Potrivit studiului "O minte ratacitoare este o minte nefericita", publicat in
Science, al cercetatorilor de la Harvard, Matthew A. Killingsworth si Daniel T. Gilbert, de la Universitatea Harvard, oamenii isi petrec aproape jumatate din orele de veghe gandindu-se la altceva decat la ceea ce se intampla chiar in fata lor.
Practic, jumatate din viata suntem cu mintea in alta parte decat la clipa prezenta.
Consecintele pot fi profund dureroase de-a lungul timpului. E evident ca nu e benefic faptul de a nu te bucura, jumatate din viata, de momentul prezent. Desigur ca e firesc sa avem astfel de clipe pe parcursul vietii, insa a practica aceasta "detasare" jumatate din timpul in care suntem in stare de veghe, starneste ingrijorarea cercetatorilor.
Din fericire, exista solutii pentru a ne recastiga capacitatea de a ne concentra pe realitatea din fata noastra, clipa de clipa si de a scapa de tentatia de a ne proiecta fel si fel de ganduri.
Prin adoptarea unei practici de mindfulness , va puteti consolida capacitatea de a va concentra asupra unei sarcini concrete, din prezent, cred experti in domeniul meditatiei.
Meditatia Mindfulness poate insemna sa stai linistit si sa fii atent la respiratie, fara a avea nevoie de recuzita sau abilitati speciale.
Totusi, asta nu inseamna ca imediat mintea ta se va goli de ganduri si iti va raspunde astfel incat sa-ti recapeti instant atentia. Nici nu poti sa iti ordoni tie insuti ca in secunda urmatoare sa fii cu mintea concentrat pe prezent.
Secretul este altul! Anume sa te mentii calm, cu respiratia sub control si sa iti ghidezi gandurile care iti vin in minte catre prezent, catre o anumita actiune, intamplare, eveniment, de care vrei sa te bucuri acum, pe care vrei sa il experimentezi acum sau in care este acum nevoie de tine.
"Construieste concentrarea, construieste stabilitatea mintii si construieste capacitatea de a reveni la momentul prezent", spune Amishi Jha.
Poate nu vei reusi din prima, dar nici nu trebuie, spun expertii. Un alt secret consta in practica. Creierul nostru are nevoie de practica, de exercitiu pentru a invata, pentru a se dezvolta si pentru a ne ajuta sa evoluam. Prin urmare, in timp, vei reusi sa inveti sa te mentii calm si sa iti controlezi gandurile care inevitabil vor "incerca" sa te distraga, dar te vor gasi din ce in ce mai "imun" la aceasta tentatie.
De asemenea, daca practica nu da rezultate nici dupa mai multe incercari, e posibil sa ai nevoie de o mica schimbare.
Pentru multi oameni, aceasta liniste asociata cu atentia sau meditatia poate fi descurajanta, sau, pur si simplu, fara rezultat.
Din fericire, nu trebuie sa stai nemiscat pe podea cu ochii inchisi pentru a cultiva acest exercitiu mental. Exista mai multe modalitati prin care poti pune in practica meditatia, chiar si atunci cand esti in miscare.
De exemplu, poti face o plimbare. Nu este genul de plimbare in care iti lasi mintea sa rataceasca. In schimb, te concentrezi pe senzatiile de mers pe jos, observand "degetele atingand pamantul, apoi calcaiul, apoi ridicarea piciorului", a spus Jha.
Practic, specialistii o numesc "plimbare de atentie". In timp ce te misti, iti "fortezi" creierul sa se gandeasca la anumite elemente concrete din prezent. Facand acest lucru in mod regulat, iti va fi mai usor sa te concentrezi si pe alte sarcini de zi cu zi, atunci cand ii vei "ordona" creierului elementele la care sa se gandeasca, pe care sa ti le transmita sub forma de senzatii, etc.
In acest caz, daca mintea ta incepe sa fie distrasa de alte ganduri, in loc sa iti readuci atentia asupra respiratiei asa cum ai face daca meditezi pe covor, iti readuci atentia asupra senzatiilor pe care le simti cand mergi.
La inceput poate parea complicat, dar expertii sunt convinsi ca practicile dau rezultate pentru ca, in fond, creierul nostru este suficient de inteligent sa invete, sa se lase invatat si sa functioneze apoi in baza elementelor pe care si le-a insusit deja. E nevoie doar de rabdare si perseverenta!