de catre juriul de experti international care au evaluat si candidatii pentru functia de Procuror – sef european. Potrivit Regulamentului EPPO, in cazul in care juriul de selectie constata ca un candidat national nu indeplineste conditiile necesare (obligatorii) pentru indeplinirea atributiilor procurorului european, avizul acestuia este obligatoriu pentru Consiliul UE, iar candidatul in cauza este respins”, mai spune Iuliana Scantei prin intermediul comunicatului de presa.
 

De ce s-ar teme PSD de Parchetul European?

 
Daca ne uitam peste lista de atributii pe care o va avea Parchetul European, e posibil sa ne sara in ochi cateva posibile motive pentru care PSD ar putea avea o temere fata de aceasta institutie care va incepe sa functioneze de anul viitor.
 
Parchetul European va putea instrumenta dosarele cu mari fraude cu fonduri europene si/sau cu caracter transfrontalier. Fraudele mari sunt considerate de peste 100.000 de euro, insa, in cazuri specifice, Camera permanenta competenta din cadrul EPPO va decide daca un caz cu prejudiciu mai mic va fi preluat de Parchetul european in functie de gravitatea sau complexitatea lui.
 
Potrivit actului de constituire al EPPO, daca Parchetul European preia un caz, autoritatile competente nationale, cum ar fi DNA, trebuie sa faca un pas in spate. In plus, autoritatile nationale trebuie sa informeze EPPO cu privire la cazurile care ar fi de competenta sa.
 
De pilda, EPPO ar putea prelua un caz precum Tel Drum in care liderul PSD Liviu Dragnea este acuzat de frauda cu fonduri europene de 27 de milioane de euro.
 
Chiar daca nu are un caracter transfrontalier, cazul ar putea fi considerat ca reprezentand ”o amenintare grava la adresa intereselor financiare ale Uniunii sau a reputatiei institutiilor Uniunii si a increderii cetatenilor Uniunii”.
 

Kovesi, favorita pentru functia de procuror-sef la Parchetul European. Presa internationala: Autoritatile romane isi saboteaza propriul candidat

 
Va amintim ca Laura Codruta Kovesi a obtinut cele mai multe voturi in ambele Comisii ale PE, in cursa pentru desemnarea procurorului-sef european. Practic, fosta sefa DNA este la doar un pas de castigarea postului de procuror-sef european.
 
Kovesi se confrunta cu o ostilitate flagranta a Guvernului Roman, care a declarat prin reprezentanti precum Tudorel Toader, ministrul Justitiei, ca nu o sustine in aceasta cursa, spunand ca nu este capabila. De asemenea, audierile in urma carora Kovesi a primit sustinerea Parlamentului European au fost presarate de intrigi de catre europarlamentarii romani, care au atacat-o pe sefa DNA cu subiecte ce nu faceau obiectul discutiei.
 
In cele din urma, europenilor li s-a parut dubioasa atitudinea politicienilor romani si au considerat ca Laura Codruta Kovesi este blamata de politicienii romani tocmai pentru ca a luptat corect impotriva coruptiei a inchis oameni influenti care comiteau ilegalitati.
 
Nu doar europarlamentarii straini sunt de partea lui Kovesi, si presa internationala cataogheaza drept "penibila" prestatia Guvernului de la Bucuresti in raport cu fosta sefa DNA si intentia acesteia de a candida la sefia EPPO. De asemenea, jurnalistii straini isi exprima sustinerea fata de Kovesi.

Jurnalistii americani o denumesc pe Kovesi drept "un procuror cu un istoric de activitate iesit din comun in ceea ce priveste aruncarea dupa gratii a politicienilor corupti". 
 
Pentru un procuror cu un istoric de activitate iesit din comun in ceea ce priveste aruncarea dupa gratii a politicienilor corupti, fosta sefa a DNA din Romania se confrunta cu inca o problema in plus fata de competitorii ei: propriul Guvern se opune, scrie publicatia americana Bloomberg, despre Laura Codruta Kovesi si candidatura ei la functia de procuror sef european.
 
