Cele mai atractive tinte pentru imigranti: Canada, Australia si Germania
ocdeimigrarecrizaforta de munca
Piata muncii este primul criteriu de alegere pentru candidatii la imigrare, indica Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Alegerea destinatiei de catre cei care vor sa imigreze depinde in primul rand de situatia economica a tarii.
Conform celui mai recent studiu al OCDE asupra fluxurilor migratorii, imigratia permanenta in tarile bogate a scazut cu 2,5 % in 2010, pentru al treilea an consecutiv, atingand in total 4,1 milioane de persoane. "Evolutia pietei muncii si fluxurile migratorii sunt strans legate, comenteaza Angel Gurria, secretar general al organizatiei. In principal declinul fortei de munca, iar nu politicile restrictive, explica acest declin al imigratiei in perioada crizei."
Scaderea a atins 8 % in Statele Unite si 3 % pentru tarile europene membre ale OCDE. In acelasi timp, numarul de imigranti a crescut cu peste 10 % catre Canada, atingand un nivel istoric din 1950 incoace, catre Coreea de Sud si Mexic, iar mai nou catre Australia si Noua Zeelanda. Economia australiana, dopata de sectorul sau de extractie miniera gratie unei cereri puternice din partea Chinei, este considerata drept un veritabil El Dorado. "O mare parte a imigrantilor vine din Asia, dar si din Europa, precizeaza Jean-Christophe Dumont, expert OCDE in domeniul imigrarii. Guvernul australian are un demers foarte proactiv pentru a recruta personal calificat. El a organizat mai multe burse de munca in tarile periferice ale zonei euro." Irlandezii, datorita proximitatii lingvistice su unei lungi traditiii de emigrare, sunt primii care profita de aceasta conjunctura.
Imigratia permanenta si cea temporara a fortei de munca in tarile OECD, 2006-10

Sursa: OECD, International Migration Outlook 2012
Norvegia si Elvetia, cele mai atractive tari europene
Irlanda si Spania sunt tarile care au cunoscut cele mai spectaculoase scaderi ale imigratiei, de la inceputul crizei economice. In emigratie neta, din 2009, Irlanda a pierdut aproape 0,8 % din populatie anual. Aceeasi evolutie in peninsula Iberica, care a trecut de la o imigratie neta de peste 60.000 de persoane in 2010 la o emigratie neta de peste 50.000 de persoane, cu o tendinta de reintoarcere in tarile lor de origine a fostilor imigranti latino-americani. In Grecia, marasmul economic a accentuat tentatia de imigrare a fortei de munca, dar aceasta este limitata in parte pentru necunoscatorii unei alte limbi decat greaca. Multi dintre ei vizeaza cu prioritate Germania, in care numarul de imigranti greci pe semestru a crescut de la aproape 5.000 la circa 9.000 intre 2010 si 2011. "Constienta de nevoile sale legate de imbatranirea populatiei, Germania a facilitat imigrarea fortei de munca calificate", adauga expertul OCDE. In Europa, doua alte tari atrag forta de munca straina: Norvegia, bogata in rezerve de petrol si gaze, si Elvetia, reputata ca foarte stabila. Ambele au o rata a somajului foarte scazuta si ofera niveluri inalte de salarizare. Cu un usor avantaj pentru Elvetia, datorita celor trei limbi care se vorbesc si secretului bancar.
Suedia, foarte deschisa la imigrare
Suedia aplica o logica inversa fata de cea a majoritatii altor tari in materie de imigratie. In 2008, guvernul a decis sa ridice toate barierele de imigratie a muncii. "Pentru lucratorii straini este suficient sa aiba un contract de munca si sa respecte conventia colectiva in vigoare", precizeaza Jean-Christophe Dumont. Nu exista, asa cum se practica desori in alte tari, criterii de salariu minim sau de niveal de educatie cerut. Situatia pietei muncii nu este nici ea un obstacol. De notat de asemenea faptul ca apropierea familiala este facilitata. Aceasta politica, de care au profitat in primul rand intreprinderile mici si mijlocii, a permis o diversificare atat din punct de vedere geografic, cat si sectoriala. Strategia Suediei este de a spori atractivitatea tarii, in conditiile in care aceasta se confrunta cu o imbatranire a populatiei.
Marii perdanti sunt tinerii fara calificare
Criza economica a incetinit migratia catre UE si a exacerbat resentimentele contra imigrantilor in tarile in care somajul ramane ridicat, subliniaza raportul OCDE.
"Caracterul sensibil pentru opinia publica al problematicii imigrarii, in conditiile in care somajul ramane ridicat, a facut ca multe guverne sa adopte politici migratorii mai restrictive", arata OCDE.
Recesiunea semnifica o imigrare redusa si o sporire a somajului in randul imigrantilor, ceea ce creeaza probleme in termeni de integrare. Dezbaterea politica, marcata de o retorica xenofoba, intareste aceasta tendinta.
Marii perdanti in aceste vremuri de criza sunt tinerii imigranti fara calificare.
Raportul evidentiaza faptul ca, pana in 2015, "imigratia la nivelul actual nu va fi suficienta pentru a mentine populatia apta de munca in numeroase tari OCDE, indeosebi in cadrul Uniunii Europene".