Financial Times: Din cauza rasismului, romanii nu mai sunt interesati de Marea Britanie
marea britaniefinancial timesromaniimigranti
Ca urmare a faptului ca asa-numita "invazie" a romanilor si bulgarilor in Marea Britanie nu se confirma, tot mai multe publicatii din Regatul Unit publica materiale in care arata ca romanii nu sunt chiar asa de nerabdatori sa plece din propria lor tara.
Potrivit articolului, studentii romani intervievati de jurnalistii englezi au declarat ca nu si-ar dori sa mearga in Marea Britanie.
"Retorica anti-imigratie care a dominat scena politica si presa britanica in ultimele luni pare sa fi facut valuri si in Romania. Un grup de studenti la drept, care fumau in fata facultatii de pe bulevardul Mihail Kogalniceanu din Bucuresti, jura ca nu ar merge niciodata sa munceasca in Marea Britanie", se arata intr-un material de pe site-ul Financial Times.
Sursa citata mai scrie ca o studenta din Romania, Monica Andreea, a declarat in acest sens: "Nu voi merge in Marea Britanie dupa toate lucrurile rele care s-au spus despre noi. As vrea sa raman in Romania, dar daca totusi decid sa plec atunci as alege Germania. Economia lor este mai puternica si oamenii nu sunt la fel de rasisti".
Publicatia din Marea Britanie mai scrie ca nu s-au confirmat avertismentele liderului politic UKIP, Nigel Farage, care prevestea ca peste un milion de romani vor invada Marea Britanie odata cu ridicarea restrictiilor de pe piata muncii.
"Avertismentele cu privire la exodul in masa de aici in Marea Britanie sunt mai mult decat exagerate. Pur si simplu nu este adevarat. Nu am vazut si nici nu ne asteptam la vreo migratie masiva", a precizat pentru sursa citata Robert Kicsi, manager al agentiei de recrutare Grafton Recruitment, din Romania.
Conform datelor publicate de Financial Times, datele din statistici arata cu totul altceva. "Cand Romania a intrat in Uniunea Europeana in 2007, peste 558.000 de romani au parasit tara, in timp ce o cincime au decis ulterior sa se intoarca. Intre timp, tendinta de migratie a scazut.
In 2012, numarul imigrantilor romani a ajuns la 170.000, cea mai mica valoare din ultimul deceniu, in timp ce, in acelasi an, 167.000 au decis sa se intoarca acasa", se arata pe site-ul publicatiei britanice.
Conform datelor unui sondaj CURS, citat de Financial Times, romanii vor continua sa plece la munca in Europa Occidentala, insa imigrantii prefera tari precum Germania, Italia sau Spania si nu Marea Britanie.