Bucurestiul a castigat finala Europa League
finala europa leaguebucuresti 2012atletico madridathletic bilbao
In contemporaneitate, forta economica a unui stat este data si de capacitatea sa de a organiza bine mari evenimente din lumea sporturilor.
Pe primele locuri intr-un clasament al "muschilor", sunt, fara indoiala, Jocurile Olimpice, Turneul Final al Campionatului Mondial de Fotbal si turneul final al unui campionat de fotbal continental.
Exista, insa si evenimente mai la indemana, un fel de "entry-level", pe care, cu putin efort, si-l permit si state nu asa de potente economic.
Unul dintre acestea este organizarea finalei Europa League. In 2012, a reusit si capitala Romaniei aceasta performanta, dupa ce a construit un stadion de secol 21, stadion care a costat 200 de milioane de euro si care, spun gurile... bune, ar fi putut costa jumatate.
Stadion am ridicat, da' ne-am inecat in gazon, facandu-ne de ras la un meci cu Franta. Una peste alta, stadionul exista, gazonul exista, supraevaluate sau nu.
Uimitor este cum probabil cel mai important cotidian financiar din Romania titreaza ca tara noastra a cheltuit 200 de milioane de euro pentru a fi "o singura zi pe harta mondiala a fotbalului", dupa care se intreaba daca merita. In schimb, cica Bucurestiul va castiga numai in jur de 30 de milioane de euro din aceasta finala.
S-au cheltuit, intr-adevar 200 de milioane de euro, dar - Doamne apara si pazeste!!! - de unde pana unde pentru o singura zi? Ce, pe 10 mai, in zori, vin buldozerele si darama stadionul? Nu! Ramane acolo pentru a mai gazdui evenimente, de la concerte la alte finale!
Si 30 de milioane de euro castigate in vreo trei zile sunt de colea? Nu este o rata exceptionala de recuperare a investititiei. In aceeasi logica, din 10 evenimente din acestea, rezulta 300 de milioane de euro. Simplu!
Pe strazi, este plin de suporteri spanioli, prin baruri si restaurante la fel. Unii or fi bogati, altii nu prea si, oricum, ambele categorii vin dintr-o tara cu somaj urias. Poate ca nu au cheltuit "fara numar", ca suporterii britanici, pe care si-i doreau comerciantii nostri, dar bravo antreprenorilor bucuresteni (de la hotelieri, la patroni de localuri) pentru ca au stiut sa se pregateasca pentru finala Europa League, pentru ca au avut oferte "personalizate"!
Bravo lor ca nu au mai avut mentalitatea aceea paguboasa (si la propriu si la figurat) care omoara litoralul romanesc, de a tranti un mic pe un carton, cerand pe el cinci lei si injurandu-te ca esti zgarcit si nu consumi...
Asadar, la 26 de ani dupa ce Steaua Bucuresti castiga Cupa Campionilor Europeni, o fi fotbalul romanesc la pamant, aproape de firul ierbii, dar iata ca ce nu mai castiga echipele noastre, se poate compensa in alt fel.
Nu prea mai exista echipa romaneasca in stare sa castige vreun trofeu international, si nici nu conteaza ca a castigat Atletico Madrid si nu Athletic Bilbao, dar cert si fara emotii este ca Bucurestiul a castigat finala.