Daca facem o paralela cu intrebuintarile acestuia in prezent, putem observa ca el si-a pastrat locul in cadrul tuturor acestor activitati. Chiar si astazi este un element nelipsit in cadrul social cu mentiunea ca, odata cu diversificarea metodelor de prelucrare, varietatile gustative nu au intarziat sa apara, motiv pentru care acum ne bucuram de mult mai multe soiuri si arome ale unei bauturi cu adevarat selecte.
Varietati regasite in spatiul romanesc
Data fiind diversitatea de soiuri descoperita in fiecare regiune in parte, o colectie de vinuri romanesti insumeaza toate aceste reprezentante, formand impreuna o harta a viticulturii autohtone. Desi teritoriul romanesc a fost de-a lungul anilor o arie dominata de strugurii albi, varietati rosii precum Feteasca Neagra, Negrul de Dragasani sau Novacul, ce isi au originea in diferite zone ale tarii, sunt reprezentante de top ale materiei prime de calitate, ce insumeaza caracteristici gustative deosebite. Pe langa soiurile ce isi au radacinile pe meleagurile noastre, viticultura romaneasca a adoptat o varietate de struguri recunoscuti la nivel international, precum Pinot Noir, Cabernet Sauvignon sau Merlot.
Caracteristici ale vinului rosu
Avand in vedere trasaturile puternice exemplificate de aceasta varietate, oricine alege un vin rosu premium va observa in primul rand aroma robusta, cu diverse inflexiuni ce pot varia de la note fructate pana la nuante de condimente. Referitor la cantitatea de zahar continuta, sortimentele seci nu au decat 0-4 grame/litru, in timp ce vinurile dulci pot ajunge pana la cantitati de 50 de grame. Aceasta caracteristica influenteaza atat temperatura de servire, cat si asocierile culinare recomandate. Astfel, varietatile seci se racesc mai putin si se consuma alaturi de preparate la fel de robuste, precum carnea rosie, in timp ce vinurile dulci se servesc la valori mai scazute si sunt asociate indeosebi deserturilor.
Feteasca Neagra - vedeta vinului rosu romanesc
Cultivata indeosebi in sudul Moldovei precum si in estul Munteniei, Feteasca Neagra este un sortiment indispensabil dintr-o colectie de vinuri romanesti, fiind considerat unul dintre cele mai vechi si populare tipuri de vin. Cu toate ca este un soi rezistent la ger si la cantitati reduse de precipitatii, Feteasca Neagra are o fertilitate scazuta, ce impune o atentie sporita, atat in timpul maturarii, cat si al prelucrarii. Produsul finit vine atat sub forma de sortimente rose, cat si de vinuri rosii cu potential de imbatranire in butoaie de lemn de esenta tare. Din punct de vedere gustativ si olfactiv, notele condimentate insotesc aroma fructata robusta de prune si visine negre, iar varietatile mai vechi includ si de note de piele sau piper.
De ce este bine sa introducem vinul rosu in dieta noastra
Dincolo de gustul agreabil si de obiceiul de a savura un pahar de vin la masa, efectele favorabile ale acestei bauturi pentru organism pot fi observate daca este consumata in mod curent. Printre beneficiile ce se pot observa imediat se numara imbunatatirea circulatiei periferice, ameliorarea anxietatii, precum si cresterea calitatii somnului.
Pe termen lung, substantele antioxidante continute de vin au un rol important in preventia mai multor tipuri de cancer, precum si a bolilor neurologice degenerative sau a diabetului. De asemenea, cantitatea de minerale si vitamine hidrosolubile contribuie la necesarul zilnic de nutrienti, in conditiile in care este asociata unei diete echilibrate. Ca valoare nutritionala, un pahar de vin rosu nu depaseste de obicei 100 de calorii. Daca si tu iti doresti sa experimentezi toate aceste beneficii, alege un vin rosu premium si bucura-te de o bautura de cea mai buna calitate.
Ultimele NOUTATI
Piata imobiliara, la un pas sa repete criza din 2008. Creditele ipotecare s-au prabusit, romanii nu se mai arunca sa isi cumpere case pe 30 de ani
Ghid oficial pentru schimbarea furnizorului de energie - documente necesare, pasi de urmat
Case mai ieftine si facturi mai mici. Planul UE pentru locuinte mai accesibile si sustenabile
Plafonarea tarifelor pentru politele RCA a fost eliminata. Ce cresteri sunt asteptate
Partenerii nostri
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
CCC pentru tatal necasatorit - procedura si reglementari cheie
Ce software de gestiune sa alegi pentru restaurant in functie de specificul locatiei
Dividende interimare: Atentie la modificarea cotei de impozit pentru sumele neachitate!
Prescriptia obligatiilor fiscale: Cand se prescrie anul 2019
Te-ar putea interesa si