Pe langa existenta unor produse sau servicii de calitate, pentru a avea succes, o companie are nevoie sa indeplineasca o serie de conditii esentiale: sa aiba manageri competenti, angajati motivati si o misiune bine stabilita. Dintre acestea, in majoritatea cazurilor, un criteriu este lasat in urma: motivarea angajatilor.
Chiar daca firma la care lucrezi are propria politica de recompensare si motivare a angajatilor, ca manager, trebuie sa te asiguri ca oamenii din echipa ta stiu cat de recunoscator esti pentru munca depusa si pentru dedicarea lor. Pentru asta, iti prezentam trei modalitati prin care poti sa iti arati recunostinta fata de angajati.
Chiar daca unele companii ofera ca beneficiu extrasalarial o zi libera atunci cand un angajat isi serbeaza ziua de nastere, asta nu inseamna ca tu, in calitate de manager, nu poti sa iti arati recunostinta prin intermediul unui cadou simplu si util in acelasi timp.
Poti sa apelezi la un voucher de reducere la sala de sport, un voucher de cumparaturi sau chiar un parfum. Daca optezi pentru acesta din urma, trebuie sa stii ca cele mai apreciate parfumuri atat de femei, cat si de barbati sunt cele de la Tom Ford, Roberto Cavalli sau Lancome. Cadoul poate fi cumparat si oferit din partea ta si a celorlalti membri ai echipei, iar in acest mod puteti sa creati chiar o „traditie” in departament.
Ca in majoritatea companiilor, cu siguranta ai intalnit situatii in care tu si echipa ta a trebuit sa petreceti cateva ore peste program ca sa duceti la bun sfarsit un proiect sau o sarcina cu un deadline strans. In aceasta situatie, pentru a-ti arata recunostinta fata de eforturile lor, poti sa trimiti un e-mail de multumire intregii echipe, in care sa il adaugi si pe administratorul companiei. In acest mod, reusita lor este recunoscuta la nivel ierarhic si constituie un grad inalt de apreciere fata de angajati.
Cu toate acestea, incearca sa faci in asa fel incat astfel de situatii sa fie cat mai rare in cadrul departamentului tau. In situatiile in care angajatii tai sunt nevoiti sa stea peste program, le poti oferi optiunea de a-si recupera orele pierdute. O optiune este „short Friday”, in care le dai voie angajatilor sa plece vinerea cu cateva ore mai repede de la birou, inaintea terminarii programului, pentru a se putea bucura de un weekend putin prelungit.
De asemenea, ajuta-ti angajatii sa faca diferenta intre munca si viata personala si incurajeaza-i sa nu lucreze in afara programului. In acest mod, ii vei motiva pe angajati sa isi termine treburile la timp si sa se bucure de timpul lor liber.
Cursurile platite de companie reprezinta o modalitate excelenta de a-ti arata recunostinta fata de angajati si de a-i motiva sa se dezvolte atat pe plan personal, cat si pe plan profesional. Cu ajutorul unor cursuri de dezvoltare personala si profesionala, nu numai ca ii vei ajuta sa invete lucruri noi si sa evolueze, ci vei elimina si doua probleme care duc la fluctuatia din departament: plictiseala si plafonarea.
Oferind angajatilor tai posibilitatea de a participa la astfel de cursuri, vei imbunatati calitatea muncii si ii vei pregati pentru pozitii superioare, lucruri care vor aduce beneficii nu numai angajatilor, ci si companiei.
Trecand dincolo de responsabilitatile stabilite in contractul de munca, pentru ca un angajat sa lucreze cat mai bine si sa isi depaseasca limitele este necesar sa fie motivat. Dupa cum ai observat, metodele de motivare a angajatilor sunt diverse si nu necesita timp sau bani multi cheltuiti pentru a-ti arata recunostinta. Cu toate acestea, dincolo de metodele pe care le folosesti pentru a arata angajatilor cat ii pretuiesti, trebuie sa dai dovada si de deschidere fata de acestia, incurajandu-i astfel sa comunice cu tine orice aspect ii nemultumeste.
Sursa foto: Shutterstock.com
Ultimele NOUTATI
EDITORIAL. De tine depinde viitorul tarii! Seful INSCOP avertizeaza ca noul presedinte va fi ales la o diferenta mica de voturi. Romania celor ce gandesc trebuie sa se mobilizeze!
Promisiunea lui Simion, desfiintata: “Nu poti taia 500.000 de posturi fara sa stii ce tai!”
Granturi de pana la 100.000 euro pentru digitalizarea IMM-urilor din vestul Romaniei: ghid oficial si liste CAEN publicate
Avertismentul economistilor. BNR nu poate face minuni la cursul valutar! Asteptati-va toti la cresteri ale preturilor pe toate planurile, deci nu numai la bunurile de import
Romania poate evita o criza economica daca noul Guvern nu se va indeparta de UE! Fondurile europene sunt vitale pentru noi
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a strainilor ca lucratori stagiari sau sezionieri - reglementari cheie
[MODEL] Fisa de post pentru agent dezinfectie, deratizare, dezinsectie
CNPP: Numarul pensionarilor, in crestere. La ce valoare a ajuns pensia medie, in Romania?
Cheltuieli nedeductibile: Exemplu de calcul pentru contabili
Proceduri contabile: Cum se intocmeste procedura privind controlul financiar de gestiune
Furnizor platitor de TVA in regim normal: Ce coduri de taxa utilizam in raportarea SAF-T?
Recidiva 2025: Infractiunile cu cel mai mare risc si SOLUTIILE propuse in noua Strategie Nationala
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Te-ar putea interesa si
Promisiunea lui Simion, desfiintata: “Nu poti taia 500.000 de posturi fara sa stii ce tai!”
Granturi de pana la 100.000 euro pentru digitalizarea IMM-urilor din vestul Romaniei: ghid oficial si liste CAEN publicate