Pentru ca nu mai gasesc specialisti, firmele ii cresc singure

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pentru ca nu mai gasesc specialisti, firmele ii cresc singure
Pentru ca nu mai gasesc specialisti, firmele ii cresc singure
de Alexandra Stanescu la 02 Mai. 2018
Urmareste-ne pe Google News
angajari 2018angajari romaniajoburi romaniaspecialisti romania

A gasi un angajat profesionist, care sa stie meserie, care are abilitati de comunicare si care lucreaza eficient in echipa este, in Romania anului 2018, o adevarata provocare.

Dupa ce s-au razboit pe salarii si facilitati, mare parte dintre companii a trecut la o alta strategie: isi pregatesc singure viitorii angajati, inca de pe bancile scolii.
 
Inainte de Revolutia din decembrie 1989, Romania nu ducea lipsa de forta de munca. Toata lumea era obligata sa aiba un loc de munca, iar scolile profesionale scoteau absolventi pe banda rulanta.


Citeste si: De ce ajung firmele romanesti in insolventa?
 
30 de ani mai tarziu, Romania trece prin cea mai grava criza de forta de munca din istoria recenta. Firmele vor sa se extinda, economia isi tureaza motoarele, insa risca sa le caleze, pe fondul accesului tot mai scump la bani si al lipsei acute de forta de munca.
 
Potrivit unei analize realizate de KeysFin, recrutarea in Romania a devenit o adevarata provocare. Interesul in crestere al angajatorilor a facut ca piata de HR sa creasca semnificativ, in ultimii ani, de la 2,06 miliarde de lei, in 2012, la 3,6 miliarde de lei, in 2017.
 
Numarul firmelor de recrutare (CAEN 7810, 7820, 7830) a avansat sustinut, cu aproape 20%, de la 2.685. in 2012, la 3.192, in 2016, iar profitul net al acestora aproape s-a dublat, la 222,8 milioane de lei. In 2017, potrivit datelor preliminarii, profitabilitatea firmelor a atins nivelul de 255 milioane de lei.
 
Cresterea interesului pentru acest segment economic a dus si la cresterea cu peste 40% a numarului de angajati din companiile de recrutare, intre 2012-2017, la 61.800 de angajati.
 
"Recrutarea de personal s-a profesionalizat, in ultimii ani, iar piata a devenit tot mai matura. Vremurile in care firmele isi cautau angajatii prin anunturi in ziare sau pe internet au trecut. 
 
Firmele si-au externalizat aceasta importanta misiune catre specialistii in domeniu, cei care vad dincolo de CV-uri si care radiografiaza piata in cautarea mixului optim de experienta, profesionalism si initiativa", afirma expertii de la KeysFin.
 
Analiza lor arata ca principalii jucatori din piata romaneasca de HR sunt, potrivit datelor financiare, ADECCO RESURSE UMANE SRL, cu afaceri de 285 milioane de lei, in 2016; LUGERA&MAKLER SRL (239 milioane de lei), MANPOWER HR SRL (105 milioane),  BARNETT MCCALL RECRUITMENT SRL (100 milioane) si IHM TOTAL CONSULT SRL (87,5 milioane).
 
Cele mai multe companii de HR sunt concentrate in jurul polilor de crestere economica, precum Bucuresti-Ilfov (1.073 de firme), zona Cluj-Sibiu (415), zona de Nord-Est (399), Constanta-Dobrogea (390) si Timisoara-Banat (340).
 
"Reprezentarea regionala a business-ului in HR urmeaza, inerent, dezvoltarea economica a Romaniei. Investitiile s-au concentrat, in ultimii ani, in capitala, Cluj, Sibiu, Constanta si Timisoara, astfel ca si necesarul de forta de munca a urmat aceasta tendinta. 
 
Radiografia acestui sector vine sa sustina semnalul de alarma privind evolutia discrepanta a economiei la nivel regional, altfel spus faptul ca Romania creste cu mai multe viteze, iar acest lucru poate duce la consecinte extrem de grave din punct de vedere social", au declarat expertii Keysfin.
 
Nu intamplator este ca zonele cu cele mai putine firme de HR sunt cele de unde a plecat - in special in Occident - cea mai mare parte din populatie Moldova, Oltenia si Muntenia.
 
 
Salariile, marea problema 
 
Dintre statele europene, Romania a inregistrat cea mai mare crestere procentuala a salariului minim, in ultimii 10 ani, de 195%, Cu toate acestea, nivelul salarial de la noi este in continuare incomparabil mai mic decat cel din tarile occidentale. De ce acest lucru?
 
“Castigul salarial reflecta, in mare parte, realitatile economice. Chiar daca, in prezent, se inregistreaza o crestere economica semnificativa, aceasta provine, in mare parte, din consum, nefiind una solida, sustenabila pe termen lung", explica analistii KeysFin.


