Consumati carne? Daca da, iata 10 informatii care sigur va intereseaza!
A hrani populatia planetei e o treaba foarte grea. Cu atat mai grea cu cat ea trebuie facuta in mod sustenabil pe termen lung. Aici nu merg niste solutii de moment, care sa epuizeze rapid resursele existente, in speranta ca generatiile viitoare se vor descurca ele cumva. Si, apropo de resurse, sa vedem cum se prezinta lucrurile in cazul carnii, un aliment de baza pentru multe tari de pe glob.
1) In ultimii 50 de ani, productia mondiala de carne s-a triplat, atingand peste 340 de milioane de tone anual.
2) 80 de miliarde de animale si pasari ajung in fiecare an la abator.
3) Animalele sunt niste “aparate” foarte costisitoare de produs hrana: necesita 30% din suprafata de teren agricol a planetei si au un randament scazut, in sensul ca doar 15% din nutrientii pe care ii consuma sunt transformati in carne sau lapte.
4) Cea mai apreciata si consumata carne este cea de porc, dar carnea de pasare vine tare din urma. In mod fericit, productia acestor doua tipuri de carne are un impact mai mic asupra mediului decat productia de carne de vita sau de oaie. Emisiile de gaze cu efect de sera sunt mai reduse, e nevoie de mai putin teren, consumul de apa e mai mic.
5) Industria carnii produce mai multe gaze cu efect de sera decat intreg sectorul transporturilor (autoturisme, avioane, trenuri, nave).
6) Fermele moderne de pasari reusesc sa creasca o pasare, de la ou la exemplarul adult, in doar 35 de zile. In anii ’60, procesul dura 84 de zile.
7) Daca fiecare familie din Marea Britanie ar renunta sa mai manance carne intr-o singura zi pe luna, impactul pozitiv asupra mediului ar fi echivalent cu retragerea a 16 milioane de masini din trafic.
8) In medie, fiecare cetatean al Pamantului consuma 34 kg de carne pe an. La extreme se afla americanii si australienii (aproape 100 kg de carne/locuitor), respectiv indienii (doar 5 kg de carne/locuitor). Romanii se afla undeva in jumatatea superioara a clasamentului, cu aproape 64 kg/locuitor/an.
9) Odata cu dezvoltarea unei tari si cu cresterea nivelului de trai, populatia tarii in cauza tinde sa consume mai multa carne. Un exemplu concret: consumul de carne in China a crescut cu 72% in ultimii 20 de ani.
10) O treime din cerealele lumii este folosita pentru a hrani animalele si pasarile destinate productiei de carne. Daca aceasta treime ar fi consumata de oameni, si nu de animale si pasari, productia actuala de cereale ar fi suficienta ca sa hraneasca 16 miliarde de oameni, dublul populatiei mondiale actuale.
Mai in gluma, mai in serios, ar trebui sa ne gandim cu totii la posibilitatea de a deveni vegetarieni.
Sursa foto: www.pexels.com