Mituri legate de meseria de detectiv
mituridetectivdetectiv particularinvestigaresupraveghere
In general, meseria de detectiv este privita prin prisma imaginii create de filmele americane, atat de apreciate de romani. Astfel ca imaginea de ansamblu a acestuia este fie asemanatoare cu cea a lui Sherlock Holmes, Colombo sau chiar cu cea a lui James Bond - cu toate ca rolul acestuia in film este acela de spion - in functie de personajul preferat al fiecarui individ.
In realitate, insa, acesta meserie este la fel ca oricare alta, o diferenta constand in faptul ca actiunile de investigare si supraveghere pot fi uneori riscante, in functie de specificul fiecarui caz in parte. Astfel ca exista o firma de detectivi topdetectiv.ro in cadrul careia membrii echipei sunt delegati cate unei misiuni, adaptate pregatirii si abilitatilor fiecaruia, ceea ce determina rezolvarea cu succes a fiecarei misiuni.
Totusi, exista mai multe mituri legate de aceasta meserie, mituri care urmeaza a fi inlaturate imediat.
1. Accesul la informatiile publice
Exista o serie de informatii cu caracter public ce pot fi accesate de un
detectiv particular, insa cele mai multe dintre acestea, care sunt adesea si cele mai utile in rezolvarea cazurilor sunt secrete, iar accesul oricarei persoane car nu lucreaza cu ele este strict interzisa. De aceea, foarte multi detectivi au o retea de informatori, plasati in cele mai importante institutii, si cu ajutorul carora pot obtine o parte din detaliile de care au nevoie.
2. Un detectiv poate asculta telefoanele
De fapt, legea care reglementeaza meseria de detectiv privat prevede ca practicantii acesteia nu trebuie sa aduca atingere dreptului la viata intima, familiala si cea privata. Prin urmare, este interzis ca acesti sa asculte conversatii private la telefon sau sa sparga conturi de e-mail.
3. Tinuta unui detectiv
Asociind meseria de detectiv cu personajele celebre ale unor carti sau filme, unii oameni cred ca un detectiv privat are o anumita tinuta, indiferent ca este vorba despre palaria si pipa lui Sherlock Holmes sau despre pardesiul lui Colombo. Totusi, realitatea contrazice aceste impresii deoarece un detectiv nu trebuie sa iasa in evidenta, el trebuie sa se integreze, amestece in multime pentru a putea obtine informatiile reale, necesare rezolvarii oricarei misiuni.
4. Stil de viata fermecator si luxos
Castigurile unui detectiv sunt bune, insa nu suficiente pentru a duce o astfel de viata fara cusur, in care sa isi permita orice moft, indiferent de costuri. Detectivii privati sunt oameni obisnuiti, cu vietile asemanatoare restului oamenilor, iar masinile, casele si alte astfel de obiecte ce pot semnifica o viata luxoasa nu caracterizeaza practicatii acestei meserii, in Romania.
5. Detectivii particulari pot accesa conturile bancare sau alte informatii similare
Si accesul la aceste informatii, cum este si in cazul celor publice sau de ascultare a telefonului, sunt interzise si mentionate in legile de reglementare a meseriei de detectiv, deoarece fac parte din informatiile private si confidentiale ale oamenilor. Incalcarea acestora poate duce la repercusiuni grave asupra persoanei care le incalca, ducand pana la arestarea acesteia. In plus, orice modificare sau solicitare de acces a conturilor trebuie notificata posesorului acestuia.