Salariile preotilor, in sfarsit LA VEDERE: cat castiga, de fapt, slujitorii Domnului
salarii preotirecompense preotisalariu patriarh
Cei mai bine platiti angajati din Romania sunt cei din domeniul IT. Pe langa salariile mari si alte beneficii din partea angajatorilor, ei se bucura si de scutirea de impozitul pe venit. La polul opus tehnologiei informatiei, se afla o meserie care tine de suflet, de credinta, de religie, cea de preot. Cat castiga cel prezent in viata noastra, de la inceputul pana la sfarsitul ei?
Ateu sa fii si tot vei respecta
obiceiurile legate de cele mai importante momente ale existentei tale sau ale familiei.
De la slujba de botez si cea a cununiei religioase, pana la momente mai putin fericite, preotul este prezent pentru fiecare credincios.
Pentru 2022, sprijinul financiar pentru salarizarea personalului de cult, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte este de 751,2 milioane de lei.
Ca si in alte domenii, si in cel al cultelor religioase, salarizarea se face in functie de pregatire, experienta si ierarhie.
De la stat mai putin, de la Dumnezeu mai mult
Un preot cu studii superioare, aflat la inceput de cariera, are un salariu brut de 3.700 de lei, iar un preot de gradul II, tot cu studii superioare, castiga 3.900 de lei.
In acelasi timp, un preot definitiv cu studii medii castiga lunar 3.650 lei brut.
Urcand in ierarhie, un episcop ajunge sa castige 5.000 de lei, iar un mitropolit 7.500 de lei.
Aflat in fruntea fetelor bisericesti, patriarhul este recompensat cu un salariu de peste 8.000 de lei.
Pe langa salariile incasate de la stat, preotii primesc donatii din partea enoriasilor, atat cat ii lasa inima si punga.
Potrivit unui preot, citat de playtech.ro, in zilele de Sfantul Vasile si de Boboteaza, sumele primite de la credinciosi au insumat aproximativ 3.500 de euro.