Harta revoltelor din Orientul Mijlociu devine neincapatoare
libiairanirakegipttunisarevoltegadhafimubarak
Demonstratiile s-au intins in multe zone din Orientul Mijlociu si din Africa. Incercam sa trecem in revista ultimele evolutii ale protestelor.
Ce s-a intamplat marti, conform relatarilor reporterilor CNN:
LIBIA
Parlamentul European are stabilita o intalnire pentru a discuta despre ce se intampla in Libia, la o zi dupa ce ambasadorul SUA la Natiunile Unite a declarat ca dictatorul Gadhafi este nebun.
Ambasada libiana din Washington a inlocuit steagul Libiei cu cel de dinainte ca Gadhafi sa ia puterea.
OMAN
Protestatarii au iesit in strada pentru cea de-a patra zi.
Luni, protestatarii antiguvernamentali din portul principal al tarii, Sohar, au refuzat sa se retraga, in ciuda promisiunilor sultanului de a pune la dispozitie 50.000 de slujbe si de a plati indemnizatii de somaj.
EGIPT
Bursa Egiptului se va deschide duminica, conform rapoartelor agentiilor oficiale. Piata bursiera este inchisa de pe data de 27 ianuarie.
Autoritatile au precizat ca Egiptul va bloca toate propritatile fostului presedinte Hosni Mubarak si ale familiei acestuia si le va interzice sa paraseasca tara.
YEMEN
Mii de demonstranti antiguvernamentali s-au adunat in fata Universitatii Sanaa din capitala, in cadrul unui protest planificat de grupuri de tineret, lideri ai opozitiei si chiar de membri ai grupului tribal din care provine si presedintele Ali Abdullah Saleh.
A existat si o contrademonstratie a suporterilor guvernului.
Violente s-au inregistrat insa vineri, cand cel putin 11 oameni au murit.
IRAN
Suporteri ai liderilor opozitiei, Mir Hossein Moussavi si Mehdi Karrubi, au chemat oamenii sa demonstreze impotriva arestarii celor doi. Site-ul opozitiei, Kaleme, citand "surse de incredere", a raportat luni ca politicienii si sotiile lor au fost dusi la inchisoarea Heshmatieh din Teheran.
Autoritatile neaga informatia.
Ce s-a intamplat recent in alte tari:
BAHRAIN
Sute de protestatari au incercuit luni cladirea Parlamentului din capitala Manama si au blocat timp de cateva ore intrunirea consiliului Shura. Separat, sute de studenti de la un institut au denuntat faptul ca televiziunea este inregimentata politic.
IRAK
Prim-ministrul Nuri al-Maliki le-a dat a dispozitie ministrilor din guvern 100 de zile pentru a elimina coruptia. Acesta este anuntul dat duminica ca urmare a saptamani intregi de demonstratii in toata tara hranite de mania cauzata de lipsa de locuri de munca, servicii publice proaste, coruptie si lipsa libertatilor individuale. Cel putin 13 oameni au murit vineri.
TUNISIA
Presedintele interimar l-a numit pe Al-Baji Qa'ed Al-Sebsi in calitatea de prim-ministru, dupa ce predecesorul acestuia a demisionat din cauza protestelor. Demisia de duminica a lui Mohamed Ghannouchi a venit la o zi dupa ce trei persoane au fost ucise in protestele din capitala Tunis.
MAURITANIA
Sambata, protestatarii s-au intors in Piata Blocat din capitala Nouakchott, la doar cateva ore dupa ce au fost alungati de politie. Busculadele s-au incheiat cu arestarea unei persoane. Miscarile de strada au fost initiate tot pe Facebook, retea populara in Mauritania.
IORDANIA
Demonstratia masiva de vineri din centrul Amman-ului s-a incheiat fara raniti, la o saptamana dupa ce au izbucnit conflicte intre sustinatorii si contestatarii guvernului. Protestatarii din Iordania cer desfiintarea tratatului dintre Iordania si Israel.
ALGERIA
Algeria a ridicat saptamana trecuta starea de urgenta care a fost in vigoare timp de 19 ani. S-au inlaturat astfel restrictiile privind libertatea de exprimare si de intrunire.
DJIBOUTI
Mii de oameni au marsaluit pe 18 februarie pentru a cere plecare presedintelui Ismail Omar Guelleh, a carui familie este la putere de cand tara si-a dobandit independenta de Franta, in 1977.
KUWAIT
Protestatarii din Kuweit s-au ciocnit cu autoritatile in cel putin doua randuri. Sute de oameni cer mai multe drepturi pentru rezidentii vechi ai tarii care nu au cetatenie. Cer, de asemenea, si eliberarea celor arestati de politie.
SUDAN
Presedintele sudanez Omar al-Bashir a decis sa nu mai candideze in 2015. El se afla la conducere din 1989.
Demonstrantii s-au ciocnit cu autoritatile recent. Human Rights Watch a declarat ca s-a folosit forta intr-o maniera excesiva in cadrul protestelor pasnice de pe 30 si 31 ianuarie din Khartoum si din alte orase din nord. Cateva persoane au fost arestate, altele 20 fiind date disparute.
SIRIA
De teama revoltelor din regiune, guvernul libian a renunta la planul de a retrage unele subventii care mentin cheltuielile zilnice la un nivel scazut. Presedintele Bashar al-Assad a dat chiar un interviu pentru The Wall Street Journal, in ianuarie, unde a marturisit ca are de gand sa permita organizarea de alegeri locale si legi privind media si organizatiile private.
MAROC
Protestatarii au iesit in strada pentru a cere reforme politice. Sindicate, grupuri de tineret si de protectie a drepturilor omului din cel putin sase orase si-au trimis duminica reprezentati sa demonstreze pasnic.
TERITORIILE PALESTINIENE
Sute de palestinieni au demonstrat luna trecuta in Ramallah, chemand diverse grupari politice, ca Hamas si Fatah, sa vindece rupturile, in vederea alegerilor planificate in septembrie. "Divizarea genereaza coruptie" este mesajul de pe unul din bannerele demonstrantilor.