Gestioneaza-ti corect resursele: Invata sa te feresti de lucrurile care iti distrag atentia
performantaserviciuconcentraredeficit de atentiestresmultitaskingsocial media
Randamentul pe care il ofera oamenii prin munca este direct proportional cu implicarea si nivelul de concentrare pe care le antreneaza in lucru. Din pacate, desi detinem resursele necesare reusitei profesionale, se intampla ca, din cauza unor factori nefavorabili, sa ne sabotam calitatea muncii. Invata sa eviti lucrurile ca te impiedica sa te dedici complet muncii tale.
Fie ca depunem o munca fizica, fie ca lucram prin resurse strict intelectuale, pentru a duce la bun sfarsit proiectele e nevoie, fara doar si poate, de concentrare. Atunci cand aceasta lipseste, apar erorile, nerespectarea termenelor, amanarile, practic, apare lipsa de calitate, eficienta si productivitate.
Iata care sunt principalii factori care contribuie la distragerea atentiei si, implicit, iti saboteaza munca, si cum poti imbunatati situatia:
Social Media
Dincolo de beneficiile retelelor de socializare, tentatia de a verifica noutatile si de a citi corespondenta este irezistibila, chiar daca te aflii la munca si ai agenda incarcata. Din pacate, odata accesate aceste aplicatii, ne captiveaza o perioada mai indelungata fata de cat ne propunem sa stam initial, ceea ce poate da peste cap programul intregii zile.
Totodata, si sunete de la notoficari, mesaje si alarme iti pot distrage atentia, intrerupand procesul gandirii in care esti antrenat.
Cand suntem intrerupi dintr-o stare de concentrare, avem nevoie de cel putin 20 de minute sa revenim la acelasi nivel psihic, in caz ca mai reusim. Iata cat de grav e sa ne intrerupem munca pentru "o scurta privire pe Facebook, Twitter, Instagram".
Ce trebuie facut?
Daca nu iti sunt necesare la job, aplicatille retelelor social media trebuie inchise in timpul programului de lucru. Daca e o indicatie prea drastica, incearca sa le accesezi doar in pauza, de exemplu in pauza de masa, sau cand decizi sa te relaxezi putin intre doua intalniri sau dupa ce iti indeplinesti un obiectiv pe ziua respectiva.
Multitasking-ul
A desfasura mai multe activitati simultan nu inseamna productivitate, ci epuizare, suprasolicitare si, in cele mai multe cazuri, ruinarea mai multor proiecte. Din lipsa de timp, multi oameni aleg sa rezolve mai multe sarcini in acelasi timp, insa cele mai multe incercari sunt sortite esecului.
Daca te numeri printre norocosii care reusesc, totusi sa rezolve mai multe lucruri in acelasi timp, acest lucru va duce la acumularea de oboseala, iar stesul isi va pune amprenta asupra sanatatii psihice si fizice.
Ce trebuie facut?
Incearca sa iti planifici activitatile cu o seara inainte, sau in dimineata zilei respective, notandu-ti cu atentie intr-o agenda toate obiectivele principale. Astfel, vei avea o viziune ampla asupra a tot ceea ce ai de facut si vei putea sa "jonglezi" cu timpul ramas intr-un mod organizat si eficient, fara sa fie obositor.
Ocupa-te de fiecare sarcina in parte, deoarece cercetarile in acest sens au demonstrat ca dureaza mai mult sa derulezi trei sarcini simultan, decat daca le-ai trata pe fiecare separat. Astfel, vei castiga timp, si fiecare obiectiv va beneficia de atentia si implicarea cuvenite lui.
Problemele personale
Specialistii recomanda o educatie sanatoasa din punct de vedere sentimental, sare sa ofere capacitatea de a departaja viata persoana de cea profesionala. In momentul in care cele doua aspecte isi transfera energiile negative de la una la cealalta, persoana va trai intr-un permanent stres.
Ce trebuie facut?
Incearca sa iti transezi problemele acasa, sau in timpul liber, iar daca acest lucru nu se poate rezolva pana incepi programul de lucru, impune-ti sa nu te mai gandesti la acestea in urmatoarele ore. Incearca sa te concentrezi pe activitati noi, fii cat mai implicat la locul de munca, iar, daca timpul iti permite, accepta sarcini suplimentare pentru a-ti tine mintea "ocupata".
Vei da un bun randament la serviciu, iar apoi vei aborda problemele cu un suflu nou.
Citeste si:
53 de ani de la moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, omul responsabil de cele mai multe crime politice din sec. XX
Sursa foto: freepik.com