In ciuda invadarii Ucrainei si sanctiunilor impuse de Occident, Rusia a continuat sa livreze gaze naturale spre vest si in ultimele saptamani, Europa continuand de asemenea sa foloseasca energia pentru alimentarea industriei si pentru incalzirea locuintelor. Lucrurile au inceput insa sa se schimbe in urma cu cateva zile, atunci cand presedintele Vladimir Putin a cerut tarilor “neprietenoase” sa plateasca gazele naturale cu ruble rusesti in loc de dolari americani sau euro, asa cum a fost convenit initial.
Germania este de departe cel mai mare consumator de energie ruseasca de pe continentul european, insa autoritatile de la Berlin au respins imediat solicitarea venita de la Kremlin, sustinand ca ceea ce face Putin acum se numeste “santaj”. Mai mult, Robert Habeck, ministrul german al economiei, a declarat ca statele G7 nu vor fi divizate in aceasta privinta, raspunsul fiind unul cat se poate de clar, si anume ca plata gazelor nu se va face in ruble. Ivan Abramov, deputat rus, a transmis in urma cu cateva zile ca Moscova va opri transporturile de gaze daca nu primeste plata in ruble.
Contextul este unul extrem de dificil pentru Europa la acest moment, autoritatile celor mai mare tari de pe Batranul Continent recunoscand chiar ca pentru moment exista o oarecare dependenta fata de gazul rusesc. Uniunea Europeana depune eforturi uriase in ultima perioada pentru a gasi solutii pentru inlocuirea gazului rusesc, insa primele semnale nu sunt chiar cele mai incurajatoare. In plus, exista voci care sustin chiar ca dependenta europeana fata de gazul rusesc se poate rupe complet abia in anul 2027.
Anuntul liderului de la Kremlin a urcat imediat cotatia monedei nationale. In acelasi timp, pretul gazului a crescut la randul lui cu nu mai putin de 30 de procente. Incercand sa oblige tarile Uniunii Europene sa plateasca in ruble gazul, Vladimir Putin incearca sa sustina piata si sa creasca cererea pentru rubla. Planul liderului rus pare insa a nu fi tocmai cel mai bun, cele mai importante tari europene anuntand deja ca solicitarea Rusiei este inacceptabila. Mai mult, santajul Moscovei i-ar putea impinge si mai mult pe europeni sa renunte la gazul rusesc. Cel mai probabil, Qatar si Statele Unite vor deveni cei mai importanti furnizori de gaz pentru Uniunea Europeana.
Din fericire, Romania nu este afectata prea tare de santajul pe care Rusia il duce la aceasta ora pentru gazul pe care il furnizeaza continentului european. Romania nu are un contract direct cu rusii de la Gazprom, gazul importat de tara noastra de la rusi fiind adus prin intermediari. Mai exact, aproape 70% din importuri sunt gaze rusesti cumparate din Bulgaria si Ungaria, in timp ce 30% din importuri sunt controlate de firme offshore.
Citeste si: Lovitura in tandem pentru Rusia si Belarus: decizia radicala vine chiar de la Banca Europeana
Ultimele NOUTATI
5 accesorii de iarna pe care orice sofer ar trebui sa le aiba in masina
7 sfaturi pentru incalzirea masinii corect in zilele recile – greseala pe care o fac multi
Nu pleca pe drum fara a face asta! 5 recomandari esentiale pentru sofatul iarna
Cel mai bun anunt de angajare in 2024. Cum sa il scrii, ca sa atragi numai candidati de calitate
Cauti personal pentru firma ta? Descopera aceste 5 intrebari neasteptate pe care orice angajator ar trebui sa le puna in interviuri
Cate tipuri de credite bancare exista si care e diferenta dintre ele? Ipotecar, de nevoi personale, imobiliar?
Partenerii nostri
Proiect - salariatii ar putea beneficia de doua zile libere PLATITE pentru a merge la medic
Declaratie pe proprie raspundere cu privire la functia de baza - MODEL
Salariat care a plecat in concediu de odihna, fara sa depuna cerere - PROCEDURA
Aspecte juridice critice in imbunatatirea managementului fortei de munca
Cele mai importante reglementari pentru institutiile de credit in 2024
Salariatul nu este apt pentru locul de munca: "Suntem obligati sa ii oferim alt post in firma?"
Te-ar putea interesa si
Nu pleca pe drum fara a face asta! 5 recomandari esentiale pentru sofatul iarna
Cel mai bun anunt de angajare in 2024. Cum sa il scrii, ca sa atragi numai candidati de calitate