In perioada 21 decembrie-25 decembrie 1989 m-am simtit intr-o stare de gratie. Aveam sperante uriase ca lucrurile se vor schimba esential in viata mea si in Romania .
Pe 26 decembrie 1989 am inceput sa plang . Ion Iliescu, intrebat daca va sustine pluripartidismul in Romania, a declarat ca o floare ca “nu mai este la moda”. Am inteles atunci, definitiv, ca lucrurile nu se vor schimba.
Cu toate acestea resimteam in inima caldura cu care ne cocolosea Europa , impresionata de determinarea razvratitilor din strada. Era prima revolta din istorie filmata in direct , la televiziune.
Dupa parerea mea, francezii ne-au fost in acel decembrie friguros si insangerat, cei mai apropiati. In afara de ajutoare, au sarit sa ne ajuta cu lucruri concrete : evaluarea rapida a situatiei din orfelinate, ospicii si puscarii, refacerea rapida a distrugerilor provocate de lupte, revitalizarea vietii politice prin introducerea competentei intr-un domneiu rezervat pana atunci numai obedientilor, slugarnicilor si mediocrilor.
Referitor la acest ultim punct au facut un gest urias, dupa parerea mea : ne-au oferit mai multe zeci de locuri la prestigioasa facultate ENA – Ecole Nationale d’Administrtion , subventionate de francezi si cu garantii de tutelare dupa absolvire pe posturile pe care le vor ocupa absolventii romani ai ENA.
Atunci s-a intamplat ceva nerealist, absurd, urmuzian si ubuist . Sau , poate, doar ticalos. Premierul roman Petre Roman a declinat oferta. A declarat ca are deja oameni foarte calificati in administartie si scoli de formare de excelenta. Probabil ca Iliescu era deja daimonul sau interior si-l cenzura. Probabil, de asemenea, ca mesianicul strateg (Iliescu) visa sa refaca Academia Stfan Gheorghiu - “echivalentul” romanesc al ENA . Pe aceleasi pricipii revolutionare pe care le avusese, pentru a sluji “socialismul cu fata umana”, dupa cum s-a exprimat el, in huduielile a 1 milion de persoane care-si plangeau mortii.
Am pierdut un tren imens . Daca am fi prins acest tren , indraznesc sa spun ca Romania ar fi avut astazi o alta fata.
Ce este ENA ?
- ENA este scoala care pregateste inaltii functionari ai administratiei hexagonului . A fost infiintata in 1945, la initiativa presedintelui Charles de Gaulle.
- sediul actual este la Strasbourg;
- la ENA se prezinta pentru concurs cei mai buni absolventi de bacalureat din Franta . Selectia este foarte dura si pune accentul exclusiv pe capacitatile intelectuale si pe cunostintele candidatilor. Nu conteaza mediul de provenienta al lor, religia sau etnia . Pentru elevii de performanta care provin din medii modeste s-a organizat o scoala Prepa, de doi ani, care-i pregateste intensiv pentru concursul final. Pe timpul scolarizarii , cheltuielile educationale, de cazare si masa sunt preluate de stat.
- la ultimul concurs ENA s-au prezentat 1500 candidati de elita pentru 90 de locuri.
- pe timpul scolarizrii se fac trei stagii in cele mai importante unitati administrative franceze.
- una din materiile predate este “legistica” : stiinta de a formula legi, decrete, ordonante si regulamente.
- dupa absolvirea acestei scoli cei care au obtinut diplome sunt obligati sa lucreze 10 ani ca inalt functionari : in Senat, Parlament,ministere, prefecturi, consilii regionale. Posturile le sunt asigurate de stat.
- de la infiintare pana astazi au iesit de pe bancile ENA 10.000 de absolventi, dintre care trei presedinti ai Frantei : Jacques Chirac, Francois Hollande si Emmanuel Macron.
Iata ce am pierdut. Istoria hohoteste de ras si noi ne plimbam mizeria pe la periferia Europei.
Ultimele NOUTATI
Piata imobiliara, la un pas sa repete criza din 2008. Creditele ipotecare s-au prabusit, romanii nu se mai arunca sa isi cumpere case pe 30 de ani
Ghid oficial pentru schimbarea furnizorului de energie - documente necesare, pasi de urmat
Case mai ieftine si facturi mai mici. Planul UE pentru locuinte mai accesibile si sustenabile
Plafonarea tarifelor pentru politele RCA a fost eliminata. Ce cresteri sunt asteptate
Partenerii nostri
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
CCC pentru tatal necasatorit - procedura si reglementari cheie
Ce software de gestiune sa alegi pentru restaurant in functie de specificul locatiei
Dividende interimare: Atentie la modificarea cotei de impozit pentru sumele neachitate!
Prescriptia obligatiilor fiscale: Cand se prescrie anul 2019
Te-ar putea interesa si