Referendum contra prosperitatii
referendum elvetiaimpozitare bogatiimpozitare averitara cantoanelormodificare tvaregim tva
Una dintre celebrele intrebari "difuzate" de Radio Erevan era daca poate fi introdus comunismul in Elvetia. Raspunsul era ca se poate, dar ar fi mare pacat.
Cu toate acestea, in Elvetia, oamenii nu sunt priviti ca mase de manevra, manipulate pentru a mima vointa populara. De fapt, in aceasta tara, oamenii sunt considerati de catre stat si - foarte important - de catre ei insisi... cetateni.
Asa se face ca liderii unui canton sau liderii statali nu iau nicio decizie fara a-i consulta, fara a-i intreba pe cetateni. Acolo, nu se schimba Codul fiscal din sase-n sase luni si nici nu creste TVA de azi pe maine ca asa vrea statul.
Acolo, inclusiv fumatul in locuri publice este motiv de referendum, la fel si numarul de ore muncite saptamanal. Asadar, "vointa poporului", cea care face gloria de mucava, balonul de sapun al comunismului, functioneaza extrem de bine intr-unul dintre cele mai capitaliste state de pe planeta.
Si functioneaza tocmai pentru ca democratia nu are nimic comunist, ci este foarte apropiata de sensul de baza dat de atenieni, cu mii de ani in urma: demos+cratos=democratie, adica statul este condus de cetateni, de demos, pentru cetateni.
La initiativa unei aliante de partide de stanga si a unor sindicate, care au strans 100.000 de semnaturi, Elvetia va organiza un referendum privind sistemul de taxe favorabile strainilor care se stabilesc in Tara Cantoanelor.
In contemporaneitate, Cantoanele au... momit mai bine de 5.000 de straini bogati, carora le-au permis sa plateasca taxe in functie de valoarea de inchiriere a propietatii pe care o detin, atata timp cat nu lucreaza in tara.
Pe lista celebritatilor care s-au mutat in Elvetia, se numara Michael Schumacher si alti piloti de Formula 1 (in caz ca nu s-au multumit cu rezidenta la Monte Carlo), precum si Phil Collins, Shania Twain, Tina Turner si fondatorul IKEA, Ingvar Kamprad, precum si un celebru vecin francez Johnny Hallyday.
Franta fiind tara care tocmai a adoptat impozitarea veniturilor de un milion de euro pe an, cu 75%. Adica cineva care merita un milion de euro pe an va castiga cat cineva care merita un sfert de milion si mai putin decat cel platit cu 500.000 de euro…
Initiativa celor care vor eliminarea privilegiilor fiscale pentru straini suna a lozinca din Europa de Est, de acum cel putin 20 de ani: "Destul cu privilegiile milionarilor in privinta taxelor"…
Cand vor vota favorabil sau defavorabil initiativa, elvetienii ar trebui sa aiba in minte ca blamatele privilegii, democratia, toleranta religioasa sunt cele care au adus in tara lor, incepand de acum vreo 400-500 de ani, si minti luminate si averi fabuloase, din administrarea carora a prosperat si mai prospera - cat se poate de firesc - chiar tara gazda...