Bloomberg puncteaza faptul ca L.C.Kovesi a fost demisa de la sefia Directiei Nationale Anticoruptie la ordinul PSD, "dupa ce a aruncat dupa gratii zeci de politicieni corupti". Referitor la candidatura lui Kovesi la functia de procuror-sef european, jurnalistii spun ca romanca incearca sa obtina postul, desi blocul comunitar si-a anuntat sustinerea pentru candidatul francez.

Ce urmeaza acum?

Chiar daca, in acest moment, Kovesi are sustinerea deplina a Parlamentului European pentru obtinerea functiei de procuror-sef european, lupta nu se termina aici. 
 
Propunerea celor doua comisii va fi apoi trimisa Conferintei Presedintilor si presedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.
 
Procurorul-sef va fi numit de comun acord de catre Parlamentul European si Consiliu. 
 
Conform Regulamentului privind instituirea Parchetului European, Parlamentul European si Consiliul il numesc de comun acord pe procurorul-sef european pentru un mandat de sapte ani, care NU poate fi reinnoit. Consiliul hotaraste cu majoritate simpla.

Citeste si; Iohannis, la un pas sa declanseze Referendum pe Justitie in ziua europarlamentarelor. Ce vor fi intrebati romanii
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Noi schimbari la Codul fiscal: ce se intampla cu impozitele romanilor
Economie

Noi schimbari la Codul fiscal: ce se intampla cu impozitele romanilor

today03 Mai. 2024
Bancile din Romania intorc banii cu lopata: profituri colosale pentru bancheri
Financiar-Bancar

Bancile din Romania intorc banii cu lopata: profituri colosale pentru bancheri

today03 Mai. 2024
Dezamagire pentru clientii ING Bank? Mesajul de la banca pentru toti clientii, ce nu mai poti face
Financiar-Bancar

Dezamagire pentru clientii ING Bank? Mesajul de la banca pentru toti clientii, ce nu mai poti face

today02 Mai. 2024
Vine reforma fiscala peste Romania: anul 2026 e capat de linie
Economie

Vine reforma fiscala peste Romania: anul 2026 e capat de linie

today02 Mai. 2024
Ghid de calatorie in Santorini: Lucruri de facut in Santorini, Grecia
Travel

Ghid de calatorie in Santorini: Lucruri de facut in Santorini, Grecia

today01 Mai. 2024
1 Mai in Romania comunista: Ceausescu scotea oamenii la parade, astazi iesim la mici si bere, live pe Tiktok
Analize

1 Mai in Romania comunista: Ceausescu scotea oamenii la parade, astazi iesim la mici si bere, live pe Tiktok

today01 Mai. 2024
Cum inchiriezi cea mai ieftina masina pentru vacanta din Italia in 2024: trucuri de la agentii
Travel

Cum inchiriezi cea mai ieftina masina pentru vacanta din Italia in 2024: trucuri de la agentii

today30 Apr. 2024
Cum arata un aragaz de ultima generatie?
Afla...

Cum arata un aragaz de ultima generatie?

today30 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Dezamagire pentru clientii ING Bank? Mesajul de la banca pentru toti clientii, ce nu mai poti face
Financiar-Bancar

Dezamagire pentru clientii ING Bank? Mesajul de la banca pentru toti clientii, ce nu mai poti face

today02 Mai. 2024
Vine reforma fiscala peste Romania: anul 2026 e capat de linie
Economie

Vine reforma fiscala peste Romania: anul 2026 e capat de linie

today02 Mai. 2024
Ghid de calatorie in Santorini: Lucruri de facut in Santorini, Grecia
Travel

Ghid de calatorie in Santorini: Lucruri de facut in Santorini, Grecia

today01 Mai. 2024
1 Mai in Romania comunista: Ceausescu scotea oamenii la parade, astazi iesim la mici si bere, live pe Tiktok
Analize

1 Mai in Romania comunista: Ceausescu scotea oamenii la parade, astazi iesim la mici si bere, live pe Tiktok

today01 Mai. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x