Tu stii ce vei face cu banii tai?
investitiibursa bucurestireducere dobanziieftinire petrol
Barilul de titei este ieftin spre foarte, iar prognozele de pret nu arata prea bine, cel putin pentru vanzatorii materiei prime in care se balaceste economia mondiala.
In acelasi timp, dobanzile acordate de bancile noastre la depozite nu se simt mai bine de 0,40%-1% pe luna, iar tot mai micile castiguri pe care acestea le aduc au ramas supuse impozitarii de 16%.
Cam peste tot pe Terra, bancile centrale pompeaza bani in economie, iar autoritatile statale au luat masuri de stimulare a cresterii economice reducand taxe si impozite si majorand salariile.
Din toate aceste ipoteze, rezulta ca imense cantitati de bani sunt disponibile, sunt de maritat si unele s-au dus deja dupa petitori, mai exact in bunuri de larg consum.
De exemplu, in Statele Unite ale Americii, cetatenii cheltuiesc banii care le-au ramas in plus in urma ieftinirii benzinei pe mancare, tigari si bautura...
Datele American Automobile Association arata ca, in prezent nepotii unchiului Sam beneficiaza de cele mai scazute preturi ale benzinei din 2009 incoace.
Doar in 2015, in urma ieftinirii carburantilor, au ramas necheltuite nu mai putin de 115 miliarde de dolari pentru soferi. Mare parte dintre acestia au cheltuit disponibilul chiar in benzinarii sau in apropierea acestora, pe produse alimentare si tigari.
In ceea ce priveste Uniunea Europeana, in decembrie 2015, fata de decembrie 2014, comertul cu amanuntul a crescut cu 2%, iar, in zona euro, cu 1,4%.
Vanzarile de produse nealimentare au sporit cu 2,3%, iar cele de alimente, bauturi si tigari cu 1,5%.
Cele mai mari cresteri au fost raportate de Irlanda (6,1%), Estonia (5,8%) si Polonia (5,5%), singurele scaderi fiind inregistrate in Portugalia (1,3%), Belgia (1,2%) si Danemarca (0,3%).
Dar, pe primul loc in acest clasament s-a aflat chiar Romania, unde volumul comertului cu amanuntul a avansat cu 14,3%.
De asemenea, in decembrie, comparativ cu noiembrie, Romania a inregistrat un avans de 0,6%, dupa o crestere de 2,3%, in noiembrie fata de octombrie.
Asadar, cam peste tot in societatile capitaliste, este incurajat si mai tare consumul care genereaza cerere pentru produse, care aduce TVA in bugete, care mentine si creeaza locuri de munca...
In 2015, bursa de la Bucuresti le-a adus investitorilor un randament de aproape cinci ori mai mic fata de cel din 2014, dar, cu toate acestea, intr-un an fara listari, unul de 3,1%, mult peste actualele dobanzi bancare.
De asemenea, unele companii din domeniul energiei au distribuit dividende de aproape 10%, si asta in conditiile in care dividendele erau impozitate cu 16%, in loc de 5%, cum vor fi in acest an.
Pe de alta parte, oricat ar taragana statul listarile perlelor care inca ii mai atarna la gat, pana la urma, vor ajunge la Bursa de Valori Bucuresti si Hidroelectrica si Compania Nationala de Aeroporturi Bucuresti.
Scaderile abrupte de preturi ale actiunilor, din prima luna a anului, continuate la inceput de februarie, sunt precum reducerile la colectiile de la sfarsit de sezon.
Cine nu vrea sa-si toace (toti) banii pe snacksuri si tigari, cine nu vrea sa-si mai ia zece randuri de haine pe care sa nu le poarte, ar putea incerca sa-si plaseze posibilul surplus in altceva decat in aurul si in francii elvetieni supraevaluati sau in investitii imobiliare care sa genereze o noua bula precum cea sparta acum opt ani.
Benjamin Franklin spunea ca marea tragedie a vietii este ca imbatranim prea devreme si ne inteleptim prea tarziu. N-ar fi rau sa-l contrazicem.