ULTIMA ORA - Guvernul schimba modul de calcul al salariului minim. Cum va fi calculat de acum incolo?
salariul minim 2025salariul minim pe economie
Premierul Marcel Ciolacu a anuntat modificari importante in privinta calculului salariului minim in 2025, masuri ce se vor aplica si in anii viitori, pentru a oferi predictibilitate mediului privat in vederea formulei de calcul.
Prim-ministrul spune ca Executivul pe care il conduce a adoptat mecanismul de actualizare a salariului minim, in functie de rata inflatiei si de productivitatea muncii.
Conform sefului de la Palatul Victoria, este un model de calcul european, asumat de tara noastra in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR). De asemenea, se pare ca ar fi fost convenit inca de anul trecut cu partenerii sociali, dupa cum a precizat Ciolacu.
"Adoptam si mecanismul de actualizare a salariului minim, in functie de rata inflatiei si de productivitatea muncii. Este un mecanism de calcul european, asumat prin PNRR", a transmis Marcel Ciolacu, la inceputul sedintei de joi a Executivului.
Salariul minim de la 1 ianuarie 2025
Amintim ca, in acest an, salariul minim pe economie a ajuns la 4.050 de lei brut. Un aspect foarte important este ca va fi mentinuta facilitatea fiscala pentru 300 de lei, ceea ce inseamna ca aceasta suma scapa neimpozitata, deci se va regasi intr-un cuantum mai mare al salariului net, cel care ramane la final in buzunarul angajatilor.
Majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de la 3.700 lei la 4.050 lei reprezinta o crestere de 9,46 %, ceea ce in valoare absoluta inseamna 350 de lei in suma bruta. Astfel, in valoare neta, salariul net ajunge la 2.575 lei (cu deducerea de 300 lei), majorarea pe net fiind de 212 lei, iar cresterea pe net de circa 9 %.
Tariful orar ajunge si el la 24,496 lei/ora pentru un program normal de lucru de 165,334 ore, in medie, pe luna.
”Aceasta decizie de majorare este rezultatul analizelor si dezbaterilor pe care le-am avut cu partenerii sociali, sindicate si patronate, si a tinut cont si de formula de calcul a salariului minim european, care are la baza indicatori economici clari si predictibili. Masura vizeaza reducerea numarului de angajati aflati in risc de saracie si excluziune sociala si va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocuparii si prin cresterea puterii de cumparare a acestora”, a declarat ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura - Oprescu.
Amintim ca, inainte de majorarea aplicata de la 1 ianuarie, salariul minim brut pe economie era de 3.700 lei.
Aproximativ 1,8 milioane de angajati din Romania beneficiaza de aceasta majorare.
Sursa foto: gov.ro