ANALIZA: 14 riscuri majore, care in trecut erau de domeniul stiintifico-fantasticului
analizariscuribaniterorismatac ciberneticscience-fiction
Managementul riscului reprezinta o parte esentiala din viata noastra personala si profesionala. Ne uitam in ambele sensuri, atunci cand traversam strada. De asemenea, stim sa ne diversificam portofoliile de investitii, pentru a diminua riscul unui impact financiar, in cazul prabusirii bursei de valori.
Dar ce spuneti despre riscurile care nu prea au legatura cu banii, ci "doar" cu existenta noastra? Acestea au fost mentionate in raportul Forumului Economic Mondial, "50 riscuri globale in 2012".
Analiza include discutii laborioase pe teme importante: dezechilibrele fiscale, inegalitatea severa intre bogati si saraci, cresterea nivelului de poluare, atacurile cibernetice, terorismul etc.
In categoria riscurilor mai putin vehiculate se incadreaza atacurile cibernetice, militarizarea spatiului cosmic si posibilele consecinte nefaste ale nanotehnologiei.
Candva, urmatoarele riscuri ar fi facut deliciul amatorilor de science-fiction. Astazi, reprezinta certitudini ale prezentului si viitorului, fiind indelung dezbatute de cei 496 experti ai WEF.
Militarizarea spatiului cosmic

Intentia marilor puteri ale lumii de a monopoliza macar o "bucatica" din spatiul cosmic nu mai reprezinta o gluma din Razboiul Rece.
Consecintele nedorite ale nanotehnologiei

Manipularea atomului si experimentele la nivel molecular au starnit ingrijorari in randul scepticilor, pe marginea
toxicitatii nanomateriale.
Riscuri majore privind frauda si furtul de identitate

Furtul de identitate si frauda cibernetica au atins cote fara precedent.
Vulnerabilitatea in fata pandemiilor

Sistemele ineficiente de monitorizare a bolilor, coordonarea defectuoasa la nivel international si lipsa capacitatii de productie a vaccinelor reprezinta adevarate pericole pentru sanatatea noastra.
Crima organizata are mana libera

Crima organizata la nivel international are radacini tot mai infipte in societate.
Vulnerabilitatea in fata furtunilor geomagnetice

Sistemele vitale de telecomunicatii si de navigatie ar putea fi afectate serios de furtunile solare.
Consecintele nedorite ale noilor inventii in domeniul stiintei

Avansul geneticii si al biologiei sintetice poate avea consecinte nefaste asupra omenirii; unele descoperiri vor fi utilizate in scopuri militare.
Migratia necontrolata

Migratia in masa, influentata de lipsa resurselor, degradarea mediului inconjurator, lipsa oportunitatilor si instabilitatea sociala, va continua sa reprezinte o problema globala.
Consecintele nedorite ale schimbarilor climatice

Dezvoltarea geoingineriei si a surselor regenerabile de energie reprezinta cu siguranta un succes; ce facem insa cu eventualele efecte negative asupra mediului?
Cresterea numarului de bolnavi cronici

Povara bolii si costurile tratamentelor ameninta bunul mers al societatii. Calitatea vietii si speranta de viata se diminueaza considerabil.
Dezastre geofizice fara precedent

Dezastrele naturale, precum seismele si eruptiile vulcanice ar putea depasi predictiile cercetatorilor, in termeni de gravitate.
Fanatismul religios este in crestere

Viziunile religioase extreme, care afecteaza diverse societati din toata lumea, contribuie la destabilizarea ordinii mondiale.
Conditiile atmosferice extreme devin o obisnuinta

Dezastrul ar putea fi amplificat de concentrarea masiva de locuitori in zonele de risc, urbanizarea excesiva sau cresterea numarului de "incidente meteorologice".
Acumularea de ramasite spatiale pe orbita

"Resturile spatiale" afecteaza structura satelitilor de pe orbita.