Cat de credibile mai sunt stirile in ziua de azi?
Manualul clasic de jurnalism spune ca orice informatie trebuie verificata din trei surse independente. Adica, daca afli o anumita informatie, trebuie sa contactezi alte doua surse fara legatura cu prima si acestea sa iti confirme ca informatia respectiva este adevarata. Altfel nu o difuzezi, pentru ca risti ca ea sa fie falsa (o manipulare sau chiar o gluma) si sa distrugi astfel credibilitatea ziarului/site-ului/postului radio sau TV la care lucrezi. Evident, regula aceasta nu o mai aplica astazi decat institutiile mass media de top.
Problema de fapt nu e ca informatia nu se mai verifica din trei surse. Problema e ca majoritatea ziarelor si posturilor TV nu o mai verifica deloc, ba chiar o denatureaza, intr-o goana bolnava dupa clicuri si breaking news.
Astfel, o frantura din declaratia unui oficial este complet scoasa din context si reformulata in asa fel incat sa sugereze un scenariu catastrofic sau cu implicatii panicarde, fara absolut nicio legatura cu ceea ce a spus de fapt respectivul.
Cel mai la indemana exemplu este cel din 2021, cu pana de curent care va lasa in bezna intreaga Europa, un eveniment care a fost prezentat atunci ca “iminent”, in texte din care nu lipseau expresii ca “Senzational!” si “Efecte devastatoare!”, insotite de recomandari privind proviziile pe care trebuie sa le faca populatia.
Totul n-a fost de fapt decat o interpretare fantezista a unui mesaj practic inofensiv postat pe Instagram de Klaudia Tanner, Ministrul Apararii din Austria, care spunea ca „o pana de curent este o intrerupere a energiei, a infrastructurii si a aprovizionarii la nivel european - este un risc realist si, in acelasi timp, subestimat. Prin urmare, scopul nostru este sa imbunatatim rezistenta republicii noastre in ansamblu!”.
Cum rezulta de aici ca ne confruntam cu o pana de curent iminenta si devastatoare? Nicicum. Totusi, fix asta au difuzat multe publicatii online si posturi TV din Romania:
1. „Austria avertizeaza: urmeaza o pana de curent la nivel european!”
2. „Avertisment de Blackout. Pana de curent in toata Europa. Nu se pune problema daca se va intampla, ci cand. Ce trebuie sa aveti in casa”
3. „Europa, la un pas sa ramana in bezna totala zile in sir. Austria se pregateste de un blackout. Efectele ar fi devastatoare”
4. „Europa ar putea ramane fara curent electric intre o zi si o saptamana. Armata din Austria pregateste populatia pentru un blackout masiv”
5. „O pana de curent uriasa ameninta Europa. Avertisment sumbru”
6. „Pana generalizata de curent care va afecta Europa. Intrebarea este cand va fi”
7. „Blackout – ce faci atunci cand totul s-a oprit? Pregatiri pentru o pana de curent catastrofala”
8. „Blackout in Europa! Pana de curent uriasa. Armata a intervenit deja. Pregatiti-va!”
Si acesta inca este un exemplu soft, fara cine stie ce consecinte practice, in afara de stresarea fara niciun motiv real a populatiei. Dar in alte cazuri denaturarea informatiei este extrem de nociva, asa cum vedem in propaganda Moscovei referitoare la agresiunea din Ucraina, cand stirile false si informatiile trunchiate tin in ignoranta un popor intreg si ii permit lui Putin sa continue “justificat” razboiul.
„Kievul a recunoscut ca este o marioneta a Washingtonului!” – asa au reactionat institutii media proruse la interviul acordat de presedintele Ucrainei postului de televiziune american ABC News. Presa rusa a scris ca Zelenski, in timpul interviului, ar fi recunoscut ca „SUA controleaza agresiunea ucraineana” si ar fi afirmat ca „SUA ar putea pune capat conflictului din Ucraina in orice moment, deoarece ei, americanii, l-au declansat”.
In realitate, presedintele ucrainean a raspuns la o intrebare prin care era rugat sa comenteze declaratia fostului presedinte al SUA, Donald Trump, cu privire la „posibilitatea” incheierii razboiului cu Rusia „in 24 de ore”. „Daca vorbim despre incetarea razboiului pe seama Ucrainei, adica despre a ne determina sa renuntam la teritoriile noastre, ei bine, cred ca astfel Biden ar putea sa-l termine chiar in cinci minute. Dar nu am fi de acord”, a spus de fapt Zelenski.
Presedintele Ucrainei nu a sustinut niciun moment ca „razboiul depinde in totalitate de Washington”. Dimpotriva, a subliniat din nou ca Ucraina ia singura decizia cu privire la operatiunile de eliberare a teritoriilor sale de sub ocupatia rusilor, fara a tine cont de declaratiile populiste ale unor politicieni privind „posibilitatea incheierii razboiului intr-o singura zi”. Dar cum sa difuzeze masinaria de propaganda a lui Putin asa ceva?
Concluzia: a fi informat corect in ziua de astazi e din ce in ce mai greu. Sarcina verificarii unei informatii din trei surse ii revine mai nou, iata,
cititorului, nu
jurnalistului. Iar pentru a face aceasta verificare, cititorul trebuie sa aiba in primul rand o anumita anvergura intelectuala (ca sa nu inghita pe nemestecate prima prostie care i se serveste), sa consulte publicatii internationale serioase (unde accesul online e platit) si, desigur, sa stie cateva limbi straine. Cum spuneam, greu.
Sursa foto: www.pixabay.com