15 etichete in afaceri pe care trebuie sa le cunosti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
15 etichete in afaceri pe care trebuie sa le cunosti 15 etichete in afaceri pe care trebuie sa le cunosti
de Manager.ro la 12 Aug. 2013
Urmareste-ne pe Google News
eticheteafaceribusinessintalniri de afaceriscrisori de multumireangajare

Situatiile sociale profesionale pot fi ciudate. Regulile sunt diferite in functie de ipostaza sociala in care ne situam, iar scolile de business vorbesc rareori despre eticheta profesionala. In noua sa carte, "The Essentials Of Business Etiquette", scrie Barbara Pachter, referindu-se la aptitudinile pe care profesionistii trebuie sa le aiba, atunci cand se prezinta intr-un cadru oficial. De la simpla introducere, la comanda efectuata in restaurant, exista unele reguli care ne vor ajuta sa avem o imagine de profesionisti. Business Insider a extras urmatoarele "legi ale bunei purtari" din cartea lui Pachter.

1. Prezinta-te cu numele complet

Cand te intalnesti cu partenerii de afaceri, prezinta-te cu tot numele, dar fii atent si la numele celorlalti. Daca numele tau este prea lung sau dificil de pronuntat, scrie Pachter, ar trebui sa folosesti “o prescurtare”; poti scrie pronuntia propriu-zisa a numelui tau pe cartea de vizita. O regula discutabila, am spune.

2. Stai in picioare cand faci cunostinta cu o persoana

“Cand stai in picioare, iti faci simtita prezenta. Cand stai jos, esti usor de ignorat. Daca esti prins “cu garda jos” si nu te poti ridica, trebuie sa te apleci si sa semnalezi faptul ca vei sta jos, daca este posibil”.

3. Spune “Multumesc” doar o data sau de doua ori in cadrul unei conversatii

“Spune “Multumesc” de cel mult doua ori in timpul unei discutii. Altfel, veti duce aceasta conversatie in alta directie, unde pareti lipsit de ajutor, intr-o pozitie care nu va avantajeaza”.

4. Trimite scrisori de multumire (separate!) tuturor celor implicati

Ar trebui sa trimiti scrisori de multumire in 24 de ore de la desfasurarea unei discutii, interviu de angajare, tranzactii etc si acestea trebuie sa fie personalizate. “Inainte de a alege intre scrisori electronice si cele scrise de mana, gandeste-te ca posta traditionala necesita mai mult timp de livrare, in timp ce emailul ajunge mult mai repede. In cazul unui interviu de angajare, timpul poate fi important, daca decizia privind angajarea va fi luata rapid”.

5. Nu trebuie sa tragi scaunul cuiva, in timpul unei intalniri de afaceri

Este in ordine sa tii usa, pentru a intra invitatii, dar Pachter precizeaza ca nu ar trebui sa tragi scaunul cuiva, cand se ridica dupa scaun sau sa i-l oferi, cand se aseaza. La o intalnire de business, ignora aceasta regula. “Ambele sexe isi pot aseza singure scaunele”.

6. Nu iti incrucisa picioarele

Atat barbatii, cat si femeile, fac acest lucru, care poate fi considerat inoportun intr-un cadru profesional, spune Pachter. Totusi, acest gest are legatura si cu sanatatea umana: incrucisarea picioarelor nu face bine la circulatia sangelui, deoarece majoreaza presiunea din vene.

7. Tine-ti degetele la un loc, atunci cand indici anumite lucruri

“Gesticuleaza, indica anumite lucruri tinand palma deschisa si degetele lipite. Cand folosesti degetul aratator, pari prea agresiv. Atat femeile, cat si barbatii au tendinta “de a arata cu degetul”, dar obiceiul se intalneste mai des in randul reprezentantelor sexului frumos, spune Pachter.

8. Rupe painea in doua, cu mainile

Pachter spune ca nu ai de ce sa folosesti un cutit, pentru a taia painea, la o intalnire de afaceri. “Rupe painea in doua si “savureaza-o” cu atentie”, ne sfatuieste Pachter.

9. Nu strange tacamurile intr-un singur loc, nu le inghesui, dupa ce ai mancat

Datoria chelnerului este sa ia tacamurile de pe masa, dupa ce ati mancat. Lasati staff-ul profesionist sa se ocupe de aceasta activitate.

