Ce sarbatorim pe 24 ianuarie si de ce e o zi atat de speciala
24 ianuarieunirea principatelor romanemica unire
24 ianuarie este ziua prevazuta in Codul muncii ca fiind nelucratoare, atat pentru angajatii sistemului privat, cat si pentru cei ce muncesc la stat. Dar ce sarbatorim, de fapt, in aceasta zi si de ce este atat de speciala?
Ei bine, pe 24 ianuarie celebram Unirea Principatelor Romane. Pe 24 ianuarie 1859, provinciile Moldova si Tara Romaneasca au fost unite, datorita faptului ca, in ambele principate, Alexandru Ioan Cuza fusese inscaunat ca domnitor.
Se puneau astfel bazele formarii Romaniei Mari, eveniment ce avea sa se infaptuiasca ceva mai tarziu, mai precis la 1 Decembrie 1918, cand Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei, Crisanei si Maramuresului cu Romania.
"In urma dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza s-au pus bazele statului roman modern, in special prin unirea Moldovei cu Tara Romaneasca. Statul roman modern s-a stabilizat printr-o opera reformatoare activa, sustinuta in plan intern de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Cateva exemple insemnate:
-
Legea secularizarii averilor manastiresti (1863);
-
Statutul Dezvoltator al Conventiei de la Paris (mai 1864);
-
Legea agrara (1864);
-
Legea instructiunii publice (1864).
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1859 - 1866) a ramas in istoria romanilor ca Domnul Unirii, cel care a pus bazele statului roman modern. La 11 februarie 1866, Al. I. Cuza a fost obligat sa abdice si in locul lui a fost adus pe 10 mai 1866, un principe strain, in persoana lui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen", conform
twinkl.ro.
"In Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor in unanimitate, la 5 ianuarie 1859, iar, ulterior intr-o sedinta secreta a Adunarii, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptata in unanimitate.
In 1862, cu ajutorul unionistilor din cele doua tari, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, realizand unirea politica, iar dupa inlaturarea sa de la putere in 1866, unirea a fost consolidata prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.
Prin Constitutia adoptata la 1 iulie 1866, Principatele Unite incep sa se numeasca oficial Romania, iar la 1 decembrie 1918 cele doua principate se unesc cu Transilvania, infaptuindu-se, astfel, Marea Unire - unirea Transilvaniei cu Romania, creandu-se actualul stat", explica
zcj.ro.
Foto: pixabay.com