Ocupatii care nu vor disparea prea curand
Inteligenta Artificiala devine din ce in ce mai prezenta in peisajul actual, reusind sa rezolve mult mai eficient decat un om atat sarcini fizice, care implica efort, rapiditate si precizie, cat si sarcini intelectuale, care implica inovatie si creativitate (daca va ganditi bine, n-aveti deloc certitudinea ca acest articol nu este scris de ChatGPT). Ca urmare, se pune cat se poate de serios intrebarea: ce vor mai face oamenii peste 20-30 de ani? Vor mai fi job-uri (si) pentru ei?
Raspunsul este: da, oamenii vor mai avea ce face peste 30 de ani.
Si asta deoarece in momentul de fata, conform International Standard Classification of Occupations (ISCO), exista cca 40.000 de meserii (ocupatii) la nivel mondial si este absolut imposibil ca Inteligenta Artificiala sa le preia pe toate.
Ganditi-va ca doar in domeniul conducerii de vehicule exista vreo 12 joburi, de la taximetrist, sofer de camion sau vatman, pana la pilot de avion, conductor de tren/metrou sau valet parking, fiecare cu propria fisa a postului si propria lista de abilitati necesare.
IA nu va putea sa elimine toate aceste joburi, nu neaparat pentru ca n-ar fi capabila sa-si dezvolte abilitatile in cauza, ci, pur si simplu, pentru ca oamenii nu ar accepta sa se suie intr-un tren sau intr-un avion fara pilot uman si sa se lase astfel in intregime in grija unui computer, intr-o situatie in care e in joc siguranta lor fizica.
Sunt zone unde e nevoie de un gen de interactiune de care doar oamenii sunt capabili, o interactiune sociala pe care o intalnim si in domeniul divertismentului, in domeniul educational sau al serviciilor de orice fel.
E greu de crezut ca in 30 de ani vom rade la glume (originale!) facute de IA, ca ne vom entuziasma la concerte sustinute de niste difuzoare (si atat), ca vom fi tunsi de brate robotizate, ca ne vom da copiii pe mana unor profesori fara suflet (la propriu), ca vom apela la IA sa ne schimbe gresia in baie sau sa ne repare o teava sparta, renuntand astfel benevol la farmecul relatiei cu semeni de-ai nostri.
Concluzia e ca exista ocupatii cu “human touch” care, in mod clar, nu vor fi atinse de dezvoltarea Inteligentei Artificiale.
Si cea mai buna dovada in acest sens este aceea ca acum in 2025, in plina era digitala, in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR) au fost introduse (prin Ordinul nr. 1.109/325/2025) ocupatii foarte umane, de genul enolog, instructor-formator de limba, cultura si civilizatie romaneasca, instructor de pilates sau ingrijitor caini.
Sursa foto: freepik