10. Nu cereti mancarea “la pachet”

“Ai venit la o intalnire de afaceri, nu intr-un loc in care sa culegi resturile de pe masa”, spune Pachter. “Pungile de mancare sunt potrivite pentru o masa in familie, dar nu si pentru un meeting de afaceri”.

11. Mananca (aproximativ) aceleasi preparate ca si interlocutorul de la masa

Asta inseamna ca daca interlocutorul comanda un aperitiv sau un desert, trebuie sa faci acelasi lucru. “Doar nu vrei ca acesta sa manance singur si sa se simta stanjenit de situatie”, avertizeaza Pachter.

12. Daca gazda urmeaza unele restrictii legate de dieta, analizeaza restaurantul in care veti lua masa

“Cei mai mult oameni nu le impun celorlalti ce sa manance. Totusi, poti sti ceea ce trebuie sa comanzi in functie de tipul de restaurant ales de interlocutor”, scrie Pachter. De exemplu, daca seful tau este vegetarian, dar a ales sa sustina intalnirea intr-un restaurant unde se consuma si carne, “poti sa comanzi fara nicio problema preparate din carne”.

13. Trebuie sa stii unde sa plasezi vesela

Aminteste-ti ca “LEFT” (stanga) are patru litere si RIGHT (dreapta) are cinci litere. “Mancarea este asezata in stanga platoului. Cuvintele “FOOD” (mancare) si “LEFT” (stanga) au cate patru litere; daca masa este asezata cum se cuvine, painea/salata va fi asezata in stanga platoului. Bauturile vor fi asezate in dreapta. Orice pahar va fi amplasat in dreapta platoului de mancare. Stanga (left) si dreapta (right) functioneaza si in cazul ustensilelor cu care mananci. Furculita (FORK, patru litere) sta in stanga; cutitul si lingura (KNIFE, SPOON, cinci litere) stau in dreapta. BMW inseamna “Bread Meal and Water”, Paine, Mancare si Apa – painea si fafuria pentru unt este situata in stanga, mancarea este in mijloc si paharul de apa in dreapta”, scrie Pachter.

14. Gazda plateste intotdeauna

“Daca ai lansat invitatia, tu esti gazda si trebuie sa platesti masa, “sa faci cinste”, indiferent de sexul persoanelor prezente. Daca un invitat barbat doreste sa plateasca? O femeie are unele optiuni. Ea poate spune: “Nu eu platesc, ci firma mea”. Se poate scuza si va plati nota pentru invitati. Aceasta strategie poate functiona si in cazul barbatilor si reprezinta o modalitate rafinata de a plati nota, fara a “supara” pe nimeni”; Totusi, nu trebuie sa ne “luptam”, pentru a vedea cine va plati nota. Daca un invitat barbat insista sa plateasca, in ciuda rugamintilor unei gazde femei, atunci poate fi lasat sa achite masa.

15. Pregateste o despartire politicoasa

Pachter spune ca trebuie sa vorbesti cu ceilalti, inainte de a pleca de la masa sau de despartire. “Nu pleca fara sa scoti un cuvant. In acel moment, tu controlezi situatia si poti pleca in mod politicos”. Ar trebui sa ai niste “fraze de plecare”, pentru cazurile in care esti nevoit sa parasesti conversatia. “Mi-a parut bine sa va cunosc”, “Mi-a parut bine sa discut cu dumneavoastra”, “Ne vedem saptamana viitoare, la o noua intalnire”. Poti sa iti ceri scuze cu stil, pentru a merge la baie, pentru a lua mancarea sau poti spune ca ai o chestiune urgenta de rezolvat. 
 

Ultimele NOUTATI

Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Life Style

Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?

today09 Mai. 2025
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Economie

Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa

today09 Mai. 2025
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Protectia datelor cu caracter personal

Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii

today09 Mai. 2025
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Companii

Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania

today09 Mai. 2025
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Companii

Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea

today08 Mai. 2025
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Ultimele stiri economice

Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania

today08 Mai. 2025
Cum se explica faptul ca diaspora a votat masiv cu suveranistii?
Analize

Cum se explica faptul ca diaspora a votat masiv cu suveranistii?

today08 Mai. 2025
Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria
Companii

Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria

today08 Mai. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x