Citeste si: Business-ul cu haine de firma bate recordul istoric in 2018

"Productivitatea muncii la noi este inca redusa, iar firmele evita sa investeasca foarte mult in angajati. Prin cresterea salariilor din sectorul bugetar, statul incearca sa impulsioneze piata, insa, avand in vedere cadrul economic instabil, prea putini investitori au urmat acest trend. In absenta unor conditii investitionale propice, precum infrastructura sau sistemul fiscal, Romania ramane, totusi, atractiva in ochii investitorilor mai ales prin costurile reduse cu forta de munca.
 
Pentru ca aceasta tendinta sa se schimbe este nevoie de politici macroeconomice, de sustinerea investitiilor cu dezvoltare pe orizontala. Abia cand economia nu va mai fi atat de fragila, vom vedea o crestere reala a veniturilor angajatilor romani”, arata analistii KeysFin.
 
 
Firmele cauta tineri dornici sa munceasca
 
Dupa ce s-au razboit pe salarii, pachete de beneficii si alte facilitati, multe dintre firme si-au schimbat strategiile de resurse umane, investind in formarea profesionistilor. 
 
Potrivit unui sondaj recent, peste 70% dintre oamenii de afaceri chestionati au identificat drept principala tendinta pe piata fortei de munca politica de internship.
 
"Batalia pe salarii a ajuns la un nivel la care multe dintre firme nu mai pot concura. Un manager de vanzari a ajuns sa coste 3-4000 de euro plus bonusuri, nivel pe care multe dintre companii, cu exceptia multinationalelor, nu il pot garanta, astfel ca multi investitori au trecut la recrutarea de tineri inca de pe bancile facultatii si la oferirea de programe de training, in cele mai multe cazuri platite. Iar firmele care au nevoie de muncitori calificati, nu pentru functii de conducere, au ales sa-si dezvolte propriile scoli de meserii, calificarea la locul de munca devenind o componenta esentiala in business-ul actual”, spun analistii de la KeysFin.
 
Un alt trend este focusarea tot mai puternica catre angajatii flexibili, cu spirit antreprenorial.
 
"Parteneriatul pe proiect a ajuns o practica tot mai semnificativa in piata muncii. Firmele prefera sa externalizeze proiecte catre specialisti independenti, pe PFA sau microintreprinderi, beneficiile fiind multiple - de la reducerea costurilor cu forta de munca, la cele logistice (birou, transport). Dincolo de costurile mai reduse, firmele au, astfel, garantia ca proiectele se realizeaza la timp, acest lucru fiind conditionat de plata facturii. Este un trend avantajos si pentru specialisti, de exemplu, dezvoltatorii software, care pot accesa astfel mai multe proiecte simultan”, au mai spus analistii de la KeysFin.
 
 
Piata muncii, semnal de alarma! 
 
Dincolo de realitatea anului 2018, viitorul pe piata muncii se anunta destul de sumbru. Scaderea natalitatii, iesirea la pensie in urmatorii ani a unei intregi generatii de angajati si mai ales exodul fortei de munca spre Occident va face ca Romania sa se confrunte cu o criza tot mai adanca de forta de munca.


Citeste si: Salariile groazei
 
"Sistemul de educatie, asa cum este el croit in prezent, este complet inutil in fata provocarilor din piata muncii. Inca se scot pe banda rulanta generatii de someri cu diploma, de absolventi de liceu si universitate care nu sunt conectati la realitatile economice. Statul roman trebuie sa investeasca semnificativ in reorientarea sistemului educational catre necesitatile economiei.

Avem nevoie de scoli de meseriasi, in toate domeniile, de la auto la agricultura, de la prelucrarea materialelor la mestesugarie. Este necesara, de asemenea, dezvoltarea unui program real de sprijin fiscal si financiar pentru firmele care angajeaza forta de munca tanara, abia iesita de pe bancile scolilor. Fara astfel de masuri, criza se va accentua, iar alternativa va fi sa aducem muncitori din tarile sarace, din Africa si Asia, cu consecinte sociale inerente, cum este cazul Germaniei", au mai declarat expertii de la KeysFin.
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Tu stiai ca exista joburi nepermise femeilor chiar nici azi? 6 meserii care inca sunt interzise femeilor, in 2024
Afla...

Tu stiai ca exista joburi nepermise femeilor chiar nici azi? 6 meserii care inca sunt interzise femeilor, in 2024

today20 Apr. 2024
Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro
Financiar-Bancar

Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro

today20 Apr. 2024
Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea

today19 Apr. 2024
ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea

today19 Apr. 2024
ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x