Romanii, in relatii bune cu venicii lor. Daca ar avea nevoie de ajutor, peste 80 la suta ar sari sa le fie alaturi
veciniromaniromaniasocietatea romaneasca
Un studiu interesant realizat in randul romanilor arata ca relatiile de buna vecinatate rezista intre romani, in pofida vietii ce se deruleaza cu repeziciune si a greutatilor de zi cu zi. Compasiunea in societate inca se simte, spun cei peste 80% dintre romanii respondenti care si-ar ajuta vecinii in caz de nevoie.
Conform unui studiu Storia.ro – platforma de imobiliare lansata de OLX, 55% dintre romani cunosc informatii detaliate despre vecinii lor, inclusiv numele acestora, iar 8% se viziteaza ocazional, in timp ce 32% isi cunosc vecinii doar din vedere sau deloc (6%). Conform chestionarului, atunci cand isi doresc sa comunice, 75% discuta fata in fata, 27% prefera sa vorbeasca la telefon, iar 12% au grup comun pe retelele sociale.
In topul actiunilor care creeaza o perceptie buna despre vecini se afla mentinerea curateniei spatiilor comune (68%), salutarea vecinilor (64%), atitudinea linistita (57%), participarea la activitatile comune (54%), dar si ajutorul oferit vecinilor (49%).
Intrebati pentru ce ar cere ajutor vecinilor, 69% au mentionat situatiile in care locuinta lor ar fi in pericol imediat din cauza unui incendiu sau a unei inundatii, 59% ar cere ajutor daca ar fi ei insisi in pericol din cauza unei urgente medicale, iar 39% ar apela la vecini pentru a le prelua coletele de la curier atunci cand nu sunt acasa. Pe de alta parte, daca ar fi in situatia de a-si ajuta la randul lor vecinii, respondentii se arata si mai deschisi. 84% ar oferi ajutor in cazul unor urgente medicale, 81% in cazul unor pericole imediate ce vizeaza locuinta vecinului. In acelasi timp, 62% ar fi de acord sa preia coletele vecinilor in lipsa lor, iar 44% ar fi dispusi sa mearga la cumparaturi in locul vecinilor atunci cand acestia nu s-ar putea deplasa.
Exista si lucruri neplacute in relatia dintre vecini. Romanii "dau din casa"
Printre cele mai deranjante comportamente ale vecinilor se mentioneaza: comportamentul agresiv (74%), zgomotul excesiv (73%), atitudinea nepoliticoasa (68%) si nerespectarea curateniei din spatiile comune (65%). De asemenea, printre cele mai neplacute zgomote cu care pot deranja vecinii se regasesc: muzica la volum ridicat (34%), bormasina si alte reparatii (26%), dar si certurile (22%).
Cand vine vorba despre alegerea unei locuinte, 53% dintre respondenti considera ca este esential sa ceara mai multe informatii despre vecini atunci cand merg la vizionari. O medie de 39% dintre respondenti si-ar cauta o alta locuinta daca ar avea constant vecini foarte zgomotosi, dar si daca ar fi intruzivi in legatura cu viata si locuinta lor, in timp ce 34% s-ar muta daca ar avea vecini de care sa le fie teama.
Foto: freepik.com