Americanii, complet nepregatiti de vremuri grele. Peste 50 la suta dintre ei nu au bani pusi deoparte
economiieconomisirebani deoparte
Nu doar in Romania oamenii nu economisesc atat cat ar fi firesc, pentru a avea o plasa de siguranta in cazul in care, brusc, se intampla ceva cu economia nationala sau cu viata lor personala, iar lucrurile iau o turnura neasteptata si neplacuta. In SUA, de asemenea, oamenii sunt nepregatiti pentru vremuri grele.
Aproximativ 53% dintre adultii din SUA spun ca nu au economii de urgenta, conform sondajului CNBC Your Money Financial Confidence Survey, realizat in parteneriat cu Momentive.
Trebuie sa ai economii care sa-ti asigure supravietuirea intre 3 si 6 luni
Conform expertilor financiari, scenariul ideal de pregatire pentru perioade dificile consta in economisirea unei sume care sa-ti asigure supravietuirea pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni.
Daca ramai fara serviciu pe neasteptate sau se intampla ceva si se destabilizeaza economia, trebuie sa ai bani deoparte din care sa poti trai fara alte venituri chiar si jumatate de an. Acesti bani ar trebui sa acopere, de exemplu, costul alimentelor, al facturilor la utilitati, costurile medicamentelor, dar si pe cele legate de casa (eventuale mici reparatii de urgenta, rata la banca sau chiria).
Cum sa incepi sa ai un comportament financiar mai sanatos
Primul pas pe care trebuie sa-l faci, ca sa pornesti pe drumul comportamenului financiar sanatos, este sa-ti revizuiesti veniturile si cheltuielile.
Trebuie sa faci o lista a cheltuielilor care nu-ti sunt necesare si, mai mult decat atat, de care nici macar nu te bucuri. De exemplu, multi oameni platesc numeroase abonamente la diferite platforme online, dar nu folosesc serviciile acestora cu lunile.
Odata ce identifici acele cheltuieli inutile, poti pune deoparte banii respectivi, fara sa simti ca faci un efort.
Pasul al doilea si cel mai important este sa identifici acele cheltuieli de care te poti lipsi in mod constient, desi ai unele beneficii de pe urma lor. De exemplu, poti elimina cumparaturile inutile, cele pe care le faci din impuls sau ghidat de dorinta de a cumpara tot ce este nou, la moda si popular de fiecare data.
Foto: pixabay.com