Eugenia Reuss-Ianculescu. Un nume care straluceste ca o stea printre figurile eminente ale Romaniei si o personalitate remarcabila care a influentat in mod semnificativ educatia si drepturile femeilor din tara. Nascuta pe 11 martie 1866 in Bucovina, Eugenia Reuss-Ianculescu a avut o viata plina de realizari in domeniile in care a ales sa se implice, devenind un model inspirational pentru generatii intregi.
A studiat mai intai la Scoala Centrala din Iasi, acolo unde avea sa devina mai tarziu si invatatoare. Avea cunostinte de literatura clasica si de arte, calatorind des in Franta si Italia. Membra activa a mai multor asociatii si societati, Eugenia Reuss-Ianculescu a devenit in timp o figura cunoscuta a acelor vremuri.
In 1889 a incercat sa puna bazele unei asociatii pentru sufragiul femeilor, fara succes insa. Eugenia Reuss-Ianculescu nu s-a dat batut insa prea curand, initiind o campanie prin care incerca sa ii faca pe compatrioti sa constientizeze inechitatile din legea civila si politica dintre barbati si femei.
Activismul in aceasta directie a continuat si in perioada urmatoare. In 1906, Eugenia Reuss-Ianculescu sustinea mai multe conferinte publice pe scena Ateneului din Bucuresti dedicate ideilor feministe. De-a lungul anilor a publicat si mai multe romane, printre care si “Vointa”, nominalizat pentru premiul Academiei Romane.
Conferintele sustinute la Bucuresti au avut succes, drept pentru care Eugenia Reuss-Ianculescu infiinta in 1919 Societatea pentru Drepturile Femeilor. Eugenia Reuss-Ianculescu isi dorea sa convinga oamenii ca femeile si barbatii au abilitati care, combinate, nu pot duce la nimic altceva decat la succes. Alaturi de Maria Gavrilescu, Elena Meissner si Adela Xenopol, Reuss-Ianculescu semna o petitie pentru ca dreptul la vot al femeilor sa fie inclus in constitutia regatului.
In ciuda eforturilor miscarilor feministe, la elaborarea Constitutiei din 1923, femeile nu primeau drept de vot. Acestea au continuat insa sa insiste, astfel ca in 1929 era obtinuta o prima victorie: femeile primeau dreptul de a participa la alegerile locale. Lucrurile au devenit mult mai clare abia peste zece ani insa, atunci cand Constitutia a garantat dreptul femeilor de a vota. Din pacate insa, acela a fost si anul in care Eugenia Reuss-Ianculescu a murit.
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Dezamagire crunta la salarii, pentru studenti si absolventi: 3.500- 4.500 de lei pentru joburi entry-level
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?