La 45 de ani de la cutremurul devastator din 1977, romanii n-au invatat nimic. Iata ce trebuie sa faci, de fapt, in caz de CUTREMUR
cutremur 1977cutremur romaniaghid cutremur
S-au implinit 45 de ani de cand Romania era zguduita, la propriu, de un cutremur devastator, ce a lasat in urma pierderi de vieti, dar si pagube materiale insemnate. Ar fi trebuit sa ne lase si lectii importante, din care sa invatam pe viitor, dar la acest capitol suntem, si de aceasta data, prea putin receptivi.
Conform unei analize realizate de curand printre romanii nostri, se pare ca am invatat prea putine din evenimentele tulburatoare din primavara lui '77.
In mod eronat, 51% dintre romani considera ca nu se pot proteja in niciun fel de un eventual cutremur, arata datele analizei Storia.ro si Asociatia pentru Reducerea Riscului Seismic (Re:Rise). Acesti romani au declarat ca nu exista sau nu stiu sa existe actiuni imediate pe care le-ar putea face in locuintele lor pentru a fi mai protejati in cazul unui cutremur major, in timp ce 49% au afirmat ca stiu de existenta unor masuri imediate in astfel de situatii.
GHID. Ce poti face, pentru a-ti creste sansele de supravietuire, in caz de cutremur
In eventualitatea unui
cutremur major, este foarte probabil ca anumite servicii de prima necesitate sa fie intrerupte temporar sau defectate. Principalele retele de comunicare, precum telefonia fixa, mobila si internetul, pot fi indisponibile sau suprasolicitate, iar transportul public poate fi blocat temporar. Din aceste motive este important sa existe pregatit in avans un plan de intalnire cu cei apropiati, care sa nu depinda de mijloacele de comunicatii si care sa ia in considerare mai multe rute posibile, inclusiv rute care nu depind de transportul in comun.
De asemenea, dupa producerea unui cutremur semnificativ, magazinele si supermarketurile isi vor opri temporar activitatea, iar bancomatele pot deveni inaccesibile, astfel ca va mai dura ceva timp pana cand se vor putea face din nou cumparaturi, iar oamenii vor trebui sa se bazeze pe rezervele proprii. Tocmai de aceea, este indicat ca, in masura posibilitatilor, sa existe depozitat in locuinta un stoc cu provizii de apa, mancare neperisabila si produse de uz zilnic.
Totodata, in timpul unui seism se pot rupe fire de electricitate si se pot sparge sau deteriora diverse tevi, ceea ce reprezinta un potential risc dupa incetarea miscarii seismice. Pana la stabilizarea situatiei si a unei eventuale implicari din partea autoritatilor sau furnizorilor, este recomandat sa se opreasca individual toate utilitatile din locuinte. Daca sunt cunoscute din timp locurile din care se poate opri curentul, apa si gazele, se pot evita rapid eventuale pericole ulterioare seismelor.
In prezent in Bucuresti se afla peste 2.000 de cladiri extrem de vulnerabile la cutremur, insumand zeci de mii de apartamente si spatii comune. Deloc intamplator, Bucurestiul este si capitala europeana care prezinta cel mai mare risc seismic.