Saracie la cote maxime in Republica Moldova. Vecinii nostri traiesc cu salarii de 200 de euro lunar
saracierepublica moldovasalarii in republica moldova
Pe nicaieri nu fug cainii cu covrigii in coada, asa cum se spune in popor, insa in unele tari europene situatia financiara a oamenilor e cu adevarat critica.
Un exemplu veritabil il reprezinta chiar vecinii nostri de peste Prut. Cetatenii Republicii Moldova sunt adesea descrisi in analize si statistici drept "cei mai saraci europeni", iar aceasta titulatura nefericita pare sa fie confirmata si pe plan intern, chiar de oficiali din cadrul Guvernului de la Chisinau.
De exemplu, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Alexei Buzu, la emisiunea Moldova LIVE de la Exclusiv TV, a oferit niste cifre de-a dreptul infioratoare cu privire la nivelul de saracie din tara. Conform spuselor acesteia, aproximativ o treime din populatia Republicii Moldova traieste in saracie.
"Datele pe saracie le avem pentru anul 2022: aproximativ o treime din populatie a Republicii Moldova se afla in saracie. 31% de copii la nivel national. La nivelul zonelor rurale, saracia copiilor este la nivel de 40%. Saracia a crescut in 2022, noi stim de ce: pe fundalul unei inflatii de aproximativ 30%, preturile la resurse energetice au crescut de sapte ori, pretul la alimente.
Am avut in 2022 criza razboiului, criza umanitara, am avut si probleme legate de agricultura, seceta. Deci, saracia a crescut in 2022, in pofida mai multor programe pe care le-a implementat Guvernul Muncii si Protectiei Sociale. Noi speram foarte mult ca in acest an cifrele vor fi mai bune”, a declarat oficialul, in luna octombrie.
"In Republica Moldova femeile se confrunta cu un risc mai mare de saracie, 26,3% dintre ele traind in saracie absoluta, in timp ce cifra corespunzatoare pentru barbati este de 23,6%. Cea mai mare rata a saraciei absolute se atesta in gospodariile cu trei sau mai multi copii, atingand o valoare de pana la 36,9%.
Republica Moldova se situeaza printre tarile care se confrunta cu repercusiuni semnificative ale crizei globale a costului vietii declansate de razboiul din Ucraina. Datele din prima jumatate a anului 2022 arata o incetinire a cresterii economice, iar estimarile sugereaza ca razboiul din Ucraina ar putea duce la o pierdere economica de la 2 pana la 10% din PIB-ul Republicii Moldova, in dependenta de durata, intensitatea si acoperirea teritoriala a conflictului", potrivit
undp.org.
Salarii foarte mici in Republica Moldova
Din pacate pentru vecinii nostri, tot la ei regasim si cel mai mic salariu minim pe economie din Europa.
In 2023 salariul minim pe economie in R. Moldova este de 4.000 de lei, fata de 3.500 in 2022 si fata de 2.935 in 2021, dupa cum arata cifrele prezentate in cadrul emisiunii
„Analize economice cu Veaceslav Ionita”.
De notat ca 4.000 de lei moldovenesti echivaleaza cu aproximativ 1.030 de lei romanesti, respectiv cca. 200 de euro.
"Avem in R. Moldova peste 600 de mii de salariati cu norma deplina. In 2018 salariul minim era 2 600 de lei, iar salariul mediu, primit de catre 10% cel mai prost platiti angajati, circa 60 de mii de persoane, era de 1 967 de lei. Pana in 2020 salariul minim era mai mare decat salariul mediu al celor mai prost platiti 10% salariati. Situatia s-a imbunatatit in 2019/2020 cand diferenta dintre salariul minim si salariul mediu a ajuns nesemnificativa. In acest an, 2023, salariul minim este de 4 000 de lei, iar salariul mediu al circa 10% cel mai prost platiti angajati va depasi 4 400 de lei. Cu 10% mai mult decat salariul minim”, a spus expertul.
Foto: freepik.com/manager.ro