Copiii si banii: cele 3 reguli de aur pentru parinti. Asa vei creste un adult educat financiar
educatie financiara pentru copiin
Traim vremuri care ne obliga la a ne educa copiii si din punct de vedere financiar, aspect pe care generatiile din trecut, mai ales cele care au devenit parinti in comunism, nu aveau nici ocazia, nici poate necesitatea de a-l aplica.
Astazi, e vital sa constientizam ca acele comportamente bune, fie ele legate de societate, scoala sau bani, se implementeaza inca de la cele mai fragede varste.
Referitor la bani, parintii trebuie sa fie foarte atenti, implicati si rabdatori cu micutii lor, fiindca nu va fi deloc simplu sa ii creasca intr-o maniera in care sa devina responsabili la maturitate.
Educatie financiara pentru copii
Din fericire, exista cateva sfaturi si strategii foarte eficiente, pe care parintii le pot folosi pentru a-i invata pe
copii despre gestionarea banilor.
1. In primul rand, sa nu neglijam puterea exemplului! Comportamentul parintilor in materie de bani este foarte important. Copiii isi vor forma multe dintre obiceiurile lor financiare prin observarea modului in care parintii cheltuiesc si economisesc bani.
2. Ca a doua recomandare, in conversatiile despre bani si buget, implica-ti copiii pentru a-i invata despre importanta economisirii, planificarii si prioritizarii cheltuielilor. O modalitate de a-i invata pe copii despre gestionarea banilor este sa le oferi o alocatie sau sa le platesti pentru sarcinile casnice. Acest lucru ii invata sa castige si sa gestioneze bani.
In continuare, ajuta-i pe copii sa-si stabileasca obiective financiare realiste si sa planifice modul in care vor economisi pentru ele. Poate fi vorba despre economisirea pentru jucarii, excursii sau alte dorinte. Totodata, incurajeaza-i pe cei mici sa economiseasca o parte din banii pe care ii primesc sau ii castiga. Poti chiar sa le oferi un cont de economii si sa-i inveti sa depuna periodic bani in acest cont.
3. Nu uita sa institui reguli si limite clare in ceea ce priveste cheltuielile si economiile, si asigura-te ca copiii le inteleg si le respecta. Nu te abate de la ele niciodata si nu le negocia niciodata. Daca vei ceda o data, sunt sanse sa nu te mai tii de ceea ce ti-ai propus, asa ca stabileste o strategie clara si respect-o, chiar daca ti-e mila de micutul tau cand plange ca vrea cel mai nou model de telefon.
Foto: freepik.com