Hristos a-nviat (chiar si pe micul ecran)!
hristos a inviatpaste
La sfarsitul slujbei de Sfantul Gheorghe, un mitropolit ii indemna pe credinciosi la "o asceza a ochilor", la renuntarea la a mai privi programele de la televizor, macar in ultima saptamana a Postului Mare.
Potrivit inaltei fete bisericesti, cei care scot televizorul din priza isi limpezesc mintea, auzul si cugetul si, oricum, fara televizor, nu vor pierde mare lucru.
Prelatul a adaugat ca este vreme, dupa Paste, si pentru bucurii pamantesti, dar, oricum, este bine sa alegem cu grija la ce ne uitam pe micul ecran pentru a nu ne vatama sufletele. Asa este, sfintia sa introduce, totusi, liberul arbitru, nu catalogheaza totul ca fiind daunator.
Drept este ca, mai ales televiziunile comerciale (caci rolul lor este tocmai cel de a face audienta si de a vinde publicitate) au programe de spalat mintile precum samponul scalpul si parul, dar au, totusi, meritul ca, macar in preajma sarbatorilor, sa se autocenzureze si mai asaneaza din emisiunile-mlastina.
Si, pana la urma, orice activitate in exces, orice… binging, vorba reclamei, poate dauna. Prea multi pixeli si prea multi decibeli pe zi si pe noapte pot strica, dar stricaciunea asta nu este monopolul televizorului/televiziunii, ci se intampla cu orice este consumat in cantitati prea mari.
Dar indemnul mitropolitului la abstinenta televiziva vine in conditiile in care, “la televizor”, poate fi vorba chiar despre Dumnezeu Insusi si despre fiul Sau. Invierea Lui Hristos se vede chiar si pe micile sau mai marile ecrane.
Nu este nicio blasfemie, in conditiile in care, dupa Revolutie, mai multe televiziuni au difuzat, pe rand, superb regizatul de catre Franco Zeffirelli “Iisus Hristos din Nazaret” (foto), probabil cea mai buna ecranizare a vietii Mantuitorului. Nu e bine daca il (mai) vedem?
Tot “la televizor”, este un obicei deja impamantenit transmiterea slujbei religioase de Inviere de la Catedrala Patriarhala sau din alt lacas de cult, in curand, poate de la Catedrala Nationala (mult mai cunoscuta ca fiind a Mantuirii Neamului), iar inaltii prelati, in frunte cu Patriarhul Daniel, ne spun, prin intermediul camerelor de luat vederi, al releelor si al cablului: “Hristos a-nviat!”.
Prin aceleasi mijloace, si Papa intra in casele celor care nu au fericirea de a se afla, de Craciun sau de Paste, in Piata Sfantul Petru. Sa nu ma uit sau sa nu se uite bietii oameni care nu se pot deplasa?
Exista chiar un post de televiziune, Trinitas se numeste, care are… profil religios, mai exact crestin. Sa nu ne uitam? De asemenea, si Televiziunea Romana realizeaza emisiuni care pun accentul pe viata spirituala.
In afara de asta, acelasi televizor poate avertiza (desigur, nu detine monopolul asupra informatiei) despre un pericol iminent, despre o tragedie (asa cum a fost cea din clubul Colectiv), ne mai spune si care este starea vremii, cati politisti/jandarmi/pompieri vegheaza la linistea Pastelui.
Ca si celelalte mijloace de diseminare a informatiei, televizorul poate lumina sau intuneca minti. Dar nu numai televizorul influenteaza negativ minte si spirit, ci si siropul care curge din paginile unei carti, o piesa de teatru anosta, un film doar asa-zis artistic sau o mazgaleala nemeritat numita tablou...
Oricum ar fi, sa aveti un Paste linistit! Hristos a-nviat!