Secretul ascuns al Vrancei: Civilizatia pierduta cu 7.500 de ani inaintea dacilor
neoliticeneoliticepoca bronzuluiepoca fieruluivestigii
O descoperire arheologica de proportii scoate la iveala urme ale unei civilizatii vechi de pana la 7.500 de ani in urma, in comuna Movilita, judetul Vrancea. Vestigiile gasite aici rescriu inceputurile locuirii umane pe teritoriul actual al Romaniei si indica o continuitate culturala rara, intinsa de la neolitic pana in epoca fierului.
Vestigii vechi de milenii descoperite la Movilita
Arheologii au identificat pe un grind din apropierea satului Movilita vestigii care atesta prezenta unei culturi umane extrem de vechi. Situl, identificat in anul 2021 in urma unor cercetari de suprafata, cunoscut sub numele de „Islaz”, a permis specialistilor sa documenteze patru etape succesive de locuire umana, cu dovezi materiale datand din neolitic si pana in epoca fierului.
Dovezi ale unei locuiri neintrerupte
Vestigiile descoperite includ
ceramica, unelte litice, o fibula antica si resturi de locuinte distruse de incendii. Toate acestea indica o locuire continua si o adaptare la conditiile de mediu, de la vanatorii neolitici pana la comunitati organizate din epoca bronzului si fierului. O surpriza a fost ceramica liniara, care este asociata cu o cultura veche de peste sapte milenii, ce sugereaza existenta unei civilizatii stabile si complexe, noteaza
playtech.ro.
Civilizatii stravechi necunoscute in cronologia oficiala
Cercetarea a fost posibila datorita unui colectiv compus din specialisti de la Muzeul Vrancei, Muzeul Judetean Buzau, Institutul de Arheologie din Iasi, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi, precum si elevi si voluntari care au participat pentru a extinde investigatiile incepute in anul 2021.
Printre cele mai importante descoperiri se numara o locuinta incendiata din cultura Precucuteni (5.000 – 4.500 i.Hr.) si identificarea unui material ceramic neolitic relativ abundent, la baza depunerilor antropice apartinand culturii Ceramicii Liniare (5.500 – 5.000 i.Hr.). Astfel, cronologia plaseaza aceasta cultura cu mult inainte de aparitia tracilor sau dacilor in regiune.
Situl, situat pe un grind, are cel putin patru niveluri de locuire, ilustrate de ceramica specifica perioadelor amintite, fragmente osteologice si material litic:
-
neolitic (cultura Ceramicii liniare)
-
eneolitic (cultura Precucuteni)
-
epoca bronzului (cultura Noua)
-
epoca fierului (sec. I i.Hr. – sec. I d.Hr.).
Vestigiile din epoca bronzului, dar si cele din epoca fierului, inclusiv fibula bine conservata, sugereaza o continuitate culturala rara pentru alte zone ale Europei. Potrivit cercetarilor, zona Movilita pare sa fi fost locuita fara intrerupere timp de peste 7.000 de ani, oferindu-le arheologilor o perspectiva valoroasa asupra trecutului indepartat al Europei de Est.
Sursa foto: Madalina Stanescu – facebook.com/Muzeul-Vrancei